Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 09. 11.

Haditudósítás Szíriából

2015. 09. 11.

A Szíriai Arab Hadsereg kivonta katonáit az Abu Al-Duhur Katonai Repülőtérről.

abu-adduhur-baseAz intenzív összecsapások nem értek véget az Abu Al-Duhur Katonai Repülőtér környékén Idleb tartományban az elmúlt 48 órában, amikor az Al-Kaida terrorhálózathoz kapcsolódó Dzsabhat Al-Nuszra és Dzsund Al-Aksza fegyveresei megszállták a bázist.

A Dzsabhat Al-Nuszra és a Dzsund Al-Aksza terrorszervezetek fegyveresei beléptek a a repülőtér területére; azonban a teljes elfoglalásáról szóló híreket túl korán közölték az ún. “szíriai ellenzék” (értsd: megszálló vahabita terrorszervezetek) média aktivistái. A bázist csak ma reggel foglalták el, miután a Szíriai Fegyveres Erők visszavonultak a külterületre.

Az elsődleges erők amelyek harcolnak az Al-Kaida fegyveresei ellen: a Liwa Szukkur Al-Daher (Al-Daher Sólymok Dandár), a Nemzetvédelmi Erők (NDF) és Szíriai Arab Hadsereg.

A Liwa Szukkur Al-Daher egység Idleb tartományi lakosokból szerveződött, akik fegyvert fogtak a vahabita terrorista megszállók ellen; ezt az alakulatot Abu Al-Dzsarrah parancsnok vezeti, aki Idleb város lakosa és egykor fiatalon a Szíriai Arab Hadseregben szolgált.

Azonban az Abu Al-Duhur Katonai Repülőtéren nem csak katonák állomásoznak a Nemzetvédelmi Erőktől (NDF), a Szíriai Légvédelemtől és a Liwa Szukkur Al-Daher egységtől, hanem polgári lakosok is meghúzódtak a közeli falvakból, akik a Szíriai Fegyveres Erőket segítették.

Az Abu Al-Duhur Katonai Repülőtéren tartózkodó civilek legnagyobb részt a közeli Abu Al-Duhur (nyugatra a reptértől) és Tal Szalmo (délre a reptértől) településekről menekültek el.

Az Abu Al-Duhur Katonai Repülőtér tartózkodó csapatok létszáma 600-700 fő közötti.

A Liwa Szukkur Al-Daher egység által küldött jelentés szerint a Szíriai Fegyveres Erők visszavonultak a repülőtérről a bázis külterületére, csak kis létszámú fegyveres alegység maradt hátra, hogy biztosítsa a visszavonulást.

A bázis két éven keresztül állt ellen a támadásoknak, elszigetelve a központi területektől Idleb tartomány megszállt részén.

 

Harc a homokviharban a megszálló ISIS terroristák ellen a palmyrai fronton

Leith Fadel jelentése a kelet-szíriai sivatagban vívott harcokról:

11217160_595667143909166_5834098367356804253_nHétfőn reggel az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet meglepetésszerű támadást indított Wadi Al-Szahlahnál és az Al-Bajarat olajfaligetekben, a Szíriai Arab Hadsereg harcállásait rohamozva Palmyra nyugati részén, egy erőteljes homokvihar idején, ami végig söpört Homsz tartományon.

A terrorszervezet ismételt balszerencséjére a zord időjárási körülmények nem biztosítottak nekik olyan előnyt amire vártak, mert a Szíriai Arab Hadsereg 18. Páncélos Hadosztály 67. Dandára együttműködve a Nemzetvédelmi Erők (NDF) tartományi osztagaival visszaverték az ISIS terroristák rohamait Wadi Al-Szahlahnál, végezve 30 megszálló fegyveressel és elpusztítottak 6 páncélozott eszközt (“amerikai ajándék”), amelyek 23 milliméteres légvédelmi gépágyúkkal voltak felszerelve.

A Wadi Al-Szahlahnál történt támadáson kívül az ISIS terrorszervezet megrohamozta az Al-Bajarat olajfaligeteket Palmyra nyugati részén, ahol “beleszaladtak” a Szíriai Arab Hadsereg 67. Dandárának egyik jól felfegyverzett gépesített lövészszakaszába.

Három óra hosszat tartó heves összecsapást követően a Szíriai Fegyveres Erők végül képesek voltak szétverni a kitartóan támadó terroristákat, miután 13 ellenséges fegyveressel végeztek és visszafoglalták az Al-Bajarat olajfaligetek keleti részét.

Északra Al-Bajarattól a Szíriai Arab Hadsereg 67. Dandára (Liwa #67) együttműködve a Sivatagi Sólymok Dandárral (Liwa Szukkur Al-Szahra) visszafoglalták Dzsazal stratégiai fontosságú városát, amelybe két nappal azelőtt betörtek az ISIS terroristák megállás nélküli harcban. A város déli és északi szektorait vasárnap szállta meg az ISIS. A Sivatagi Sólymok (különleges erők) és a 67. Dandár katonái a nyugati szektorból kiindulva tisztították meg a várost

A Szíriai Arab Hadsereg elfoglalta az Al-Tajjim-olajmezőket miközben homokvihar söpört végig Deir Ezzor városán

11998852_595457507263463_2698747625964143971_nVasárnap reggel Deir Ezzor népe az éves homok vihar zajaira ébredt, ami nagy mennyiségű homokkal szokta beburkolni ezt a sűrűn lakott kelet-szíriai sivatagi várost, amikor váltakozó erős szelek söpörnek végig a térségen.

A Szíriai Fegyveres Erők Deir Ezzorban állomásozó helyőrségének a gyenge látási viszonyok problémát okoztak az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) rendszeresen felbukkanó fegyveresei jelentette állandó fenyegetés miatt, akik soha nem mulasztják el a lehetőséget, hogy kihasználják az időjárási körülményeket a saját előnyükre.

Nem meglepő módon az ISIS terroristák aknavető gránátok és rakéták sorozatát lőtték ki tartományi fővárosra mielőtt megrohamozták a Deir Ezzor Katonai Repülőtér keleti védelmi vonalát, ahol szembetalálták magukat a Szíriai Arab Hadsereg 17. Tartalék Hadosztály 137. Gépesített Dandárának a támadásra teljesen felkészült alegységeit.

A terrorszervezet Deir Ezzor Katonai Repülőtér elleni támadása katasztrofálisan végződött, amikor a páncélozott járműveikkel egy kiterjedt aknamezőre futottak a bázis keleti bejárata közelében, ennek eredményeként négy páncélozott jármű megsemmisült mielőtt a Szíriai Fegyveres Erők zárótüzébe kerültek. Ez a támadásuk megszakítására és azonnali visszavonulásra kényszerítette az ISIS terroristákat kelet felé.

Eközben dél-keletre Deir Ezzor városától a Szíriai Arab Hadsereg 113. Dandára (17. Hadosztály) együttműködve a Shajtaat-törzs szunni milicistáival ellentámadást hajtottak végre az Al-Tajjim-olajmezőknél és likvidáltak 19 ellenséges ISIS terroristát mielőtt teljesen kiterjesztették az ellenőrzésüket ezen térség felett északra Mohasszantól.

A sokszor megismételt kísérletek ellenére, hogy területeket foglaljanak el a Szíriai Fegyveres Erőktől Deir Ezzorban, az ISIS terroristák újra az egyik kudarcot tapasztalták meg a másik után, amikor ezek a támadások általában kedvezőtlenül alakultak számukra.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑