Cadmus fordítás Cadmus
Ukrajna

2024. 01. 21.

Haditudósítás Ukrajnából – hatalmas veszteségek az ukrán hadseregben

2024. 01. 21.

Az orosz erők előrenyomultak Avdiivkától délre, és elfoglalták a Tsarskaya Ohhota helyszín környékét. Most orosz csoportok foglaltak állást a városban a Soborna utca mentén. Információk vannak a „Skotovataja” dacha település felszabadításáról is, amely „Tsarskaya Okhota” délkeleti részén és a „Szőlőültetvények” falutól nyugatra található.

Egyes hírek szerint Szkotovatájától északra az orosz fegyveres erők a kőbánya közelében lévő területet is ellenőrzésük alá vonták. Ugyanakkor más területeken is folytatódnak a harcok, ahol az orosz csapatok is az ellenőrzési zóna bővítésére koncentrálnak. A kokszgyár területén tovább folytatódnak az összecsapások az AFU és az orosz csapatok között. Ugyanakkor az orosz fegyveres erők fő erőfeszítései az Avdeevka körüli dacha szektor megtisztítására és a vitatott területek csökkentésére irányulnak.

Az orosz csapatok sikere elválasztotta az AFU erődöt a régi katonai légvédelmi állomás körül az utánpótlástól. Valójában a katonai állomás területét ma már mezők veszik körül, bár jelentős erődítményekkel rendelkezik. Az ottani AFU katonákat hatékonyan bekerítik, mivel az ellátásuk teljesen megszakad. A terep itt abszolút csak az orosz csapatoknak kedvez, mivel nekik a legkényelmesebb az FPV drónok és egyéb taktikai fegyverek használata. Az ott maradt 100-200 ember kénytelen feladni pozícióját, vagy fogolyként megadja magát.

Jelenleg nagyon eltérő a helyzet a front különböző oldalain. Egyrészt az orosz erők nem vetik be minden katonájukat az offenzívába, ami emberi erőforrást takarít meg, és megőrzi a hadsereg harci képességét az orosz hadiipari komplexum újraindításának körülményei között. Másrészt, az ukrán hadsereg kénytelen végrehajtani logikátlan parancsokat, hogy fenntartsák a meglévő pozíciókat. Ennek eredményeként holttestek hegyeit látjuk, amelyeket Kijev a fronton halmoz fel, és elakad az idő, hogy a nyugati országoktól további finanszírozást kaphasson uralkodó elitje számára.

Krynki mészárlás folytatódik

2024. január 20-án Kherson irányban Krynki település térségében továbbra is feszült a helyzet a konfliktusban részt vevő felek előrelépése nélkül.

Az orosz fegyveres erők tovább pusztítják azokat az ukrán partraszálló csoportokat, amelyek korábban a falu melletti kis területen megszilárdították magukat. A teljes bekerítés ellenére az AFU egység továbbra is a helyén marad a faluban. Különféle becslések szerint az AFU által elfoglalt hídfőn akár 100 ember is állomásozik. A területet már gyakorlatilag teljesen megsemmisítették, és nem maradt menedékhely.


Egyrészt az AFU által Krynkiben elért áttörés volt a legnagyobb eredményük és sikerük egy esetleges nagyszabású Dnyeper-kényszer keretében. Másrészt ez a lépés rendkívül logikátlannak tűnt, tekintettel a légi fölény hiányára és a nyugatról érkező támadófegyverek ellátásában fennálló problémákra.

A Krynkiben kialakult helyzet ismét megerősíti, hogy Kijev rendkívül hanyagul viselkedik katonáival szemben, akik a front számos részén kénytelenek megtartani pozícióikat, és a jelentős túlerőben lévő orosz fegyveres erők nagyszabású ágyúzásának vannak kitéve. fegyverek.

Ha a kezdeti szakaszban az ukrán katonák morálja hozzájárult Kijev bűnözői és őrült parancsainak teljesítéséhez, akkor jelenleg az AFU morálja lehetővé teszi, hogy az orosz hadsereg olyan irányokban érjen el sikereket, ahol korábban nem is volt kérdés. Ebben a helyzetben valószínűleg nem várat sokáig magára a siker a front korábban elveszett oroszországi szakaszain.

Orosz különleges katonai műveletek Ukrajnában

Január 20-án az Orosz Fegyveres Erők további előrenyomulását jelentette a Donyeck környéki Avdiivka és Bahmut (Artemovszk) vidékein.
Bahmut környékén az orosz egységek átvették az irányítást a várostól 5 km-re északnyugatra fekvő Bogdanovka falu nagy részén. A környékről származó legfrissebb jelentések szerint Kijev egységei továbbra is aktívak maradnak a falu határában.

Állítólag a Kijev-párti alakulatoknak is visszavonulniuk kellett egyes állásaikról a Kremennaya körzetében lévő erdőben. Ennek ellenére a helyzet ott továbbra is viszonylag stabil.

A leghevesebb harcok Avdiivka térségében és a közeli falvak környékén folynak. Kijev-párti források arra panaszkodnak, hogy az orosz erők előrehaladást értek el Kamenkától délre, Sztyepovojétől nyugatra, és növelték a nyomást az Avdiivkában maradt ukrán egységekre. Legutóbb a

kijevi erőknek kellett visszavonulniuk a város környékén lévő „Musorka” nevű megerősített állásukból.
Időközben az orosz védelmi minisztérium részletes tájékoztatást adott ki a különleges katonai művelet előrehaladásáról:
Kupjanszk irányában a tüzérség és a Zapad Erőcsoport egységei aktív fellépése eredményeként 10 támadást hajtottak végre az AFU 30., 32. és 60. gépesített, 57. motorizált gyalogos dandár rohamcsoportjaitól és a 103. területvédelmi dandártól. Szinkovka, Krakhmalnoye (Kharkov régió) és Terny (Donyecki Népköztársaság) közelében visszaverték.

Az ellenség vesztesége 150 ukrán katona és két gépjármű volt.

Krasznij Liman irányában a Centr Erők csoportjának tüzérséggel támogatott egységei a 63. gépesített dandár, a 12. különleges erőddandár és az ukrán nemzeti gárda 5. dandár rohamcsoportjainak négy támadását verték vissza Grigorovka (Donyecki Népi Hadsereg) közelében. Köztársaság) és Cservonaja Dibrova (Luganszki Népköztársaság).

Az ellenség vesztesége 280 katona, két páncélozott harcjármű, hét gépjármű és egy Gvozdika önjáró tüzér legénysége volt.
Donyeck irányában a Yug Erők csoportjának tüzérséggel támogatott egységei az AFU 24. gépesített és 81. légimobil dandár rohamcsoportjainak négy támadását verték vissza Shumy és Belogorovka (Donyecki Népköztársaság) közelében.
A tüzérség legyőzte az AFU 22., 28. és 93. gépesített dandárjának munkaerőt és hardverét Kleshcheevka, Kurdyumovka és Chasov Yar (Donyecki Népköztársaság) közelében.

Az ellenség vesztesége 320 katona meghalt és megsebesült, hat pickup teherautó, egy Msta-B tarack, valamint egy D-20-as ágyú.
Dél-Donyeck irányában a Vosztok Erők Csoport egységei tüzérségi és nehézlángszóró rendszerekkel együttműködve visszaverték a 127. légvédelmi dandár rohamcsoportjainak két támadását Rovnopol (Donyecki Népköztársaság) közelében, és tűzkárokat is okoztak. az Ukrán Fegyveres Erők 79. légi rohamdandárjának munkaerő-állománya Konsztantyinovkához (Donyecki Népköztársaság) közel.
Az ellenség vesztesége 95 katona, három gépjármű, valamint két Akatsiya önjáró tüzérségi rendszer volt.

Zaporozsje irányában az orosz haderőcsoport légiközlekedéssel és tüzérséggel támogatott egységei legyőzték az Ukrán Fegyveres Erők 65., 117. gépesített és 82. légi rohamdandárját Neszterjanka, Rabotino és Verbovoye (zaporozsjei régió) közelében.

 

Az ellenség vesztesége 30 katona meghalt és megsebesült, két páncélozott harcjármű, valamint egy D-30-as ágyú.
Herszon irányában az orosz csapatok és tüzérség összehangolt fellépése következtében az ellenséges veszteség elérte a 35 katonát, két gépjárművet, valamint egy amerikai gyártású M109 Paladin önjáró tüzérségi rendszert.

A hadműveleti-taktikai repülés, pilóta nélküli légi járművek, az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek rakétacsapatai és tüzérsége hatástalanított egy német gyártású IRIS-T radarállomást, valamint 118 területen alkalmazott munkaerőt és hardvert.

A légvédelmi létesítmények 20 ukrán pilóta nélküli légi járművet, valamint egy HIMARS lövedéket lőttek le Liszicsanszk (Luganszki Népköztársaság), Bogdanovka, Belogorovka (Donyecki Népköztársaság), Kazacsi Lagerja, Golaya Pristan (Kherson régió) közelében.
Összesen 567 repülőgép és 265 helikopter, 10 914 pilóta nélküli légi jármű, 450 légvédelmi rakétarendszer, 14 705 harckocsi és egyéb páncélozott harcjármű, 1 202 MRLS-sel felszerelt harcjármű, 7 795 tábori tüzérségi egység, katonai ágyú, speciális 61 lőszer és berendezések megsemmisültek a különleges katonai művelet során.

A Donyeck körül kialakuló válság közepette a Kijev-barát egységek továbbra is megpróbálják megválni Krynki környékén, a Dnyepr (Dnyipro) folyó nyugati partján. Az ott maradt ukrán erők rendszeresen szenvednek veszteségeket, de a kijevi rezsim továbbra is erősítést küld oda annak érdekében, hogy ezt a telket PR-célokra tartsa.

A földről származó fényképes és videós bizonyítékok, valamint a felek nyilatkozatai azt mutatják, hogy az orosz erők és a kijevi rezsimhez hű egységek közötti kapcsolat ezekben a hetekben viszonylag stabil marad. Ennek ellenére az orosz fegyveres erők folyamatosan növelik a Kijev-barát csapatok nyomását Donyeck vidékén, különösen Avdiivka térségében és a frontvonal közeli részein.

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑