Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2019. 10. 02.

Halálos áldozatokkal járó tüntetések robbantak ki Bagdadban (videó)

2019. 10. 02.

Az iraki fővárosban már több napja tartanak a tiltakozó megmozdulások, melyek egy polgári elégedetlenségből tartott tüntetéssel kezdődtek a bagdadi Tahrir téren.

A tüntetésen több ezer ember jelent meg akik a kormányzati korrupció miatt tiltakoztak és követelték, hogy a kormány valamint a minisztériumok hozzanak határozott döntéseket és szabályokat a korrupció ellen.

Az első tüntetésen azonban az iraki rendőrség vízágyút, könnygázt és éles lőszert is bevetett a tiltakozókkal szemben. A tömegoszlatásnak azonban egy halálos áldozata is volt, többen pedig súlyosan megsérültek. Ennek eredményeként pedig további tiltakozások kezdődtek, immár a rendőri brutalitás miatt. A tüntetések ugyanis békésen kezdődtek, azonban a túlzott rendőri erő alkalmazása feldühítette a bagdadi lakosokat.

Azt ezt követő tüntetések azonban gyorsan erőszakossá fajultak és ez meg több áldozatot követelt. Az iraki egészségügyi minisztérium adatai szerint pár nap alatt már több száz halottja és súlyos sebesültje van a tüntetéseknek az iraki fővárosban.

A súlyos összecsapások miatt komoly politikai tiltakozások voltak az iraki parlamentben és több vezető politikus is felszólalt ezzel kapcsolatban. Ammar Al-Hakim az Al-Hikma mozgalom vezetője a képviselőház rendkívüli ülésének összehívását követelte, míg más ellenzéki politikusok a kormány elleni támadásra használták fel az eseményeket.

A jelentős népszerűséggel rendelkező, és egyben egyik legerősebb ellenzéki politikus Moqtada Al-Sadr egyenesen a ,,három elnök távozását,,, vagyis a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a parlament elnökének távozását követelte. Egy Twitter üzenetben továbbá kijelentette, hogy elfogadhatatlan a békés tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépés. Ebben azonban az összes iraki politikai vezető egyetért és az események kivizsgálását követelik.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (RT Arabic)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑