Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2017. 12. 31.

Halálos áldozatai is vannak az iráni tüntetéseknek (videók)

Két ember meghalt szombat éjjel egy kormányellenes tüntetésen az iráni Doroud városban, Lurisztán tartományban – jelentette a Mehr félhivatalos hírügynökség egy helyi tisztségviselő közlésére hivatkozva.

Illegális tüntetés volt a városban, és ez összetűzésekbe torkollott.

„A gyülekezésnek békésen lett vége, de agitátorok jelenléte miatt sajnos ez történt, két drága doroudi lakosunk meghalt”

– mondta Habibolla Hodzsasztepur, a tartományi kormányzó biztonságért felelős helyettese.

kormányellenes tüntetés:

Hozzátette: a rendőrség nem használt lőfegyvert a tüntetők ellen, „külföldi ügynökök” felelősek a két ember haláláért

„Bizonyítékokat találtunk arra, hogy az (1979-es iráni) forradalom ellenségei, iszlám szélsőségesek és külföldi ügynökök vettek részt az összetűzésekben”.

A közösségi médiában nyilvánosságra hozott több magán-videofelvételen halott tüntetők láthatók, és a háttérből lövések hallhatók – jegyezte meg az AP hírügynökség, hozzátéve, hogy nem tudta ellenőrizni a felvételek hitelességét.

Trump beleszól az iráni belügyekbe

„Eljön majd a nap, hogy az iráni népnek választania kell. Rajtatok a világ szeme!” – jelentette ki Donald Trump.

„Az egész világ tisztában van vele, hogy a jó iráni nép változást akar, és – az Egyesült Államok masszív katonai erejét leszámítva – az iráni nép az, amitől az ország vezetői a legjobban tartanak” – tette hozzá. Trump az ENSZ Közgyűlése előtti szeptember 19-i beszédének kivonataival illusztrálta üzenetét.

A teheráni kormány visszautasította Trump szavait.

„Az iráni nép tudja, hogy az amerikai tisztségviselők és Trump opportunista nyilatkozatai nem érdemelnek hitelt” – hangsúlyozta Bahram Gasszemi iráni külügyi szóvivő.

Iránban csütörtök óta számos kormányellenes tüntetés volt – a legnagyobbak 2009. évi zavargások óta -, az emberek kezdetben csak az áremelkedések miatt mentek az utcára, de később politikai követeléseik is lettek. A demonstrációkon sokan megsebesültek, a rendőrség legalább 130 embert őrizetbe vett, de haláleset most történt először.

Kormánypárti tüntetés:

Abdolreza Rahmani Fazli belügyminiszter vasárnap reggel az állami tévében óva intett minden lakost attól, hogy „erőszakot alkalmazzon vagy megbontsa a közrendet, megrongálja a közvagyont, félelmet keltsen másokban”.

A reformpárti ellenzékiekhez közel álló hírügynökség, az Ilna azt jelentette vasárnap reggel, hogy az ország középső részén lévő Arak városban szombaton történt tüntetéseken 80 embert tartóztattak le, három-négy tüntető pedig megsebesült.

Egy meg nem nevezett tisztségviselő a hírügynökségnek elmondta, hogy a tüntetők meg akartak támadni egy középületet a városban, de nem sikerült nekik.

A tüntetések hatására az iráni hatóságok szombaton letiltották a mobilinternet-hálózathoz való hozzáférést, de néhány órával később feloldották a tilalmat.

Orientalista.hu – MTI, Russia Today

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑