Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2015. 07. 05.

Hamarosan jön a kóser marihuána

2015. 07. 05.

A dohányzás káros az egészségre, ezért az ortodox rabbik betiltották, de mivel az orvosi marihuánafogyasztásnak vannak pozitív hatásai,ezért ezt hamarosan kóser termékké fog nyilvánítani.

Móse Elefant rabbi, az izraeli Ortodox Unió kasrut-főfelgyüeléője nem adott „kósersági igazolást” a cigarettáknak, mivel azok károsítják az egészséget. Vagyis – elméletbern – aki figyelembe veszi a termékek vallási előírások szerinti tisztaságát, az nem dohányozhatna.  2013-ban az izraeli Haaretz című lap közzétett egy felmérést, mely szerint Izraelben dohányoznak a legkevesebben a régióban, és itt csökken leginkább a dohányosok száma. A felnőtt lakosság 17.7% dohányzik: ebből 20.9% a zsidó férfi és 12% a zsidó nő.

Az elmúlt időszakban egyre több rabbi ítélte el a dohányzást, főleg azért, mert nem volt ritkaság Izraelben az erős dohányos a rabbi sem. Bár tételesen a zsidó vallási törvények nem tiltják a dohányzás (ellentétben a szikhekkel például, ahol ki van mondva a tilalom mindeféle dohánytermékre), ők a Biblia azon részére hivatkoztak, miszerint az embernek meg kell védenie magát a „fizikai sérüléstől”, és a dohányzás bizony fizikai károkat okoz a szervezetben.

Ugyanaz a hatóság viszont az egészségügyi okokból elszívott marihuánát gond nélkül „kóser termékké” nyilvánította, mivel vannak „pozitív hatásai az emberi szervezetre”. Elefant azt nyilatkozta az Ynet izraeli híroldalnak, hogy már tárgyaltak pár vállalattal, amelyeket érdekelne a kóser marihuána terjesztése a zsidó ortodoxok körében.

„Amennyiben a kannabiszt orvosi célokra használják és az állam törvényei is engedélyezik, akkor nem látom semmi okát annak, hogy miért ne kapnának ezek a termékek is kóser igazolást.”

Jelenleg a legnagyobb vitát ebben az ügyben már csak azt jelenti, hogy a zsidó ortodoxoknak vajon húsvétkor is lehet marihuánát szívni? Az askenázi rabbinátus szerint nem, mivel az indiai kender hüvelyes, mint például a csicseriborsó és a kukorica, amiket szintén tilos húsvétkor fogyasztani. A szefárdok viszont úgy tartják, hogy a hüvelyesek fogyasztásának tilalma nincs a Bibliában (ott csak a “kovászos” termékekre vonatkozik tiltás), így füvet nyugodtan lehet szívni akár Széderestén is.

Egy tekintélyes rabbi – Efráim Zelmanowicz – egészen odáig ment az „Alkoholizmus és drogozás a judaizmusban” című művében, hogy ezt javasolta az orvosoknak: azok számára, akik rákbetegségben szenvednek, a fájdalomcsillapítóként, engedélyezzék a marihuána fogyasztását. Ugyanakkor azt határozottan megtiltotta, hogy „szórakozás céljából” alkoholt fogyasszanak és drogozzanak a zsidó ortodoxok.

Globoport

Megosztom:

,
Back to Top ↑