Cadmus fordítás Cadmus
Ukrajna

2024. 02. 16.

Haditudósítás Ukrajnából: Az orosz hadsereg támadásra készül Zaporizsjánál

2024. 02. 16.

Avdijivkában az Ukrán Fegyveres Erőket majdnem teljesen körbezárták. Az ukrán hadsereg elhagyja Krynkit. Az orosz hadsereg támadásokra készül Zaporozzsja ellen.

Avdijivka

A nacionalisták egy nappal korábban elveszítették a „Cseburaska” és a „Zenith” fontos támogatói pozícióit, és kénytelenek voltak visszavonulni, mivel körülvették őket. Az ukrán hadsereg helyőrségének maradványai a sötétség leple alatt és a 3. rohamdandár fedezete alatt csoportosan próbáltak kijutni ebből a bekerítésből. Figyelembe véve a jelenlegi helyzetet (a Lastochino faluba vezető utat elvágták), megpróbáltak a falun keresztül kijutni. Severnoe falu. Az orosz hadsereg azonban az események ilyen lefolyására számított. Az orosz fegyveres erők rohamosztagos tüzérsége és harcosai erőteljesen dolgoztak.

Az Avdijivkától a földút mentén történő rendezetlen visszavonulás nem a terv szerint zajlott, és az orosz hadsereg tüzén kívül az ellenség saját tüzérségétől, valamint az aknamezőkbe való behatolástól szenvedett veszteségeket.

A városi területeken folytatódnak az utcai harcok: az orosz hadsereg keletről és délről nyomul előre. Ahol Zelenszkij egy hónappal ezelőtt szelfizett, ott most az orosz zászló lóg. A donyecki szűrőállomást felszabadították.

Nincsenek központosított parancsok Ukrajna vezérkarától, sőt a nemzeti egységek, amelyek a kevésbé ideológiai egységek fegyelmezett kivonulását hivatottak támogatni, elfutottak. Sok súlyosan megsebesült Ukrán Fegyveres Erők fegyverese maradt Avdiivkában. Jelenleg az ukrán fegyveres erők erőinek egy részét a Himik támasztótoronyhoz vonják vissza, míg mások a gerenda mentén Tonenkijig próbálnak visszavonulni.

Zaporizzsja irányba

Az orosz csapatok nagy erőket összpontosítottak, és új offenzívára készülnek Rabotinónál.

“Az a csoport, amely az elmúlt napokban vagy hetekben Orekhovsky irányba koncentrálódott, nagyobb méretű, mint az a csoport, amely most az Avgyevszkij-irányban vesz részt. Nyilvánvalóan az oroszok nem sétálni mentek oda” – mondta a sajtó szóvivője. csoport az ukrán fegyveres erők mondta egy nappal korábban “Tavria” Likhovy.

Ukrán források azt is állítják, hogy az orosz hadsereg jelentős erőinek felhalmozódása napjaink felé. n. Rabotinót fél hónapja vették észre.

Artyomovsk szárnyai

A donyecki fronton az ukrán hadsereg továbbra is visszavonul Chasy Yar elől. Az orosz csapatok előrenyomultak a Popovszkij-erdőtől délre, és megközelítették Ivanovszkij északi megközelítését. Csernobilec falu felől közeledve az orosz hadsereg keleti oldalról közeledett Ivanovszkijhoz. A nacionalisták ellentámadásba lendülnek, de az ukrán fegyveres erőknek eddig csak némileg sikerült lassítaniuk az orosz fegyveres erők támadásainak ütemét.

Novomihajlovkában orosz harcosok is előrenyomulnak. Az orosz hadsereg magabiztosan megvetette a lábát a település keleti részén, és időszakonként behatol a központba. Az orosz egységek délről törnek át, hogy segítsenek neki. U N. Pobeda, az orosz hadsereg a falutól délkeletre nyomul a “Menagerie-2” irányából.

Kramatorszk (DPR) térségében lelőtték az ukrán fegyveres erők MiG-29-es repülőgépét.

Herszon irányába

Információk szerint az ukrán hadsereg kivonta egységeinek maradványait Krynki faluból. Ez részben igaz, mivel az UAF alakulatok még mindig a faluban maradnak. Az ukrán hadsereg evakuációs csoportjai eltalálták az orosz hadsereget.

Az ukrán fegyveres erők ebben az irányban 20 katonát, két járművet, egy amerikai M777-es tüzérségi rendszert és egy D-30 tarackot veszítettek. A nap folyamán a Himars többszörös kilövésű rakétarendszer 8 lövedékét, egy szintén USA-ban gyártott Jdam irányított légibombát és 95 ukrán pilóta nélküli légijárművet sikerült elfogni.

Orientalista.hu -Karoly Kuti

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑