Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 03. 08.

Halállista alapján gyilkolják a kopt keresztényeket

2017. 03. 08.

Egy egyiptomi kopt özvegy beszámolója szerint az Iszlám Állam harcosai a szeme láttára lőtték agyon a fiát és a férjét, majd az egyikük kihúzta a nevüket egy listáról. A terroristák ezután kifosztották és felgyújtották a család házát, az elmúlt idők keresztényellenes támadásaiért Egyiptomban a terrorszervezet vállalta a felelősséget.

el-arish leadEl-Arishból menekült keresztények egy kopt templombanAz Iszlám Állam videóüzenetében „Egyiptom felszabadítására” esküdött fel, és azzal fenyegetőzött, hogy kiirtja az egyiptomi kopt kisebbséget. Az ezt követő terrortámadásokban számos kopt veszítette az életét, ezek közül az egyik legsúlyosabb egy 2016 decemberében elkövetett öngyilkos merénylet volt, ennek során huszonnyolc ember, többségükben nők és gyerekek veszítették életüket.

A terrorszervezet támadásai El-Arishban ennél jobban szervezettebbnek tűntek: az Iszlám Állam tagjai listákat vezetnek a koptokról, és a szervezett kiirtásukra törekednek. Egy helyi asszony, Nabila beszámolója szerint éjszaka verték fel a családot az álmukból, férjét és fiát agyonlőtték, majd kikérdezték, hogy mi volt a nevük, és kihúzták őket egy listáról. A terroristák ezután kifosztották és felgyújtották a család házát. El-Arish kopt lakossága a sorozatos támadások hatására javarészt elhagyta a várost, egyes becslések szerint a hetven százalékuk már körülbelül kétszáz kilométerrel távolabb, Iszmáilijában vagy Szuezben keresett menedéket.

A városban egymást érték a koptok elleni támadások, amelyek egész Egyiptomban problémát jelentenek a keresztény kisebbség számára. Nabila úgy érzi, hogy a rendőrség sem törekszik kellőképpen a fenyegetés feloldására, hozzájuk is csak azután érkeztek ki a rendőrök, hogy az elkövetők elhagyták a helyszínt. Az asszony felidézi azt is, hogy a városban praktizáló kopt állatorvost a nyílt utcán, fényes nappal gyilkolták meg, a rendőrség pedig ebben az esetben sem avatkozott közbe.

A kopt egyház vezetői szerint ezek a támadások nyíltan keresztényellenesek és vallási alapúak. A radikális iszlamisták szórólapokon szólítják fel a lakosságot a keresztények üldözésére, a buszmegállókban és taxidrosztokon kihelyezett pamfletekben pedig halállal fenyegetik azokat a sofőröket, akik segítik a kopt családokat a menekülésben.

Egyiptom lakosságának mintegy tíz százaléka követi a kopt kereszténységet, itt él a közel-kelet legnagyobb keresztény közössége.

Magyar Hírlap – worldwatchmonitor.org

Megosztom:

, , , , , ,




Back to Top ↑