Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Líbia

2017. 05. 09.

Haftar erői bekerítették Bengázi utolsó dzsihadistáit (videó)

2017. 05. 09.

Támadást indítottak a líbiai egységkormány erői hétfőn a dzsihadistáknak az északkelet-líbiai Bengáziban lévő utolsó erősségei ellen.

A Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) a város központjában lévő esz-Szábri negyed és a kikötővel szomszédos Szug al-Hút övezet ellen indított támadást, ahol körülzárták a dzsihadistákat – közölte egy katonatiszt. Riád Sehibi hozzátette, hogy erőik több állást elfoglaltak, az “ellenség összeomlott”. A katonatiszt szerint az LNA nem szenvedett veszteséget. Számos dzsihadista menekült esz-Szabriba és Szug al-Hútba, miután márciusban kiűzték őket Bengázi nyugati részéből.

Áprilisban a bengázi katonai hatóságok felkérték a közelben fekvő övezetek polgári lakosait, hogy hagyják el otthonaikat. 2014 tavasza óta az LNA könyörtelen háborút vív a dzsihadista csoportok ellen. Ez utóbbiak között van a Bengázi Forradalmárok Súra Tanácsa nevű milicista szövetség is, amelynek soraiban vannak az Iszlám Állam (IÁ) és az al-Kaidához közel álló Ansar AlSaria nevű csoport feltételezett tagjai is.

Az egységkormány erőit a mostani offenzívában vezető, kétes hírnevű Halifa Haftár marsallnak sikerült visszafoglalnia a Tripolitól 1000 kilométerre keletre fekvő Bengázi nagy részét. A líbiai forradalom bölcsőjének számító város 2014-ben került a dzsihadisták kezére. A közösségi hálón hétfőn egy videó jelent meg, amelyen a Haftár vezette erők egyik tisztje agyonlőtt egy férfit, akiről azt közölték, hogy az Iszlám Állam algériai állampolgárságú feltételezett tagja. A tiszt egy térdelő, kezét a fején tartó fogolyra lőtt rá.

Márciusban a Human Rights Watch emberi jogi szervezet az emberi jogok súlyos megsértéséről és “háborús bűncselekményekről” számolt be, amelyeket a Haftár marsall parancsnoksága alatt álló erők követtek el. Az LNA parancsnoksága többször is tagadta a vádakat, majd a bengázi különleges erők egyik magas rangú parancsnoka, Vanisz Buhamada elítélte a jogsértéseket, és ígéretet tett a felelősök megbüntetésére.

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető hatalmának 2011-es megdöntése óta zavaros a líbiai belpolitikai helyzet. A káoszt kihasználva az Iszlám Állam és más szélsőséges csoportok megvetették lábukat az észak-afrikai országban, miközben a nemzetközi támogatást élvező tripoli kormány igyekszik visszaszerezni az ellenőrzést Líbia fölött.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑