Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2017. 12. 08.

Harag napja: Palesztinok ezrei vonultak utcára ima után

2017. 12. 08.

A Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő és az amerikai nagykövetséget a városba költöztető döntés miatt péntekre meghirdetett „harag napján” az izraeli biztonságiak gumilövedékekkel és villanógránátokkal próbálták oszlatni a tiltakozó tömegeket.

Az izraeli hadsereg tizenkét sebesültről és hat letartóztatottról számolt be, de a palesztin egészségügyi minisztérium száz tüntető kórházba szállításáról adott hírt. Beszámolójuk szerint huszonhárom esetben nem életveszélyes, lőtt sebesüléseket láttak el.

Jeruzsálemben az Al-Aksza mecsetnél nem vezettek be korlátozó intézkedéseket, és a közrádió szerint viszonylagos nyugalomban ért véget a pénteki ima. A muzulmán hívők nagy számban jelentek meg a mecsetnél és a Damaszkuszi kapunál, izraeli zászlót is égettek, s azt kiabálták, hogy „mártírként halunk meg”, s „Izrael számára nincs hely”.

Több mint harminc helyen került sor tömegoszlatásra Ciszjordániában. Jelentős számban demonstráltak Betlehem határánál Ráchel sírjánál, Al Arubnál, Túl-Karmnál, Kalandiánál és Beit Ummarnál, illetve hat helyen is a Gázai övezet határához vonult több ezer, köveket dobáló és gumiabroncsokat égető tüntető.

Megöltek két palesztin tüntetőt izraeli katonák

Az egyik palesztin férfi halálát az izraeli hadsereg is megerősítette. Közölte: több száz palesztin égő gumiabroncsokat és köveket  dobált izraeli katonákra, akik tüzet nyitottak a zavargások két fő felbujtójára. A palesztin egészségügyi minisztérium az egyik halálos áldozatról közölte, hogy 30 éves volt, neve Mahmúd al-Maszri. A férfi Hán Júnisz település közelében, az izraeli és palesztin területeket szétválasztó kerítésnél tüntetett – tudatta a palesztin tárca. A másik halálos áldozatról egyelőre nincsenek részletek.

Az izraeli fegyveres tűzben további 35 palesztin szenvedett sebesüléseket, kettőjüknek válságos az állapota – tette hozzá a minisztérium. A palesztin területeken kirobbant erőszakos tiltakozások nem csak a Gázai övezetre korlátozódnak: Ciszjordániában is összecsapások voltak izraeli katonák és palesztin tüntetők között. A világ számos országában szintén muszlim tüntetők vonultak az utcára a pénteki ima után. Ciszjordániában, Egyiptomban, Jordániában, damaszkuszi palesztin menekülttáborokban, Libanonban, Törökországban, Pakisztánban, a vitatott hovatartozású Kasmírban, Indonéziában, Malajziában, Szudánban, Tunéziában, Bahreinban és Irakban is több százas, néhol pedig több ezres tömegek tüntettek Trump döntése ellen.

Beszámolók szerint ezeken a tüntetéseken a palesztin területekhez hasonlóan amerikai és izraeli zászlókat, Donald Trumpot ábrázoló képeket és bábukat égettek.

“Le Amerikával! Le Izraellel!”

– skandálták a demonstrálók beszámolók szerint. Az Egyesült Államok “valószínűleg” két éven belül nem költözteti át az izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe – jelentette ki pénteken Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Párizsban.

”Ez nem olyan dolog, amely idén bekövetkezik, és valószínűleg még jövőre sem, de Donald Trump elnök azt akarja, hogy nagyon konkrétan és nagyon határozottan haladjunk előre” – mondta az amerikai diplomácia vezetője francia kollegájával, Jean-Yves Le Driannal folytatott megbeszélését követően.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI, Hirado.hu)

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑