Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2022. 02. 08.

Hamenei szerint Trump és Biden rombolta az Egyesült Államok jó hírét

2022. 02. 08.

Joe Biden és Donald Trump amerikai elnökök elődeikhez hasonlóan csak rontottak az Egyesült Államok jó hírén – állította Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője kedden, az iráni légierő parancsnokainál tett látogatása során.

“Az amerikaiak elszámították magukat, olyan irányból éri őket csapás, ahonnan a legkevésbé várnák: a saját elnökeik részéről” – vélekedett Hamenei, azt vetve Biden és Trump szemére, hogy “kéz a kézben dolgoznak” a hazájukról kialakult jó kép lerombolásán.

Az ajatollah – akinek szavait az IRNA iráni állami hírügynökség is idézte – utalt az amerikaiak jelenlétére az iráni hadseregben a sah idején, és sajnálatosnak nevezte szerepvállalásukat.

Mindemellett leszögezte: Iránt jelenleg több fronton támadják, egyebek között az ország gazdaságát is.

Kedden újrakezdődtek Bécsben a 2015-ös iráni atomalku megmentését célzó többhatalmi egyeztetések, amelyeken Washington közvetetten vesz részt, miután Trump 2018-ban kiléptette országát a megállapodásból, és visszaállította az Irán elleni szankciókat.

Jóllehet az amerikai külügyminisztérium részéről azt közölték, hogy az egyeztetések végső szakaszba értek, iráni tisztségviselők felpanaszolták, hogy a büntetőintézkedések feloldásával kapcsolatos követelésükre eddig nem reagáltak.

Washington pénteken elrendelte egyes, Iránnal szemben hozott büntetőintézkedések feloldását, ám az iráni külügyi tárca jelezte: nem tartja a lépést elégségesnek, és továbbra is ragaszkodik az összes szankció eltörléséhez.

Ali Samháni, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács főtitkára keddi Twitter-üzenetében arra figyelmeztetett, hogy “a tárgyalások útja rögös lesz”, amennyiben a Biden-adminisztráció folytatja a Trump által elkezdett, Iránnal szemben folytatott “maximális nyomásgyakorlás” politikáját.

Mindeközben hétfőn az iráni Forradalmi Gárda légvédelmének a parancsnoka, Amír Ali Hadzsizadeh tábornok bejelentette, hogy nemsokára új típusú, iráni gyártmányú stratégiai csapásmérő rakétát mutatnak be, amelynek fejlesztésén a gárda régóta dolgozott.

A tábornok részleteket nem árult el, a Mehr iráni félhivatalos hírügynökség azonban emlékeztetett arra, hogy a perzsa állam hadserege rendszerint az 1979-es iráni iszlám forradalom februári évfordulóján szokta bemutatni az új hadászati fejlesztéseket.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑