Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2017. 04. 03.

Halálos robbantás a szentpétervári metróban (képek, videó+18)

2017. 04. 03.

Robbanás történt a szentpétervári metróban hétfőn, melynek következtében tíz ember meghalt, többen megsérültek – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

Az incidens okát hivatalosan egyelőre nem közölték.

Az Interfax hírügynökség mindazonáltal úgy értesült, hogy a robbanást házi készítésű, srapnellel megtöltött pokolgép okozta. Rosszija 24 hírtelevízió jelentése szerint a hatóságok nap folyamán több alkalommal kutattak gyanús tárgyak után, és az egyik megállót ki is üríttették.
A televízió szerint az összes szentpétervári metrómegállót lezárták, ami miatt a város urcáin hatalmas közlekedési dugók alakultak ki. Moszkvában és több más orosz nagyváros metróhálózatában a robbantások hatására fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be. Fokozták a készültséget több orosz repülőtéren is.

A robbanás akkor következett be, amikor a metrószerelvény a Szennaja Ploscsagy állomásról elindult a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomás felé. A szerelvény harmadik kocsijában történt a detonáció, miközben a szerelvény eleje már beért az alagútba

Vizsgálják a terrorcselekmény lehetőségét

Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki Szentpéterváron Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel tárgyalt, tévékamarák előtt kijelentette: egyelőre nem világos, hogy mi okozta a robbanásokat.
Az orosz elnök közölte, hogy több lehetséges okot vizsgálnak, köztük terrorcselekmény elkövetését is. Putyin részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak.
Moszkvában a metróhálózatban a szentpétervári események hatására fokozott biztonsági intézkedéseket vezettek be.

Még egy pokolgépet is találtak

A fel nem robbant pokolgépet a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson találták hétfőn, miután a földalattin robbanás történt – értesült az Interfax hírügynökség.

Csak egy robbantás volt

Csak egy robbanás történt hétfőn a szentpétervári metróban – közölte az orosz katasztrófavédelem egyik tisztségviselője az Interfax hírügynökséggel, cáfolva a két robbanásról szóló korábbi sajtóértesüléseket.
A tisztségviselő elmondta, hogy a detonáció akkor történt, amikor a metrószerelvény a Szennaja Ploscsagy állomásról elindult a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomás felé. A robbanás a szerelvény harmadik kocsijában következett be, miközben a szerelvény eleje már beért az alagútba.
A robbanás nem okozott tüzet – tette hozzá.

Terrortámadás történt

Terrortámadásnak minősítette a szentpétervári metróban elkövetett robbantást Alekszandr Kurenoj, az orosz főügyészség szóvivője hétfő délután a Rosszija 24 televíziónak nyilatkozva.

„Mindent megteszünk, ami tőlünk telik, hogy tisztázzuk, milyen tényezők tették lehetővé ezt a terrortámadást, hogy a jövőben az ilyen eseteket kizárhassuk” – mondta.

Más, a szóvivőnél magasabb rangú tisztségviselő egyelőre nem nyilvánította terrorcselekménynek a történteket, és az orosz sajtó nagy része sem nevezi annak.

Ugyanez a szóvivő az Interfax hírügynökségnek viszont úgy nyilatkozott, a főügyészség korainak tartja, hogy következtetéseket vonjanak le a metróban történt robbanás okaival kapcsolatban.
Közben az orosz terrorellenes bizottság közölte, a korábbi jelentésekkel ellentétben nem tíz, hanem kilenc ember vesztette életét a detonációban.

Nincsenek magyar sérültek

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) információ szerint nincs magyar sérültje a szentpétervári metróban történt robbanásnak – mondta a KKM sajtófőnöke az M1 aktuális csatornán hétfő délután.

Menczer Tamás elmondta: egy brüsszeli iskoláscsoport kirándult Szentpéterváron, volt köztük három magyar diák is. Velük sikerült felvenni a kapcsolatot, jól vannak. A helyi magyar főkonzulátus arról számolt be, hogy „érthető módon óriási a káosz”. Folyamatosan tartják a kapcsolatot a helyi hatóságokkal.

A külügyi sajtófőnök kitért arra is, hogy az érintett két metrómegálló a városközpontban van: az egyik egy forgalmas piac állomása, a másik egy technológiai egyetemé. A szentpétervári főkonzul arról is tájékoztatta, hogy mindkét metróállomás fémdetektorral van felszerelve.

A legfrissebb orosz híradások szerint a robbanásoknak kilenc halálos áldozatuk van és többen megsebesültek. Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki Szentpéterváron Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfővel tárgyalt hétfőn, tévékamarák előtt azt mondta: egyelőre nem világos, hogy mi okozta a robbanásokat. Putyin közölte, hogy több lehetséges okot vizsgálnak, köztük terrorcselekmény elkövetését is. Az elnök részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak.

Az Interfax hírügynökség úgy értesült, hogy a robbanást házi készítésű pokolgép okozta. A Rosszija 24 hírtelevízió jelentése szerint pedig a hatóságok hétfőn, a robbanások előtt már többször kutattak gyanús tárgyak után és egy metrómegállót ki is üríttették.

Áder János részvétét fejezte ki

Részvétét fejezte ki Áder János köztársasági elnök Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a szentpétervári metróban történt robbanás miatt.
A Köztársasági Elnöki Hivatal által az MTI-hez eljuttatott hétfői levelében Áder János azt írta, a tragédia kapcsán az egész magyar nép nevében őszinte részvétét és együttérzését fejezi ki Vlagyimir Putyinnak és az Oroszországi Föderáció polgárainak.

Mindent rögzített a metró kamerája

A szentpétervári metró kamerarendszere rögzítette a feltételezett elkövetőt, akinek köze lehet a hétfőn történt robbanáshoz – jelentette az Interfax orosz hírügynökség az ügyet ismerő, meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozva.

A szemcsés képen egy középkorú szakállas férfi látható fekete sapkában. A Fontanka szerint a férfi a Petrogradszkaja állomáson lépett a metró területére, 20 perccel a Tyehnologicseszkij Insztyitut állomás előtt bekövetkező robbanás előtt.

.

Meg nem erősített jelentések szerint a metrószerelvény egyik kocsijában egy bőröndben hagytak robbanószerkezetet.
Időközben szakértők hatástalanították a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson talált, fel nem robbant házi készítésű pokolgépet – közölte az orosz terrorellenes bizottság.

Terrorcselekménynek mínősítették a robbantást

Terrorcselekménynek minősítette a szentpétervári metróban hétfőn történt robbanást az orosz Nyomozó Bizottság (SZK), de más lehetséges verziókat is mérlegel.
Ezt Szvetlana Petrenko, a szövetségi nyomozó hatóság szóvivője jelentette ki a TASZSZ hírügynökségnek.
„Tekintet nélkül arra, hogy a büntetőeljárás az Oroszországi Föderáció büntető törvénykönyvének 205-ös cikke (terrorcselekmény) alapján indult, a nyomozásnak az incidens összes lehetséges verzióját meg kell vizsgálnia” – mondta.

A magyar miniszterelnök levélben fejezte ki részvétét

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki részvétét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a szentpétervári metróban történt robbantásos merényletek áldozatai miatt – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel hétfő este.

„Az ilyen erőszakos és felfoghatatlan támadások nagy fájdalmat okoznak minden nemzet számára, ugyanakkor nem csökkentik, nem csökkenthetik közös elkötelezettségünket a terrorizmus elleni küzdelem terén” – áll a levélben.
A kormányfő biztosította az orosz elnököt Magyarország és a magyar kormány támogatásáról „ezekben a nehéz órákban”.

„Honfitársaimmal osztozunk az áldozatok családtagjainak fájdalmában, és mielőbbi gyógyulást kívánunk a sérülteknek” – zárta levelét Orbán Viktor.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI, Magyar Idők, Russia Today,Euronews, Twitter, Youtube)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑