Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2017. 11. 01.

Halloween napján csapott le az Iszlám Állam New Yorkban (videó)

2017. 11. 01.

Nyolcan haltak és és tizenegyen sebesültek meg a tegnapi new yorki terrortámadásban. A 29 éves, egy ideje New Jersey-ben élő férfi egyedül követte el a támadást. Üzbég származású és álítólag szerette Amerikát.

A 29 éves Szajfullo Szajpov az elsőszámú gyanúsítottja a kedd délutáni new york-i támadásnak, mely legalább nyolc ember életét követelte. Szajpov furgonnal hajtott egy forgalmas bicikliút-járda részre, ahol egy kilóméteren át haladt szembe a forgalommal, majd egy iskolabusznak ütközött. A támadásban nyolcan haltak meg és 12-en megsérültek.

Szerette Amerikát

Szajpov 1988 februárjában született Üzbegisztánban. Hét évvel ezelőtt emigrált az USA-ba, ahol először Ohióban és Floridában élt. 2013 március 25-én megházasodott: a szintén üzbég Nozima Odilovát vette el Ohio-ban. Ő 25, a menyasszony 19 éves volt. Pár hónappal ezelőtt New Jersey-be költözött. Nem volt amerikai állampolgár, az elmúlt hat hónapban Uber-sofőrként dolgozott.

A New York Times szerint a hatóságok ismerték a férfit, mert folyt már ellene eljárás, de erről, vagy a korábbi nyomozás végkifejletéről a rendőrség semmit sem árult el.

Egy honfitársa, aki pár évvel ezelőtt ismerte meg, azt mondta, hogy akkoriban teherautósofőrként dolgozott.

– Nagyon jó ember volt, mikor megismertem – Szerette az USA-t, azt mondta szerencsés, és mindig boldognak tűnt. Mindig úgy beszélt, mint akinek minden rendben van az életében. Nem tűnt terroristának, de nem ismertem annyira mélyen.

– mondta róla Kobiljon Matkarov a Times-nak.

Szajpov Patersonban élt, New Jersey egyik negyedében, alig negyven km-re a támadás helyszínétől. Az egykori ipari városka muszlim lakosságáról ismert: 25-30 ezer iszlám hitű ember él ott.

– Körülbelül három hónapja élt itt – mondta Nazar Oudah, a helyi mecset egyik állandó látogatója – de alig valaki ismerte. Mikor megmutatták a fotóját, senki sem ismerte fel az arcát a közösségből. Azt hiszem, ez egy személyes ügy lehetett nála. Nagyon rosszul érzem magam amiatt, amit tett, mert nem lehet elégszer elmondani, hogy az iszlám nem arra tanít, hogy embereket öljünk – tette hozzá.

Beszélt, de nem akar vallomást tenni

Szajpovnak a hivatalos adatok szerint több közúti kihágása volt: egyszer túl hosszú utánfutója miatt állították meg, egyszer pedig érvénytelen papírokkal vezetett. A rá kirótt büntetéseket csekken fizette be, a bíróságon személyesen sosem jelent meg.

A támadáshoz használt furgont délután kettőkor bérelte ki a lakhelyéhez közeli, passaic-i Home Depot üzletében, ahonnan egyenesen Manhattenbe ment.

A támadás alig pár háztömbre történt a szeptember 11-i merénylet helyszínétől, az ikertornyok egykori helyétől. A szép időben sokan bicikliztek, voltak, akik már Halloween-jelmezben várták a Greenwich village-ben hagyományosan megtartott halloween-i felvonulást.

Szajpovot, aki a támadás után el akart menekülni, egy rendőr meglőtte, a golyó a hasán találta el, elfogása után kórházba szállították és megműtötték, állapota stabil. A CNN szerint Szajpov “Allahu Akbar” – vagyis “Isten a legnagyobb” kiáltással szállt ki a kocsiból. Éles fegyver nem volt nála, de légfegyverrel és paint-ball-ozáshoz használt töltényekkel lövöldözött. A kocsiban a rendörség egy Iszlám Államos zászlót és egy feljegyzést talált, melyben a férfi leírta, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet nevében követte el tettét. Ezt hivatalos forrásból egyelőre nem tudták megerősíteni.

Az áldozat állítólag beszélt a kórházban, de megtagadta, hogy vallomást tegyen. Bill Blasio new york-i polgármester terrorcselekménynek minősítette a támadást, de nem beszélt iszlám kötődésről. Donald Trump az elkövetőt “beteg” és “kiegyensúlyozatlan” egyénnek titulálta twitter-üzenetében, majd az Iszlám Államhoz való kötődés kiderülte után azt írta: “Nem engedhetjük meg az Iszlám Államnak, hogy visszatérjen vagy belépjen országunkba azok után, hogy legyőztük őket a Közel-Keleten. Elég!”

– Ez egy nagyon nehéz nap New York számára – mondta Blasio a támadás helyszínén. Az újraválasztásra készülő demokrata politikus arra kérte a new york-iakat, hogy legyenek nagyon óvatosak és minden “abnormálisnak” tűnő dolgot azonnal jelentsenek. – Szeptember 11-e óta tudjuk, hogy céltábla vagyunk. De ettől még ugyanúgy élni fogjuk az életünket, nem fogjuk hagyni, hogy a terrorizmus ellopja azt – mondta Andrew Cuomo, New York kormányzója, aki megerősített rendőri jelenlétet ígért a városban. A World Trade Center helyén épült emlékmúzeum és felhőkarcoló piros-fehér-kék színekben világít egész éjszaka, a közösségi médiában sokan a #NYCstrong hashtaggel tiltakoznak a terrorizmus térnyerése ellen. A halloween-i felvonulást este a tervek szerint tartották meg.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑