Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Lapszemle

2018. 04. 19.

Hadüzenet nélküli háború a tengeren

2018. 04. 19.

FOLYTATÓDIK ANKARA ÉS ATHÉN HARCA AZ ÉGEI-SZIGETEKÉRT

Egyre fokozódik a feszültség a szomszédos Görögország és Törökország között egyes égei-tengeri szigetek hovatartozásával kapcsolatban. Törökország provokációnak titulált egy zászlókitűzést, miközben az EU-ban felszólították Ankarát két görög katona szabadon bocsátására.

Újra fellobbant a Görögország és Törökország közötti ellentét, amikor hétfőn a török hatóságok arra lettek figyelmesek, hogy görög zászlót tűztek ki egy vitatott hovatartozású szigeten. Bár a Didim török kikötőváros közelében fekvő apró égei-tengeri szigetről a parti őrség azonnal eltávolította a lobogót, Törökország provokációnak értékelte az esetet.

– Nem toleráljuk a feszültségkeltést – nyilatkozott Binali Yildirim török kormányfő Isztambulban, hozzátéve, Törökország eltökélt abban, hogy megadja a szükséges választ az ilyen cselekményekre.

„Továbbra is lobog a görög zászló a sziget legmagasabb pontján” – írta a GreekReporter híroldal friss fotókra hivatkozva tegnap a Mikrosz Antropofasz nevű apró, lakatlan szigetről.

– Nem észleltünk semmilyen mozgást a zászló eltüntetése érdekében a török parti őrség vagy a különleges erők részéről – nyilatkozott rádióinterjúban a görög helyettes védelmi miniszter, Fotisz Kuvelisz. A politikus szerint Ankara és Athén között az Égei-tengeren egy „hadüzenet nélküli háború” folyik.

A török kormányfő 1996-ban a halálos áldozatokkal is járó határvitához hasonlította a jelen incidenst, amely akkor a szintén vitatott hovatartozású égei-tengeri Kardak (görögül: Imia) szigete miatt alakult ki. Alexisz Ciprász görög kormányfő szóvivője útján jelezte, hogy az athéni kormány nem is tudott a zászlókitűzésről.

A görög sajtó szerint a lobogót összesen öt égei-tengeri szigeten tűzték ki, de nem provokációként, hanem egy elhunyt pilótára emlékezve. A Dzsordzsosz Baltadorosz nevű férfi harci repülőgépével múlt héten csapódott a tengerbe Szkírosz szigetétől északra, a szerencsétlenség okait a hatóságok még vizsgálják.

Az mindenesetre biztos, hogy a pilóta a feszültségek erősödése ­miatt járőrözött a vitatott hovatartozású terület felett. A kölcsönös őrjáratozás fokozódott az utóbbi hetekben, és szinte naponta történnek incidensek a két szomszédos állam légiereje között színlelt légi harccal és foglyul ejtésekkel.

Ankara és Athén között a görög és török területekre osztott Ciprus földgáz- és olajkitermelésének jogairól szintén feloldhatatlannak tűnő nézetkülönbségek jelentkeztek, de ugyanígy feszültséget okoz a menekültkérdés. A török–görög határon több száz illegális határátlépő kelt át az utóbbi két nap folyamán, közölte a görög rendőrség.

A Törökországból a Görögország északi részébe vezető bevándorlási útvonal rendkívül népszerű lett, miután a görög szigeteknél romlottak az átkelés körülményei, és a fogadóközpontok túlzsúfolttá váltak.

Törökország szíriai offenzíváját követően megnövekedett a határátlépők száma – számolt be az észak-görögországi rendőrség. Közben az európai törvényhozók is felszólították Törökországot, hogy engedje szabadon azt a két görög katonát, akik állítólag véletlen átlépték a görög–török határt márciusban.

Magyar Idők – Zetelaki Réka

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑