Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Hírszerzés

2018. 08. 28.

Hamis zászló – Külföldi specialisták színlelt vegyi támadást készítenek elő a megszállt Idleb tartományban

2018. 08. 28.

“Külföldi specialisták” érkeztek meg Szíriába, hogy egy színlelt vegyi támadást rendezzenek meg, amellyel megvádolhatják a damaszkuszi kormányt, közölte Igor Konashenkov vezérőrnagy, az Orosz Honvédelmi Minisztérium szóvivője augusztus 25-én, arra figyelmeztetve, hogy az incidens megrendezésére hamarosan sor kerülhet. A szóvivő szerint “angolul beszélő specialisták érkeztek Hbit településre Dél-Idlebbben”.

Kafr Zita város legsűrűbben lakott térségében előkészületek történnek egy videó film felvételére a tartomány északi részéről idehozott személyek bevonásával, hogy a szíriai kormányerők vegyi lőszererekkel és bombákkal végrehajtott “támadását” színleljék, amiben az úgynevezett “Fehér Sisakosok” közreműködnek mint “megmentők”, a videót közel-keleti és angol nyelvű médiának szánják. – mondta Konashenkov vezérőrnagy.

A szóvivő rámutatott, hogy a történések még egyszer megerősítik, hogy külföldi erők “a helyzet komoly mértékű destabilizálására és az előrehaladó békefolyamat lerombolására törekednek.”

Az Orosz Fegyveres Erők kiemelték, hogy a megrendezett támadás ürügyként szolgál USA vezetésű rakétatámadások végrehajtására a szíriai kormányerők ellen a háború dúlta országban. Konashenkov szerint Washington már fel is készült az agresszióra: az USA Haditengerészet Sullivans nevű rombolója, 56 darab robotrepülőgéppel a fedélzetén pár napja megérkezett a Perzsa-öbölbe, miközben az USA Légierő egy B-1B típusú hadászati bombázója, AGM-158 JASSM típusú levegő-föld rakétákkal felszerelve a katari Al-Udeid légi támaszpontra települt

Eközben az Orosz Haditengerészet Harccsoportja Szíria közelében erősítést kapott, a Kalibr (3M54) robotrepülőgépekkel, valamint Shtil-1 felszín-levegő rakétákkal felszerelt Admiral Grigorovics és az Admiral Esszen fregattok (Projekt 1135.6) csatlakoztak a kötelékhez. A Szíria közelében települt harccsoport jelenleg 16 felszíni hadihajóból és tengeralattjáróból áll, közöttük van három Admiral Grigorovics-osztályú fregatt és három Bujan-M-osztályú korvett, mindegyik Kalibr manőverező robotrepülőgépekkel van felszerelve.

Ettől függetlenül a Szíriában Szembenálló Felek Orosz Megbékélési Központja parancsnoka, Alekszej Tszigankov vezérőrnagy nyilvánosságra hozta, hogy több ezer, nehéz-fegyverzettel és páncélozott járművekkel ellátott dzsihádista militáns gyülekezik az általuk megszállt Idleb tartomány területén, hogy offenzívát indítsanak a szíriai kormányerők kezén lévő Hama és Aleppo tartományi térségek ellen.

A dzsihádista militánsok előkészületei tartanak a kormányerők és közöttük lévő szembenállás folytatódása közben az úgynevezett “Idlebi deeszkalációs övezetben” húzódó frontvonalon. Augusztus 26-án a Szíriai Arab Hadsereg tüzérségi csapásokat mért a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida vezetésű) vahhabita terrorista koalíció állásaira a dél-idlebi Khuwain és Al-Tamanah településeken, valamint a Dzsaish Al-Izza terrorszervezet vezetési pontjára Al-Zakah falu közelében, Észak-Hamaban. Szíriai kormánypárti források szerint a tüzérségi csapások számos ellenséges munkagépet semmisítettek meg, amelyeket a militánsok erődítési munkákban használtak az említett térségekben és a dzsishádista csoportok számos fegyveresét semlegesítették.

A hadi helyzet továbbra is instabil az úgynevezett “Idlebi deeszkalációs övezetben” és az is marad, amíg a Hajat Tahrir Al-Sham (Al-Kaida) és a szövetséges vahhabita terrorista csoportok működhetnek a térségben.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, Forrás: SouthFront.org

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑