Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 02. 04.

Haditudósítás Szíriából

2015. 02. 04.

Helyzetjelentés a Szíriában dúló háború eseményeiről.

Teljes hadszíntéri jelentés Aleppo városából

Munkában a tábori tüzérség lövegei.

Munkában a tábori tüzérség lövegei

A legutóbbi négy nap során heves összecsapások törtek ki Aleppo észak-keleti részén, amikor az Iszlám Front (Dzsabhat Al-Iszlamija) nevű terrorista koalíció zsoldosaival szembeszálltak a Szíriai Arab hadsereg katonái, hogy meggátolják az előbbiek kísérletét elvesztett területeik visszafoglalására. Ez különösen a Bani Zaid negyedre igaz, ahol az Ahrar Al-Sham terrorszervezet fegyvereseivel szemben harcolnak a hadsereg katonái; az egyik fél sem ért el számottevő területi nyereséget.

Vasárnap a Szíriai Arab Hadsereg együttműködve a Baasz Dandárokkal (Liwa Al-Baath) megpróbálta áttörni az Ahrar Al-Sham terroristáinak védelmi vonalait a Bani Zaid negyed iskolai körzetében; azonban a támadást visszaverték miután a kormányhű erők nem tudták áttörni a vahabiták arcvonalát a nagy ellenséges tüzérségi tűz nyomása miatt a támadó alegységekre.

Szajfát faluban az Iszlám Front fegyveresei támadtak a Nemzetvédelmi Milícia (NDF) egyik ellenőrző pontjára a Szalt-gazdaságoknál (Mazrá Al-Maláh) észak-keletre Aleppotól. A támadást a nemzetvédelmi milicisták visszaverték amikor a Szíriai Arab Légierő folyamatosan bombázta a vahabita terroristák állásait ezzel segítve az ostrom alatt álló nemzetvédelmi milicistákat. Ezek eredményeként az Iszlám Front fegyveresei visszavonulásra kényszerültek az ellenőrző pont környékéről.

Az Al-Kaida terrorhálózat részét képező Al-Nuszra Front (Dzsabhat Al-Nuszra) egy másik támadást indított az Al-Zahra kerület ellen Nyugat-Aleppoban a Légierő Felderítő Szolgálatának épületét és az Al-Rasszul Al-Adham mecsetet támadva. A vahabita fegyveresek tüzelőállásaikat foglaltak el az Al-Zahra kerület környékén és ellenőrzik az egyik befelé vezető bejáratot.

Ezenkívül heves összecsapásokat jelentettek a többségében shia (síta) lakosságú Al-Zahra és Nubl falvaknál, ahol az Al-Nuszra Front és a Dzsaish Al-Mudzsheddin nevű terrorszervezetek fegyveresei újra megtámadták a Nemzetvédelmi Milícia (NDF) és a Hezbollah (libanoni ellenállás) védelmi vonalait a Nubl melletti üzemektől dél-keletre. A vahabita terroristák dél-keletről jövő támadását a védők még az este leszállta előtt visszaverték, amikor az Al-Nuszra Front fegyveresei visszavonulásra kényszerültek súlyos veszteségeket szenvedve. A védők likvidálták a támadók vezérét “Abu Musza Ab Al-Shishanit” (valószínűleg import csecsen vahabita terrorista).

Más térségekben is súlyos tűzharcok vannak, Al-Manashirben és Al-Hadzsarban az ostrom alatt álló Al-Burejdzs falunál; a Handarat tábor környékén, Hanano kerületben; Al-Amarijja, Shejkh Szaid és Hajjan kerületekben.

 

Idleb tartomány: A Szíriai Arab Hadsereg visszaállította a teljes ellenőrzést Ariha város felett

10383962_500487556760459_7150557064979092430_n

Szíriai katona

Múlthét péntek reggelén, a Szíriai Arab Hadsereg 11. Páncélos Hadosztály és a Nemzetvédelmi Milícia meglepetésszerű támadást hajtott végre az Iszlám Front (Dzsabhat Al-Iszlamija) terrorszervezet fegyveresei ellen Dzsabal Al-Arbain több pontján; ez a hadművelet Tal Sziritil elfoglalását eredményezte a kormány hű erők által Ariha városában az ellenséges vahabita terroristákkal történt kemény összecsapások után.

A 11. Páncélos Hadosztály Tal Sziritilben megvívott győztes ütközetét követően Ariha egész városa a Szíriai Arab Köztársaság kormányának a teljes ellenőrzése alá került damaszkuszi idő szerint 12.30 órakor. A Szíriai Vörös Kereszt/Vörös Félhold Szervezete belépett Ariha térségébe, hogy élelmiszert, ivóvizet, és a legszükségesebb gyógyszereket szállítson a polgári lakosságnak hetek óta tartó blokád után, ami megakadályozta a létfontosságú ellátmány beérkezését a városba.

A 11. Páncélos Hadosztály a jelentések szerint Mohajta, Taktal, Dzsurif és Tadzsrah falvak irányába támad a Dzsabal Al-Arbain térségben; azonban a vahabita terrorista kontingensek nagy mértékben erődítették állásaikat a körzetben és ez bonyolulttá teszi a terület rövid idő alatti visszahódítását.

 

Rendkívüli hír: A Szíriai Arab Hadsereg elfoglalta Khattabot Homsz tartomány keleti szélén.

10943061_500487190093829_4803634816776671910_n

Nemzetvédelmi Milícia (NDF)

A Szíriai Arab Hadsereg együttműködésben a Nemzetvédelmi Milíciával (NDF) és a Liwa Szukkur Al-Szahra (Sivatagi Sólymok Dandár) nevű katonai különleges rendeltetésű alakulattal átvette Khattab ellenőrzését Homsz tartomány keleti szélén; ez a település délre helyzkedik el Al-Szalamijjah-tól, ami Hama tartomány dél-keleti részében van és északra a Dzsabah Al-Shaer térségétől.

Egy katonai forrás szerint a hadsereg és a Nemzetvédelmi Milícia alegységei felszabadították a térséget az “Iszlám Állam” (ISIS) nevű terrorszervezet megszállása alól miután több alkalommal támadást indítottak a vahabita hódítók ellen Homsz tartomány keleti részén.

A forrás hozzátette, hogy az ISIS két tucat fegyverese jutott pokolra Khattab felszabadítása során, közöttük három ellenséges fegyverest azonosítottak a hatóságok: Rami Iszmael Fakhurit, Mohammad Husszein Abu Zaidot és Szafwan Ahmad Al-Gharibet (jemeni állampolgár)

Heves összecsapásokban a hadsereg katonái az alábbi térségekben vadásznak még vahabita terroristákra Homsz tartományban: Talbejszeh, Ar-Rasztan, Taldu, Dzsabal Al-Shaerben a Houlai-síkságon.

 

A Szíriai Arab Hadsereg folytatja az ISIS terrorszervezet elleni hadműveleteket Homsz tartomány keleti részén

IMG_1553-702x336

Tigris Erők katonái

Folytatva a tisztogató akciót Homsz tartomány keleti végében a Szíriai Arab Hadsereg különleges rendeltetésű alakulatai, a Tigris Erők (Kuwat Al-Nimr) elfoglalták Al-Mushajrifah falut délre a nem rég felszabadított Khattab városától.

Egy katonai forrásunk szerint a támadás közvetlenül azután kezdődött, amikor Khattab felszabadult az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) nevű terrorszervezet rémuralma alól azt eredményezve, hogy a Tigris Erők betörtek Al-Mushajrifahba és elfoglalták 24 óra alatt.

A forrásunk ezenkívül hozzátette, hogy 19 ISIS terrorista halt meg az Al-Mushajrifahban vívott ütközetben, közöttük a harctéri parancsnokuk Anvar Dzsamal Al-Szobhi. A likvidált terroristák között a különleges alakulatok katonái azonosították Iszhakk Bashir Abu Szalehet, Thabit Umar Al-Juniszt, Khalid Wasszim Fakhreddint, Bilal Issza Al-Husszeint és Nasszer Ikram Al-Anszarit.

Al-Mushajrifah Tigris Erők általi megtisztítása lehetővé tette a hadseregnek, hogy folytassa előrehaladását Homsz tartomány keleti végében. Ebbe a térségbe korábban (2014 július és november során) már törtek be ISIS fegyveresek, amikor megpróbálták elfoglalni Dzsabal Al-Shaert (gáz és olajmező!) és elszigetelni a védő katonákat.

Megjegyzés: A műveletek a még rejtőzködő ISIS bandák felszámolását is célozzák. A hadsereg így biztosítja a központi országrészek és a keleti arcvonal összeköttetését a Damaszkusz tartomány, Palmüra (Tadmur), Dier Ezzor vonalon. Közvetlen kapcsolat van az Eufrátesz-folyó vonalát védő erőkkel és a térségben terül el, meg nem nevezett koordinátákon a T-4 (vagy más néven Tijasz) légi támaszpont. A Deir Ezzor repülőtérrel ennek van kulcsszerepe az ISIS terroristáinak és menetoszlopainak pusztításában.

 

Deir Ezzor tartomány: Törzsi ellenállók foglalták el Mohasszán város kapuját

10404324_500861073389774_6762052670016201642_n

Harcok az Eufrátesz partjánál

Isszam Zaher Al-Dín dandártábornok, a Szíriai Arab Hadsereg, Köztársasági Gárda (Harssz Al-Dzsumhurri) 104. Légideszant Dandár parancsnokának vezetése alatt álló törzsi ellenállók elfoglalták a stratégiai fekvésű Mohasszán város bejáratát Deir Ezzor tartományban miután leszámoltak az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) nevű terrorszervezet fegyvereseivel kemény összecsapások után.

Egy katonai forrásunk szerint a törzsi harcosok összehangolva hajtották végre ezt a támadást a 104. Dandár offenzívájával, amit a dandár az ISIS elbarikádozott terroristái ellen indított Deir Ezzor város Dzsubejleh-kerületében. A 104. Dandár akciója 19 ellenséges vahabita véglény likvidálását eredményezte, közöttük több külföldi zsoldosét.

A 104. Dandár szétzúzta az ISIS fegyvereseit Dzsubejleh-kerület keleti részében, megölve nagy számú ellenséges vahabita terroristát és megsemmisített 3 páncélozott járművet (valószínűleg az iraki hadsereg készletéből lopott amerikai gyártmányú aknabiztos terepjárókat, nehéz géppuskákkal) csütörtök reggel. A 104. Dandár ma Dzsubejleh kerület területének 80 százalékát tartja ellenőrzése alatt, már csak a keleti szektort kell visszafoglalni.

Deir Ezzor északi részén a 104. Dandár folytatta nagy erejű offenzíváját Ajjash falunál, megtámadva az ISIS ott rejtőzködő martalócait a a keleti körzetben.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg  (Forrás: almasdarnews.com)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑