Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2024. 03. 07.

Hamász: Izrael elgáncsolt minden közvetítői erőfeszítést

2024. 03. 07.

Izrael meghiúsított minden közvetítői erőfeszítést a gázai tűzszüneti megállapodás elérése érdekében – közölte Számi Abu Zuhri a Hamász  egyik magasrangú tisztségviselője csütörtökön.

A vezető a Reuters hírügynökségének elmondta, hogy Izrael elutasítja a Hamász azon követelését, hogy hagyjon fel az övezetben folytatott támadásokkal, vonja vissza erőit, biztosítsa a segélyek akadálymentes bejutását és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek visszatérését.

Egy hivatalos forrás az egyiptomi al-Káhira állami hírcsatornának nyilatkozva elmondta, hogy valamennyi fél között tárgyalások folynak, amelyek célja, hogy még a március 10-én kezdődő muszlim böjti hónap, a ramadán előtt tűzszünetet kössenek a Gázai övezetben.

A Hamász küldöttsége egyelőre konzultációk céljából elhagyta Kairót, de a tárgyalások a jövő héten folytatódnak – tette hozzá a neve elhallgatását kérő forrás.

A Hamász szóvivője, Dzsihád Taha szerint Izrael nem hajlandó kötelezettséget vállalni és garanciát adni a tűzszünetre, a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek visszatelepítésére és a térségből való kivonulásra.
Izrael nem kommentálta az állításokat.

Az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar hetek óta próbál megállapodni hathetes tűzszünetről és 40 Gázában fogva tartott túsz szabadon bocsátásáról Izraelben fogva tartott palesztinokért cserébe. Az egyiptomi tisztviselők elmondták, hogy a Hamász első körben elfogadta egy ilyen jellegű megállapodás főbb feltételeit, de kötelezettségvállalásokat akar arra vonatkozóan, hogy az végül tűzszünethez is vezet.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 31 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑