Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 09. 17.

Haditudósítás Szíriából

2015. 09. 17.

A Szíriai Arab Hadsereg megtisztította az Al-Dzsazal-hegységet az ISIS terroristáktól Palmyrától északnyugatra.

Az elmúlt héten az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet meglepte a Szíriai Arab Hadsereget egy nagy kiterjedésű támadással az Al-Dzsazal-hegységben Palmyra ősi romvárosától északnyugatra; ebben a támadásban elfoglalták Dzsazalt és betörtek a Dzsazal Olaj és Gázmező területére közvetlenül nyugatra Tadmur városától.

Azonban az ISIS terroristák nyomulása nem tartott sokáig, mert a Szíriai Arab Hadsereg 18. Páncélos Hadosztály 67. Dandára együttműködve a Liwa Aszud Al-Dzsabal (Hegyi Oroszlánok Dandár) és a Liwa Szukkur Al-Szahra (Sivatagi Sólymok Dandár) különleges egységekkel egy ellenoffenzívát indítottak, hogy megtisztítsák a stratégiai fontosságú térséget Homsz tartomány keleti területén.

A terrorszervezet nagy meglepetésére a Szíriai Arab Fegyveres Erők nem lőtték tétlenül az ISIS fegyvereseit; ezzel szemben kíméletlenül zúdították a terroristák nyakába a tüzérségi és aknavető gránátokat, valamint a sorozatvető rakétákat mielőtt megrohamozták Dzsazal települést katonái egymást követő hullámaiban.

A kitartásuk meghozta az eredményét; a Szíriai Fegyveres Erők teljesen megszállták a Dzsazaltól délre húzódó két magaslatot és egészben visszafoglalták a várost szombat délutánra.

A Szíriai Fegyveres Erők támadását válasz nélkül hagyva az ISIS terroristák visszavonulásra kényszerültek délre Palmyra irányába miután súlyos személyi veszteségeket szenvedtek és harcállásaik megsemmisültek.

A Szíriai Köztársasági Gárda megállította a Dzsaish Al-Iszlam terrorszervezet offenzíváját Damaszkusztól keletre

A Szíriai Arab Hadsereg, Köztársasági Gárda 105. Légideszant Dandára jelenleg csatlakozott a kiemelt fontosságú Harasta városáért zajló csatához miután eddig ideje nagy részét vahabita terroristák kiszorításával töltötte Dzsobarban és Ajn Tarmában a Kelet-Goutha régióban (mezőgazdasági övezet), Damaszkusz tartomány területén.

Hétfőn reggel a Szíriai Köztársasági Gárda együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF) megtámadták a Dzsaish Al-Iszlam és a Dzsabhat Al-Nuszra (Al-Kaida) terrorszervezetek állásait a Dhahijat Al-Assadot övező két magaslaton; ebben az erőteljes rohamban a Szíriai Fegyveres Erők teljes ellenőrzés alá vonták a két hegycsúcsot

Az Al-Manar TV csatorna videó felvételei később megerősítették, hogy a Szíriai Fegyveres Erők elfoglalták a Dhahijat Al-Aszad fölé magasodó két hegytetőt, mert megszűnt a tűzharc az említett körzetben.

A Dhahijat Al-Aszadban elért sikert követően a Szíriai Fegyveres Erők megrohamozták a Dzsaish Al-Iszlam terrorszervezet állásait az Adra-kőbányáknál, likivdálva 18 ellenséges fegyverest az említett csoport soraiból, ezenkívül két órás harcot követően elfoglalták ezt a térséget.

Az Adra-kőbányák elfoglalása után a Szíriai Fegyveres Erők ellenőrzésük alá vonták az utolsó magaslatot, ami a Harasta környéki gazdaságok felé magasodik; ez arra kényszerítette a Dzsaish Al-Iszlam vahabita terroristáit, hogy visszavonuljanak a Harasta melletti gyümölcsösök irányába, ahol később megállították őket a Nemzetvédelmi Erők (NDF) katonái.

A tűzharcok kedd reggel kiújultak, amikor a szemben álló felek fölénybe próbálnak kerekedni a másiknak ezen az egyenlőtlen terepen a szíriai főváros közelében.

A Szíriai Arab Hadsereg folytatja a két éve ostrom alatt álló Kwejersz légi támaszpont felmentésére indított hadműveletet

11999095_597902403685640_6617432559009166422_nHétfő reggel a Szíriai Arab Hadsereg együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF) és a Baasz Zászlóaljakkal (Khataib Al-Baath egy új offenzívát indított Aleppo tartomány délkeleti területén annak érdekében, hogy megtörje az ISIS terrorszervezet két éves ostromzárját a Kwejersz Katonai Repülőtér körül.

A Szíriai Fegyveres Erők két különböző irányból indították meg az offenzívát Aleppo tartomány délkeleti részén, ahol a kormánycsapatok a Dzsabbul-tó melletti arcvonalon és Ajna Szabil településen támadják a terrorszervezet állásait; ez azt a célt szolgálja, hogy elüldözzék az ISIS fegyvereseit a Deir Hafer-síkságról.

Nem tartott soká a Szíriai Fegyveres Erők számára, hogy beinduljon az offenzíva Aleppo tartomány délkeleti részén; valójában két órán belül a támadás kezdetét követően a Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők átvették a Tal Naam és a Tal Szabin magaslatok ellenőrzését, amelyek közvetlenül északra fekszenek a Dzsabbul-tótól.

A Szíriai Fegyveres Erők számára a legkedvezőbb a Deir Hafer országút irányából elérni a Kwejersz Katonai Repülőteret, a mostani előretörésük során már csak két falu választja el őket a repülőtér dél-nyugati védelmi vonalától.

Ennek az offenzívának a célja a Kwejersz Katonai Repülőtér körüli ostromzár felszámolása, ezenkívül a sikeres előretörésnek pozitív hatása van a Szíriai Fegyveres erőkre, mert a Deir Hafer-síkságon kiszélesíthető az Aleppo tartományba vezető fő ellátási útvonaluk.

Aleppo tartománybeli katonai források szerint a Szíriai Fegyveres Erők a következő (többségében külföldi) ISIS/Daesh terroristákkal végeztek hétfőn: Mahmud Abu Amer Dandashi, Hadzs Ibrahim Al-Turki, Abdullah Al-Ahmad Al-Akrabuszi, Ghazi Al-Nawaf, Dzsamal Al-Dzsada, Abu Fahd Al-Iraki, Szaleh Al-Szalmawi, Abu Al-Faruk Al-Iraki, Mahmud Abu Hasszan Al-Muradi és Abu Aszad Al-Szudani.

Lezuhant egy szíriai helikopter Délkelet-Aleppoban

Hétfő este a Szíriai Arab Légierő egyik helikoptere lezuhant a palesztin Najrab menekülttábor mellett miután a Szírián élősködő Al-Kaida terroristák az Al-Nuszra Frontból és a Harakat Ahrar Al-Sham harcosai tűz alá vették nehéz gépfegyvereikkel a felszállást követően Aleppo tartománynak ebben a délkeleti térségében

Egy katonai forrás Aleppo városból közölte, hogy a légi jármű gyógyszereket, élelmiszert, ruházati anyagokat és más ellátmányt szállított a Szíriai Arab Hadsereg katonái számára, akik az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet ostroma alatt vannak a Kwejersz repülő bázison, Aleppo tartomány délkeleti területén.

A katonai forrás hozzátette, hogy a pilóta és a személyzet (a navigátor és a rakomány felelős) meghalt a becsapódás során; ez a légi katasztrófa már a második két hónapon belül ami a Szíriai Légierő egy helikopterével megtörténik Aleppo városán kívül.

Jelenleg még nem adtak ki hivatalos nyilatkozatot az eseményről; azonban a Dzsabhat Al-Nuszrához kötődő média aktivisták szerint az ő harcosaik felelősek a helikopter lezuhanásáért; eközben a Szíriai Légierő egyik forrása szerint a légi jármű “műszaki problémákkal küzdött a felszállás előtt.

Képek is jelentek meg mióta a légi járművet elérte a tragikus vég; ezek a fotókat a palesztin bajtársakból álló kormány hű egység a Liwa Al-Kudsz (Jeruzsálemi Dandár) osztotta meg miután a helikopter a táboruk közelében zuhant le.

A Liwa Al-Kudsz katonái megerősítették, hogy a pilóta megtett mindent, hogy távol vigye a helikoptert a polgári lakosság otthonaitól és ne okozzon nekik kárt.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑