Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Palesztina

2018. 11. 15.

Hamasz: Liberman lemondása a vereség beismerése Izrael részéről

2018. 11. 15.

A Hamász vezetője szerdán üdvözölte Avigdor Liberman védelmi miniszter lemondását, mondván Izrael ezzel beismerte, hogy vereséget szenvedett a legutóbbi kétnapos harc során, mely a legsúlyosabb összecsapásnak tekinthető a 2014-es gázai-izraeli háború óta.

Liberman, aki egyszer azt ígérte, ha ő lesz a védelmi miniszter 48 órán belül megöleti Ismail Haniyeh Hamász vezetőt, szerda délután lemondását az Izrael és a gázai Hamász szervezet közötti összecsapások – véleménye szerint – helytelen kezelésével és a tűzszüneti megállapodással magyarázta.

“Politikai győzelmet arattunk Avigdor Liberman védelmi miniszter lemondásával. Liberman lemondásának bejelentése a vereség beismerése részéről és a bitorló ellenség részéről.”

 – mondta Haniyeh a libanoni Hezbollah szervezthez köthető al-Mayadeen TV-állomásnak.

Haniyeh szerint  a Hamasz

“kevesebb mint egy hét alatt katonai győzelmet aratott e gyűlöletes megszállóval szemben”

– utalva a vasárnapi izraeli hadműveletre Gázában, ami félre siklott és tűzharchoz vezetett, melynek során az izraeli különleges erők tisztje és hét palesztin terrorista meghalt.

“Katonai diadal született a palesztin ellenállási frakciók hősies teljesítményének köszönhetően, akik a megszálló rezsim bűncselekményeire és agressziójára oly módon reagáltak, mely arányos az elkövetett bűnök mértékével,” – mondta.

“Az ellenállás jelenti az utat Jeruzsálem és Palesztina egész földje felé,” – tette hozzá Haniyeh, akinek terrorszervezete Izrael elpusztítása iránt kötelezte el magát.

A Palesztin Iszlám Dzsihád, az övezet második legnagyobb szervezete szintén győzelemként értékelte a védelmi miniszter váratlan lemondását.

“Az ellenállás nemcsak katonailag rettentette el az ellenséget, még politikai megfontolásaikat is összekuszálta,” – nyilatkozta az Iszlám Dzsihád szóvivője.

Gázában Liberman lemondásának hírére az emberek ünneplésbe kezdtek, cukorkát és más finomságokat osztogattak az utcán és az utakon.

Az Izraeli Védelmi Erők adatai szerint hétfőn és kedden több mint 460 rakétát és aknavető gránátot lőttek ki Gázából Dél-Izraelre 25 óra leforgása alatt.

A Vaskupola elfogott több mint száz lövedéket. A maradék többsége nyílt területen landolt, de még így is tucatjával csapódtak be lakóházakba és épületekbe is, melynek következtében egy személy meghalt, több tucatnyian megsérültek és jelentős anyagi károk keletkeztek.

Az izraeli hadsereg a rakétatámadásokra válaszul mintegy 160 Hamászhoz és Iszlám Dzsihádhoz tartozó célpontot bombázott le a Gázai övezetben, köztük 4 olyan létesítményt, amit a hadsereg kulcsfontosságú stratégiai eszközként írt le.

Újkelet.live nyomán

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑