Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2015. 12. 02.

Haditudósítás Szíriából

2015. 12. 02.

Az Orosz Légierő támogatja a Szíriai Fegyveres Erők előrehaladását Al-Kariatainnál Kelet-Homszban: két falu felszabadult.

A Szíriai Arab Hadsereg 1. Páncélos Hadosztály, 128. Gépesített Dandára együttműködve a Nemzetvédelmi Erők (NDF) Szadad városi egységével, a Szíriai Szociális Nemzeti Párt katonai szárnyával (Forgószél Sasok) és az asszír/szír keresztény “Gozarto Véderővel” (Sootooro) megindították a saját nagy erejű hadműveletüket, hogy elfoglalják a stratégiai fontosságú Al-Kariatain (Qaryatayn) sivatagi várost miután az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet fegyveresei idén augusztus elején megszállták.

sootoro

Sootoro címere

A Szíriai Arab Hadsereg 128. Dandára és a szövetségesei a kis Muntar Armilah településnél kezdték a támadást, ahol egy nagy létszámú ISIS kontingensre csaptak le, amely megpróbálta feltartóztatni előretörésüket a Mahin és Kariatain közötti úton

Intenzív tűzharcok sorozatát követően, amely nagy számú áldozatot követelt mindkét oldalon, a Szíriai Arab Hadsereg 128. Dandára és szövetségesei teljesen ellenőrzésük alá vonták Muntar Armilah települést, ennek eredményeként a megszállók Thanijah faluig vonultak vissza, ami csak néhány kilométerre fekszik az ősi asszír/szír keresztény Kariatain várostól.

A Szíriai Arab Hadsereg 128. Dandára és a szövetségesei megtartották a lendületüket, amikor közelebb nyomultak Kariatainhoz a kis falu Thanijah elfoglalásával, miután nagyon kevés ellenállásba ütköztek az ISIS terrorszervezet felőrlődő erői részéről, amelyek megpróbálták akadályozni előrenyomulásukat.

Thanijah és Muntar Armilah elfoglalásával a Szíriai Fegyveres Erők hatásosan nyomultak előre Al-Kariatain külterületéig, ahol az ISIS terroristák mélyen “beásták” magukat mert masszív támadásra számítanak a kormányerők részéről.

A nap folyamán az Orosz Légierő vadászbombázói segítették a Szíriai Fegyveres Erőket több légi csapást mérve az ISIS terroristák állásaira; ez támogatta a kormányerők előrehaladását egészen Kariatainig.

A Szíriai Arab Hadsereg elfoglalta Khirbat Kom Makarah települést Daraa tartományban; Folytatódó hadműveletek Kafr Shamszban és Shejkh Miszkinben

 Daraa tartomány északi területén a Szíriai Arab Hadsereg 5. Páncélos Hadosztálya együttműködve a Nemzetvédelmi Erők (NDF) Izra városi egységével folytatták előretörésüket a hadászati fontosságú Kafr Shamsz város közelében megtámadva az FSA “Déli Front Dandár” nevű terrorszervezet fegyvereseit Khribat Kom Makarah településen.

A vahhabita terroristákkal vívott intenzív tűzharcot követően a Szíriai Arab Hadsereg 5. Páncélos Hadosztály alegységei és szövetségeseik teljesen az ellenőrzésük alá vonták Khribat Kom Makarah települést Kafr Shamsztól északra.

A hét elején a Szíriai Arab Hadsereg 5. Páncélos Hadosztály Daraa tartomány északi részén kezdte a műveleteket, amikor alegységei megsemmisítették a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) vezetési pontját Kafr Shamsz városában ezzel benyomult a “Daraa-háromszögnek” nevezett régióba.

Délre a “Daraa-háromszögtől” a Szíriai Arab Hadsereg 5. Páncélos Hadosztály, 15. Dandára az FSA-ho tartozó vahhabita megszállókat szorítja kifelé a kiemelt fontosságú Shejkh Miszkin városból, megölve számos ellenséges fegyverest és megsemmisítve ellenséges katonai létesítményeket.

A tartományi fővárosban a Szíriai Arab Hadsereg 5. Páncélos Hadosztály alegységei előrenyomultak a vahhabita megszállás alatt lévő Daraa Al-Balaad kerületben, miután teljesen ellenőrzésük alá vonták a Buszra-teret és az Egészségügyi Főiskola épületeit, Daraa Mahata közelében.

A Tigris Alakulatok Deir Hafer stratégiai fekvésű városa felé nyomulnak előre, miközben az ISIS védelmi vonalai szétszakadtak

Deir Hafer városa Aleppo tartomány keleti területén máig az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet erőssége volt; azonban most a várost a legnagyobb veszély fenyegeti mióta az említett terrorszervezet megszállta 2013 végén.

Két hónappal ezelőtt az a gondolat, hogy a Szíriai Arab Hadsereg fenyegeti az ISIS terrorszervezetet még elvetendőnek tűnt volna, amely logikátlan és nem valós; azonban ez mind megváltozott szeptember végén, amikor az Orosz Légierő elkezdet légi hadjáratát, hogy feltartóztassa a vahhabita terrorista csoportok előretörését Szíriában.

Két hónappal később a Szíriai Arab Hadsereg elit különleges műveleti magasabb egysége, amelyet “Tigris Alakulatként” ismerünk most 5 kilométerre megközelítette Deir Hafer nyugati szektorát, sebezhető helyzetbe hozva az ISIS terrorszervezetet, amely nagyon kevés tartalékkal rendelkezik itt, hogy feltartóztassa az előrenyomuló Hadsereget.

Növelve az ISIS terroristák balszerencséjét Kelet-Aleppoban, jelenleg új erősítés érkezett az Iráni Forradalmi Gárdától (IRGC), a Hezbollah-tól és Harakat Al-Nudzsaba iraki paramilitáris egységtől, hogy meg legyen a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei szükséges túlsúlya a Deir Haferbe történő benyomuláshoz.

tiger force

A Tigris alakulat tisztjei

Szombaton reggel a Tigris Alakulatok bejelentették, hogy elfoglalták Akulah települést miután rövid ideig tartó harcot vívtak a települést megszálló ISIS terroristákkal délre A Kwejersz Katonai Repülőtértől.

Akulah elvesztése eredményeként az ISIS-t komoly fenyegetés várja a hadászati fontosságú magasabban fekvő Tal Al-Ahmar falunál, ami Deir Hafer kapujának számít, mert az említett városba vezető időszakos úton fekszik.

A Kwejersz Katonai Repülőtérhez való hozzáférés ebben a hónapban történt elvesztése óta az ISIS terrorszervezet védelmi vonalai szétszakadtak Aleppo tartomány keleti területén; ez megnyitotta az utat a Tigris Alakulatok és szövetségeseik számára azokhoz a területekhez, amelyek korábban érinthetetlennek tűntek.

Amennyiben Deir Hafert elfoglalják a Tigris Alakulatok, akkor a Szíriai Fegyveres Erők abba a helyzetbe kerülnek, hogy visszatérjenek Al-Rakka tartományba, ahonnan 2014 augusztusában kellett visszavonulni az ISIS terjeszkedése miatt.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,




Back to Top ↑