Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 10. 08.

Haditudósítás Szíriából

2015. 10. 08.

A Szíriai Arab Hadsereg nagyméretű offenzívába kezdett Észak-Hamaban; Al-Mughajr, Ahaja és Markabat települések felszabadultak a vahhabita megszállás alól.

Szerdán reggel a Szíriai Arab Hadsereg 10. Páncélos Hadosztály 87. Dandára együttműködve a Köztársasági Gárda 106. Dandárával, a Nemzetvédelmi Erőkkel és kisebb alegységekkel a 7. és 9. Gépesített Hadosztályokból egy nagy kiterjedésű offenzívát indítottak Hama tartomány északi területén: Kafr Nabudat, Morek, Kalat Al-Madaik, Ahaja, Al-Mughajr, Latmin, Al-Lataminah, Kafr Zita és Markabat településeknél. Ez 2014 nyara óta ez első nagyobb hadművelet a térségben.

Az élen Al-Mughajr-ba, Ahaja-ba, Markabat-ba előretörve a Szíriai Arab Hadsereg 87. Dandára volt az első magasabb egység amely ma korán reggel bejelentette az említett települések elfoglalását a vahhabita terrorszervezetekkel vívott heves harcokat követően.

Al-Mughajr, Ahaja, Markabat elfoglalása után a Szíriai Fegyveres Erők megrohamozták a Moreken kívüli ellenséges állásokat, Kalat Al-Madaik, Latmin, Al-Latminah, Kafr Nabudat és Kafr Zita településeket, ahol jelenleg heves tűzharcokban megütköztek a vahhabita fegyveresekkel a térség ellenőrzéséért.

A mostani offenzíva elsődleges célja, hogy lezárja Hama tartomány Idleb-bel határos szakaszát és egy ütközőzónát létesítsen Khan Shejkhun városa körül, amennyiben a hadműveletnek ez a szakasza befejeződik akkor a Szíriai Fegyveres Erők felszámolják azokat a megmaradt “zárványokat” Hama tartomány területén, amelyek még a vahhabita megszállók ellenőrzése alatt vannak.

Khan Shjekhun hadászatilag nagyon fontos helyen fekszik az Aleppo és Lattakia közötti országúton (M-4 autópálya). Ez a körzet elveszett a tavaly tavasszal indult nagyméretű ellenséges offenzíva során, amikor a Szíriai Arab Hadsereg visszavonulni kényszerült az Észak-Hamaban lévő Maharda városig.

Az Orosz Haditengerészet 26 robotrepülőgépet lőtt ki az ISIS terrorszervezet közép-szíriai állásaira

12141705_1069727113064103_5004047033563287598_n

Orosz haditengerészet

Az orosz védelmi miniszter Szergej Sojgu közölte, hogy az Orosz Haditengerészet 26 darab manőverező robotrepülőgépet lőtt ki négy hadihajóról; ezek a robotrepülőgépek 11 célpont felé indultak útba Szíria központi és keleti részei felé.

A védelmi miniszter elmondta, hogy ezeket a robotrepülőgépeket a Kaszpi-tengerről lőtték ki és polgári személyek nem sérültek meg szerdán az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet állásaira mért csapásokban:

“Négy irányított rakétás hadihajó 26 robotrepülőgépet indított 11 célpontra. A tűzvezető rendszerek valós idejű adatai alapján minden célpont megsemmisült. Polgári létesítmények nem sérültek.”

Az orosz hírcsatorna, a “Russia Today” jelentette, hogy robotrepülőgépek 1500 kilométernyi távolságot repültek mielőtt becsapódtak a kijelölt célpontjaikba Szíria területén; az eszközök bizonyították rendkívüli hatékonyságukat. (Valószínűleg a 3M14 Kalibr típusú modern, nagy hatótávolságú robotrepülőgépekről van szó.)

Jelenleg az Orosz Haditengerészet aktív szerepet vállalt Szíriában azzal, hogy nem csak fegyverrendszereket és személyi állományt hanem hadihajókat is telepített a szíriai tengerparti Lattakia városától néhány kilométerre; ezek a műveletek zavarják Szíria északi szomszédját, Törökországot.

A robotrepülőgépekkel mért mostani csapás volt az első alkalom amikor az Orosz Haditengerészet közvetlenül beavatkozott a szíriai konfliktusba; még nem világos, hogy ez a csapás sorozat egyszeri vagy az Orosz Haditengerészet tervezné az aktív részvételt ebben a háborúban.

Az Orosz Haditengerészet csapásokat mért az ISIS terrorszervezet által megszállt Al-Tabakva repülőtérre

Orosz szárnyas rakéta

A csapások egyik célpontja az Al-Tabakva repülőtér volt, amelyet 2014 augusztusában szálltak meg a terrorszervezet fegyveresei. A bázis kiterjedt területét a terrorszervezet az országba érkezett külföldi vahhabita zsoldosok kiképzésére használta és innen küldte szét új erőit Irak és Szíria más területeire. A Tabakva repülőtér Al-Rakka tartomány dél-nyugati részén helyezkedik el, közel van a “kalifátusnak” titulált megszállt terület központjához Al-Rakka városához. Az orosz csapások Al-Rakkaban is több célpontot tettek a földdel egyenlővé.

Az orosz csapások célpontjai az ISIS/Daesh kiképző táborai vezetési pontjai, “kormányzati” épületei, lőszer és fegyver tároló létesítmények, valamint a szervezet által zsákmányolt haditechnikai eszközök. Ezek között vannak régebbi iraki és szíriai katonai eszközök, de nagyon sok olyan modern haditechnikai eszköz ami amerikai gyártmányú és a terrorszervezet tavaly nyári észak-iraki hódításaikor került egy csapásra a terroristák kezére. Korábban már beszámoltunk arról, hogy a terroristák M1A1 harckocsikhoz, 155 milliméteres űrméretű vontatott és önjáró lövegekhez és sok páncélozott járműhöz (harcjárművekhez, MRAP típusú terepjárókhoz) jutott. Sokszor még a levegőből ledobott nyugati és arab fegyverszállítmányok is az általuk ellenőrzött területeken landolnak.

Az amerikaiak vezette “ISIS” ellenes koalíció nem nagyon jutott el odáig, hogy az Al-Tabakvában lévő létesítményekhez hasonló helyeket támadjon. Az USA szövetségesei (Szaúd-Arábia, Emirátusok etc.) jelenleg Jemen földig rombolásával vannak elfoglalva és az ISIS elleni harcban jelentős szerepet játszó szíriai kurdokat bombázzák (mint az Erdogan-féle neoszmán rezsim).

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑