Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2015. 10. 22.

Halálkereszt árnyékában a dollár

2015. 10. 22.

Az egyiptomi jegybank csütörtökön és szombaton két lépcsőben leértékelte a fontot, így összesen húsz piaszterrel nőtt egy dollár ára. 7,93 fontba került egy dollár a hétvégi záráskor.

A lépés a turizmus erősítését és a külföldi befektetések beáramlását hivatott szolgálni, de negatív hatással van a mindennapi életre Egyiptomban. Jelentősen drágul az üzemanyag és az élelmiszerek ára is.

“A dollár meredek zuhanása egy ritka formációt hozott létre, az úgynevezett halálkeresztet, amikor a rövid távú mozgóátlag alázuhan a hosszú távúnak.”

A kormány harcot hirdetett a feketepiac ellen, az ország 3 milliárd dolláros kölcsönt vehet fel – jelentette be az egyiptomi pénzügyminiszter.

Az ország devizakészletei szeptember végére aggasztóan megcsappantak, az arab tavasz előtti 36 milliárd dollárról 16milliárdra.

Egyiptom stabilabb, mint az elmúlt években

A témáról szokás szerint az Abu Dhabi ADS Securities vezető elemzőjével, Nureddin Alhammurival beszélgetünk.

Euronews: – Mennyiben hatékony megoldás az egyiptomi font leértékelése a valutaválságra?

Nureddin Alhammuri: – Nagyon korai azt mondani, hogy válság van Egyiptomban. Az egyiptomi központi bank épp úgy működik, mint a többi jegybank a világban, amelyek leértékelték a nemzeti valutát azért, hogy az export és az infláció felpörgetésével támogassák a gazdaságot. Egyiptom helyzete még így is stabil az elmúlt évek politikai instabilitásához képest, ezért mi úgy látjuk, hogy ez pozitív lépés, amely középtávon hatékonynak bizonyulhat. Ne felejtsük el, hogy a globális gazdaság lassulása is fékezi az egyiptomi gazdaságot.

– Hogy hat mindez az egyiptomi tőzsdére?

– A vezető egyiptomi tőzsdeindex még mindig nyomás alatt áll a globális eladási hullám miatt. A jegybank döntése nem jó hír a tőzsdének, mert a globális papírokat illető bizonytalanság megmarad. A gyengülő egyiptomi font és a folytatódó világgazdasági lassulás pedig semmi jót nem jelent a nagyvállalati bevételekre nézve.

A Fekete Hétfő szintjéhez közelít a dollár

A dollár a Fekete Hétfő óta nem látott szintre gyengült a múlt héten a negatív amerikai gazdasági adatok, illetve az idei kamatemelés borítékolható elmaradása miatt. Október eleje óta a dollárindex jelentősen esett a nemzetközi valutakosárhoz képest.

Az új-zélandi dollárhoz képest 6,39, az angol fonthoz képest 2,03 százalékot gyengült, de még a gyengélkedő jen és az euró is erősödött a dollárhoz viszonyítva.

A dollár meredek zuhanása egy ritka formációt hozott létre, az úgynevezett halálkeresztet, amikor a rövid távú mozgóátlag alázuhan a hosszú távúnak. Ez a markáns negatív jel egy hosszú pozitív trend végét jelezheti.

A halálkereszt hatásai

– A múlt héten a dollárindex a halálkereszt jellegzetes formáját mutatta, lehet ez jó hír a tőzsdéknek?

– A halálkereszt többévente egyszer fordul elő, vagyis ez egy ritka formáció. Akkor látni ezt a mintát, amikor az ötven napos mozgóátlag alázuhan a kétszáz napos mozgóátlagnak.

– A globális tőzsdék, különösen az amerikaiak érezhetően a dollárral ellentétes irányba mozogtak a múlt héten. Ugyanakkor a vállalati bevételek a vártnál gyengébben alakultak. Az osztalék átlaga pedig öt százalékkal csökken az előrejelzések szerint. Számos bank bevételi számai csalódást keltően alakultak az elmúlt negyedévben. Így ha a következő gazdaségi jelentésekben a vállalati profitot illető sorok ismét csalódást keltenek, akkor helyreállhat a dollár és az amerikai tőzsdék közötti egyenes arány.

– A dollárindexnek melyek a lélektani pontjai?

– A következő hetekben a 94-es szint lehet ilyen határ, ha ezt a támaszt áttöri a dollár, akkor egészen a Fekete Hétfő szintjére, 93,30-ig lemehet. Ennek a szintnek az áttörése további rövid- és középtávú süllyedés előtt nyithatja meg a kaput.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑