Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2016. 11. 08.

Haditudósítás Moszulból

2016. 11. 08.

Az Iraki Hadsereg már több kerületet visszafoglalt az ország északi részén fekvő városból, eközben a kurd Peshmarga katonái is egyre közelebb kerülnek Moszulhoz.

Újabb stratégiai fontosságú település ellen indítottak támadást Irakban a pesmergák, miközben a szövetséges csapatok Moszul felé haladnak. Basika városa 13 kilométerre van a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet iraki fellegvárától. A pesmergák úgy látják, hogy Basikában alig néhány száz dzsihádista lehet.

Iszkander Kalil Gardi, pesmerga dandártábornok azt magyarázta, hogy ha egy településen nincsenek már civilek, akkor nem gond a lerohanása, és a kémeik jelentése szerint Basikában nem maradtak civilek, csak az Iszlám Állam dzsihádistái. Reggel óta több célpontot lőttek, az egységeik folyamatosan haladnak előre és jó eséllyel teljesíthetik a küldetést.

Az iraki és kurd csapatok vasárnap a Moszultól 15 kilométerre délre fekvő Hammam al-Alilból űzték el a dzsihádistákat. A város felé haladva már több tucat falut megtisztítottak. Ám a Moszul felszabadításáért indított hadművelet az utóbbi napokban némileg lelassult, ahogy sűrűbben lakott területekre értek az egységek.

Az Iszlám Állam harcosai élő pajzsként használják a civil lakosságot. Az ENSZ jelentése szerint még a múlt héten legalább 1600 embert elraboltak és a Moszultól nyugatra található Tal Afarba szállították őket.

Mielőtt az Iszlám Állam lerohanta Moszult és környékét, Hammam al-Alil városában és a környező falvakban körülbelül 65 ezren éltek.

Tömegsírt találtak Moszulnál

Az iraki hadsereg bejelentette hétfőn, hogy az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet helyi fellegvárának számító Moszul közelében nagyjából száz lefejezett holttestet rejtő tömegsírra bukkant.

A tetemeket az észak-iraki nagyvárostól 15 kilométerre délkeletre fekvő, a szélsőségesektől a napokban visszafoglalt Hammám el-Alil nevű település agráriskolájának területén találták – olvasható a hadsereg által kiadott közleményben.

Egyelőre nem világos, hogy az áldozatokat mostanában ölték-e meg, és civilekről vagy katonákról van-e szó. Az AFP francia hírügynökség értesülése szerint polgári áldozatokat rejt a tömegsír.

Az ENSZ két hete arra hívta fel a figyelmet, hogy a szélsőségesek többtucatnyi civillel végezhettek az IÁ utolsó iraki bástyája, Moszul ostromának október 17-i kezdete óta.

Tömegsírt már korábban is találtak az IÁ-tól visszafoglalt területeken. Azokról az áldozatokról azt gyanították, hogy a jazidi kisebbség tagjai, illetve a hadsereg síita újoncai, akikkel az Iszlám Állam harcosai Irak északi és középső területeinek 2014-es lerohanásakor végeztek.

Élve akarja az Iraki Hadsereg az Iszlám Állam fejét

Abu Bakr al-Bagdadi, az ISIS vezetője elmenekült Moszulból – jelentette hétfőn a Ria Novosztyi orosz hírügynökség az iraki hadsereg közlésére hivatkozva.

Az iraki fegyveres erők sajtóosztályának közlése szerint hírszerzési források megerősítették, hogy Abu Bakr al-Bagdadi, 150 családot élő pajzsként használva az esetleges légicsapások ellen, elhagyta a dzsihadisták ostrom alatt álló iraki fellegvárát.
A múlt héten Bagdadi felszólította a terrorszervezet harcosait, hogy a bármi áron védjék meg Moszult, egyben azzal fenyegette meg az iszlamisták elleni hadműveletben részt vevő Törökországot, hogy az Iszlám Állam “új tevékenységi területének” nevezte a szomszédos államot.
Fuád Maszúm iraki elnök korábban közölte: nem megölni, hanem elfogni akarják a dzsihadisták vezérét. Fuád Maszúm szerint Bagdadi az iraki-szíriai határ mentén folyamatosan mozogva próbálja kijátszani az ellene hajtóvadászatot folytató erőket.

Orientalista.hu – Zenobia (Euronews, MTI)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑