Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2015. 08. 28.

Hadsereg bevetésével fogja védeni határait Bulgária

2015. 08. 28.

 Katonákat és harckocsikat vezényelnek a Macedóniával közös határra, így elejét véve egy esetleges nagyobb menekülthullámnak.

Pedig Magyarországhoz képest hozzájuk csupán tized annyi menekült érkezett az év eleje óta. Idén eddig 15 ezer migránst fogadtak, míg hazánkban csak a regisztrált menekültek száma ugyanez idő alatt elérte a 155 ezret.

“A jelenlegi szakaszban csak megelőzés céljából erősítjük meg a határ őrizetét” – jelentette ki a BNR közszolgálati rádiónak Nikolaj Karaivanov, a védelmi minisztérium egyik műveleti illetékese.

 Egyelőre 25 katonát és néhány páncélozott harcjárművet küldtek a bolgár-macedón határ átkelőhelyeire, de “a számuk növelhető, ha a helyzet súlyosabbá válik” – mondta.

Az országot eddig megkímélte a Görögország felől Macedónián át áramló migrációs hullám.

“Úgy véljük, hogy (egy ilyen hullámnak) a kockázata viszonylag csekély, mivel Bulgária – ellentétben Görögországgal, Macedóniával és Szerbiával – betartja a menekültek regisztrációjának eljárási szabályait” – jelentette ki kedden Rumjana Bacsvarova belügyminiszter a Nova televíziónak. Bulgária az év eleje óta 15 ezer illegális bevándorlót fogadott, főleg Törökország felől érkező szíriaiakat.

A bolgár hatóságok őrizetbe veszik a migránsokat, és több hónapra menekülttáborokban helyezik őket el, amíg ügyüket rendezik, legjobb esetben megengedve számukra, hogy továbbutazzanak Bulgáriából.

 “Bulgária alaposan őrzi határait, úgyhogy a görög szigetekről Nyugat-Európába igyekvő migránsoknak egyszerűbb Macedónián és Szerbián át folytatni az útjukat” – Hangsúlyozta Daniel Mitov külügyminiszter a bTV bolgár televíziónak.

Törökországgal közös határát Bulgária korábban 30 kilométer hosszan kerítéssel zárta le, és a kerítés meghosszabbítását tervezi, emellett ezer rendőrt vezényelt ki, hogy megakadályozza az illegális bevándorlók belépését az országba.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑