Cadmus fordítás Cadmus
Történelem

2017. 07. 09.

Hallottál már az ókori Manhattanről?

2017. 07. 09.

Létezik egy város a jemeni sivatag közepén, amit már 1700 éve laknak emberek, és méltán nevezik a sivatag Manhattanének. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a történelem első felhőkarcoló-negyedét itt húzták fel, ugyanis Sibám városát 7-8 emeletes épületek alkotják, amelyek többsége több mint 500 évvel ezelőtt épült.

Jemen az Arab-félsziget délkeleti csücskében fekszik, Szaúd-Arábia és Omán szomszédságában, és számos lélegzetelállító természeti képződményeknek és ősi kultúráknak ad otthont. Jemen középső, sivatagos részében található Sibám városa, ami méltán része az ENSZ világörökségi listájának.

Sibámról a Kr.u. 3. században keletkeztek az első írásos emlékek, ekkoriban a Hadramaut királyság fővárosa volt. A helyi királyságok közötti rivalizálást a rómaiak is szerették volna kihasználni, hogy a jó öreg „oszd meg és uralkodj” elvén területeket szerezzenek, ám végül a nagy távolság miatt letettek erről a tervükről. Az itt élő népcsoportokból kerültek ki a 8. századi arab hódítóhadsereg legkiválóbb harcosai, akik még az Ibériai-félsziget elfoglalásában is segédkeztek.

Sibám jó példája annak, hogy az emberiség már évezredekkel ezelőtt is gondolt a városok vertikális terjeszkedésére. A sárból és agyagból készült toronyházak többségét az 1500-as években építhették, és ezekben az épületekben a mai napig laknak. Sibám városának manapság 7000 lakosa lehet, Jemen ezen területén rendkívül szerény és tradicionális életet élnek az emberek. Sajnos az utóbbi években több épület is összedőlt a rossz állapotuk és a régióban zajló háborúk miatt.

Mivel a toronyházak sárból készült téglákból épültek, folyamatos karbantartásra szorulnak. Sibám legmagasabb épülete 30 méter magas, ám a közeli Tarimban található egy mecset, ami ugyanilyen technikával épült és az 53 méteres magasságot is eléri. Sibám egyébként a jemeni fővárosba, Sana’aba vezető út mentén fekszik, így a kereskedelem szempontjából igen fontos település. Remélhetőleg még sokáig megmaradnak Sibám középkori felhőkarcolói, lerombolásuk felbecsülhetetlen kárt okozna az emberiség kulturális örökségében.

M5tv.hu – Kovács Levente

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑