Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 10. 13.

Haditudósítás Szíriából: Stratégiai területek kerültek a szíriai hadsereg kezébe

2015. 10. 13.

Az orosz légierő bekapcsolódása a szíriai konfliktusban, megváltoztatta a harcok kimenetelét. A kormányerők stratégiai területeket foglaltak vissza szerte az országban.

Oroszharci helikopterek semlegesítik a vahhabita fegyvereseket Észak-Hamaban

syria army3232A “Szabad Szír Hadsereg 101. dandár”, a Harakat Ahrar Al-Sham, a Liwa Szukkur Al-Ghaab és az Al-Kaida (Al-Nuszra Front) vahhabita terroristái durva ébresztőt ébresztőt kaptak ma reggel az Orosz Légierő MI-24PN harci helikoptereitől Kafr Zita, Kafr Nabudeh, Khan Shejkhun, Kalat Al-Madaikk és Atszhan városokban, amikor erőteljes légi csapásokban sok ellenséges fegyveres halt meg és fegyverzetük megsemmisült.

Egy katonai forrás Maharda városából közölte, hogy az Orosz Légierő kíméletlenül támadja a vahhabita megszállókat Khan Shejkhunban, Idleb tartomány déli területén, likvidálva több ellenséges fegyverest, akik ezen a mezőgazdasági vidéken barikádozták el magukat, miközben a jelentések szerint az ellenség fél tucat páncélozott eszköze is megsemmisült.

A forrás hozzátette, az Orosz Légierő folytatta a 72 órája tartó légi támadásokat annak érdekében, hogy meggyengítse a vahhabita terroristák védelmét és megóvja a Szíriai Fegyveres Erők jelenleg visszaszerzett területeit Észak-Hamában; azonban nem tudott információkat adni egy további szárazföldi támadásról, ami hasonló mint a hét elején indított első offenzíva.

Kedden reggel a Szíriai Arab Hadsereg 10. Páncélos Hadosztály 87. Dandára együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF) egy nagy méretű szárazföldi offenzívába kezdtek, hogy elfoglalják a kiemelten fontos Latmin, Al-Lataminah, Kafr Zita és Kalat Al-Madaikk városokat.

Al-Mughajr, Lahaja, Markabah, Tal Szikik, Tal Szakhar és Tal Uthman elfoglalása és a Latminba való előrenyomulása ellenére a Szíriai Fegyveres Erők 33 három katonájukat és 10 páncélozott eszközüket veszették el a nagy kiterjedésű roham során; ez az egyik ok amiatt az oroszok átvették a hadművelet légi támogatását a légi erejükkel.

A Szíriai Arab Hadsereg hadászati fontosságú magaslatot foglalt vissza az Orosz Légierő tűztámogatásával

12141569_585592978245972_7651931319481259989_n-702x336A Szíriai Arab Hadsereg 1. Páncélos Hadosztály 45. Ezrede együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel, a Szíriai Szociális Nemzeti Párt katonai szárnyával és a Szíriai Ellenállással (Mukkawama Szouri: nemzeti baloldali milícia) folytatták az offenzívájukat az Al-Ghaab-síkság északi részén Hama tartományban és a Junisz próféta-hegységben (Dzsabal Nabi Junisz) Lattakia tartományban, amikor arra törekednek, hogy visszafoglalják a kiemelt jelentőségű Al-Szirminijah települést.

Korábban ezen a héten a Szíriai Fegyveres Erők visszafoglaltak négy stratégiai magaslatot a Dzsubb Al-Ahmar körüli ötből, miközben teljesen ellenőrzésük alá vonták Al-Basha települést a Liwa Szukkur Al-Ghaab, Harakat Ahrar Al-Sham és az Al-Kaida (Dzsabhat Al-Nuszra) vahhabita terrorszervezetek fegyvereseivel szemben vívott intenzív tűzharcok után. (Al-Basha területén már hetek óta állt az arcvonal, mert egyik fél sem tudott előre törni.)

Péntek reggel a Szíriai Fegyveres Erők úgy döntöttek, hogy kihasználják a jelenlegi területi nyereségeikből fakadó előnyt az utolsó és legfontosabb hegycsúcs Dzsubb Al-Ahmar megrohamozásával, likvidálva 20 ellenséges fegyverest a vahhabita frakciók soraiból és megsemmisítve azok négy páncélozott járművét, amelyek 23 milliméteres és 14,5 milliméteres űrméretű nehéz gépfegyverekkel voltak felszerelve.

A vahhabita megszállók képtelenek voltak megtartani állásaikat az Orosz Légierő intenzív légi csapásai miatt visszavonulásra kényszerültek Dzsubb Al-Ahmartól északra annak érdekében, hogy elkerüljék a további csapásokat a Junisz próféta-hegységben.

Dzsubb Al-Ahmar és Al-Basha teljes visszafoglalásával a Szíriai Fegyveres Erők biztosították útvonalukat Al-Szirmanijah felé; ez a kiemelt település közvetlenül délre fekszik Dzsizr Al-Shughurtól, ami már Idleb tartomány területén van.

 Az Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériumának által nyilvánosságra hozott videó felvétel, amelyen az Orosz Légierő egyik SZU-34-es vadászbombázója az ISIS terroristák vezetési pontjait támadja Al-Rakka városban:

الطيران الروسي يدمر مقراً لإرهابيي داعش في الرقةالطيران الروسي يدمر مقراً لإرهابيي داعش في الرقة

Posted by ‎سورية المستقبل‎ on 2015. október 9.

.

A Szíriai Arab Hadsereg közeledik a Kwejersz légi támaszponthoz miközben az Orosz Légierő az ISIS állásait rombolja

kuweires syria armyElső alkalommal 2012 vége óta a Szíriai Arab Hadsereg és a szövetségesei 6 kilométeren belül megközelítették az ostromlott Kwejersz Katonai Repülőtéret Aleppo tartomány keleti területén; ez a hír három nappal azután jött, hogy a Szíriai Fegyveres Erők újraindították a nagy méretű offenzívájukat a Deir Hafer-síkságon.

Az elsődleges támadó egység ebben a masszív hadműveletben a Szíriai Arab Hadsereg “Gepárd Alakulata” (a Tigris Alakulatok alegysége),amely jelenleg Luajj Szlejtan ezredes parancsnoksága alatt áll, akit katonai tanácsadók segítenek az Orosz Tengerészgyalogságtól és az Iráni Forradalmi Gárdától.

24 óra alatt a Szíriai Arab Hadsereg Gepárd Alakulata együttműködve a Al-Bakkir Imam Dandárral (Liwa Imam al-Bakkir) és a Nemzetvédelmi Erőkkel, az Orosz Légierő tűztámogatásával felszabadították a kiemelt jelentőségű Dzsabbul városát, 6 kilométerre a Kwejersz légi támaszponttól az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet fegyveresei ellen vívott kemény harcokat követően.

Dzsabbul elfoglalásával és az Ajn Szabil településig történt előretöréssel a Szíriai Fegyveres Erők már csak 3 falunyi távolságra vannak a Kwejersz Katonai Repülőtértől, amely megközelítőleg 6,2 kilométerre fekszik az arcvonaltól.

A siker nagy részben köszönhető az Orosz Légierő repülőgépeinek és helikoptereinek, amelyek közvetlenül láthatóak a Szíriai Fegyveres Erők előretörő katonáinak feje felett ezen a kelet-aleppoi arcvonalon.

A Kwejersz Katonai Repülőtéren rekedt 300 katona erre a területre van szorítva mióta bekerültek a Szíriai Légvédelem bázison található iskolájára 2011-ben. A legtöbbjük kadét volt a háború előtt. Az élet és a háború kemény leckét adott nekik, mert izolálva kellett védeniük a bázist a mai napig.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑