Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2017. 12. 31.

Halálos áldozatai is vannak az iráni tüntetéseknek (videók)

2017. 12. 31.

Két ember meghalt szombat éjjel egy kormányellenes tüntetésen az iráni Doroud városban, Lurisztán tartományban – jelentette a Mehr félhivatalos hírügynökség egy helyi tisztségviselő közlésére hivatkozva.

Illegális tüntetés volt a városban, és ez összetűzésekbe torkollott.

„A gyülekezésnek békésen lett vége, de agitátorok jelenléte miatt sajnos ez történt, két drága doroudi lakosunk meghalt”

– mondta Habibolla Hodzsasztepur, a tartományi kormányzó biztonságért felelős helyettese.

kormányellenes tüntetés:

Hozzátette: a rendőrség nem használt lőfegyvert a tüntetők ellen, „külföldi ügynökök” felelősek a két ember haláláért

„Bizonyítékokat találtunk arra, hogy az (1979-es iráni) forradalom ellenségei, iszlám szélsőségesek és külföldi ügynökök vettek részt az összetűzésekben”.

A közösségi médiában nyilvánosságra hozott több magán-videofelvételen halott tüntetők láthatók, és a háttérből lövések hallhatók – jegyezte meg az AP hírügynökség, hozzátéve, hogy nem tudta ellenőrizni a felvételek hitelességét.

Trump beleszól az iráni belügyekbe

„Eljön majd a nap, hogy az iráni népnek választania kell. Rajtatok a világ szeme!” – jelentette ki Donald Trump.

„Az egész világ tisztában van vele, hogy a jó iráni nép változást akar, és – az Egyesült Államok masszív katonai erejét leszámítva – az iráni nép az, amitől az ország vezetői a legjobban tartanak” – tette hozzá. Trump az ENSZ Közgyűlése előtti szeptember 19-i beszédének kivonataival illusztrálta üzenetét.

A teheráni kormány visszautasította Trump szavait.

„Az iráni nép tudja, hogy az amerikai tisztségviselők és Trump opportunista nyilatkozatai nem érdemelnek hitelt” – hangsúlyozta Bahram Gasszemi iráni külügyi szóvivő.

Iránban csütörtök óta számos kormányellenes tüntetés volt – a legnagyobbak 2009. évi zavargások óta -, az emberek kezdetben csak az áremelkedések miatt mentek az utcára, de később politikai követeléseik is lettek. A demonstrációkon sokan megsebesültek, a rendőrség legalább 130 embert őrizetbe vett, de haláleset most történt először.

Kormánypárti tüntetés:

Abdolreza Rahmani Fazli belügyminiszter vasárnap reggel az állami tévében óva intett minden lakost attól, hogy „erőszakot alkalmazzon vagy megbontsa a közrendet, megrongálja a közvagyont, félelmet keltsen másokban”.

A reformpárti ellenzékiekhez közel álló hírügynökség, az Ilna azt jelentette vasárnap reggel, hogy az ország középső részén lévő Arak városban szombaton történt tüntetéseken 80 embert tartóztattak le, három-négy tüntető pedig megsebesült.

Egy meg nem nevezett tisztségviselő a hírügynökségnek elmondta, hogy a tüntetők meg akartak támadni egy középületet a városban, de nem sikerült nekik.

A tüntetések hatására az iráni hatóságok szombaton letiltották a mobilinternet-hálózathoz való hozzáférést, de néhány órával később feloldották a tilalmat.

Orientalista.hu – MTI, Russia Today

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑