Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2016. 04. 17.

Harcok az Iszlám Állam ellen Damaszkusz és Aleppo tartományban

2016. 04. 17.

A Szíriai Arab Hadsereg ellencsapást mért az Iszlám Állam terrorszervezetre Dumayr körzetében. Aleppo tartományban a terrorszervezet tíz falut foglalt el a kormányerőktől.

Három hete az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet nagy erejű offenzívát indított Damaszkusz tartomány keleti területén, hogy ellensúlyozza Palmyra (Tadmur) történelmi városában elszenvedett vereségét.

Néhány nappal az offenzíva indulás után az ISIS terroristák képesek voltak elfoglalni a Badijah Cementgyárat, az Al-Szini üzemet és számos pontot a Dumayr Katonai Repülőtér közelében, amelyet a Szíriai Arab Hadsereg birtokol.

Miután az ISIS terroristák előrenyomultak a Dumayr Katonai Repülőtér felé, a Szíriai Fegyveres Erők erősítést küldtek erre a frontvonalra Daraja városból. Ez a mozzanat kulcsszerepet játszott a Szíriai Arab Hadsereg elmúlt 72 órában tapasztalt hirtelen megélénkülésében.

12966620_10156735578345361_348921768_n

A Szíriai Fegyveres Erők számos magaslat visszavételével kezdték ellencsapásaikat a Badijah Cementgyár közelében és azután csütörtök éjjel visszafoglalták az ISIS terroristáktól az említett ipari létesítményt.

A Badijah Cementgyár visszafoglalása után a Szíriai Fegyveres Erők felszabadítottak több magaslatot Damaszkusz tartomány keleti részén, amelyek hozzájárultak az ún. 559. zászlóalj létesítményének, az Al-Szini üzemnek és az Al-Szafa állomásnak és ellenőrző pontnak a visszavételéhez.

A három napig tartó ellentámadás eredményeként az ISIS terrorszervezet sok fegyveresét és az addig ellenőrzött területeinek legnagyobb részét. elvesztette. (Visszafoglalt helyszínek: Abu Al-Shamat bánya/külszíni fejtés, Badijah Cementgyár, Al-Szini üzem, Al-Szafa ellenőrző pont, “559. zászlóalj”-katonai tárintézet.)

Az ISIS terrorszervezet újra megtámadta a Khanasszer-Aleppo országút körzetét Aleppo tartomány délkeleti részén

Tegnap az ISIS terrorszervezet fegyveresei megrohamozták a kormányerők állásait Aleppo tartomány keleti részén, elfoglalva tíz falut a Szíriai Arab Hadseregtől.

A térséget legnagyobb részt a Nemzetvédelmi Erők (NDF) újonc szakaszai védték, amelyek képtelenek voltak nagyobb ellenállásra a valahol nagyon felkészített “dzsihadista” fegyveresek ellen.

Nem rég az ISIS média felületein jó minőségű képek jelentek meg, amelyeken a harcosaik egy T-72 harckocsit zsákmányoltak és más járműveket a kormányerőktől, amelyek személyi állományukkal és technikai eszközeik nagyobb részével visszavonultak a körzetből. A továbbiakban iráni eredetű lőszerek is az ISIS fegyveresei kezébe kerültek.

13000362_678830888926124_7351931759398868648_n

Jelenleg arra lehet számítani, hogy az ISIS tovább nyomul előre nyugati irányba a kormányerők erőssége Khanasszer felé. Amennyiben az ISIS terroristák képesek lesznek lerohanni az említett települést, akkor még egyszer újra el fogják vágni a kormányerők fő ellátási útvonalát,amely Aleppo tartományba vezet.

Két hónapja az ISIS terroristák egy teljesen hasonló offenzíva során el tudták foglalni Khanasszer települést megközelítőleg 24 óra időtartamra. Azonban a Tigris Alakulatokat gyorsan Khanasszer közelébe települtek és visszafoglalták az elveszett falvakat, ezenkívül 100-nál több megszálló ISIS terroristát likvidáltak.

Összecsapások még zajlanak keletre Khanasszertől Eddig az ISIS terroristák teljesen ellenőrzésük alá vontak korábban a kormányerők ellenőrizte falvakat, mint Dzsub Al-Ali, Hajah, Zabad, Akilah, Kuwajz, Szirdah, Kulajah, Taubah, Maszudija és Atszhanah.

Miközben néhány jelentés azt sugalmazta, hogy a hatóságok lezárták a Khanasszer-Aleppo országutat – ez nem igaz. Azonban, ha az ISIS terroristák képesek lesznek néhány kilométert tovább nyomulni kelet felé, akkor újra el fogják vágni az Aleppoba vezető kormányzati utánpótlási vonalat.

A Szíriai Arab Hadsereg erősítései megérkeztek a Khanaszer-síkságra, hogy elűzzék az ISIS terroristákat

Tegnap előtt az “Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet nagy méretű offenzívába kezdett, hogy elvágja a szíriai kormányerők Aleppo tartományba vezető fő utánpótlási vonalát a Khanasszer-országút mentén.

Kezdetben az ISIS terrorszervezet képes volt elfoglalni 10 helyszínt a Szíriai Arab Hadseregtől, közötte 9 falut és egy elhagyott olajkutat, amelyet addig egyetlen hadviselő fél sem ellenőrzött Aleppo tartomány délkeleti részén.

13043679_678845428924670_7502845669061353637_n

Azonban a Szíriai Fegyveres Erők szombaton nagy létszámú erősítést vezényeltek a Khanasszer-síkságra, hogy segítsenek elűzni az ISIS terroristákat és visszafoglalják a nemzetvédelmiek által elvesztett területet.

Egy damaszkuszi katonai forrás szerint a Szíriai Fegyveres Erők már visszafoglaltak több helyszínt (Dzsub Al-Ali, Kuwajz, Akil, Al-Kulajah, Szirdah falvakat), amit az ISIS megszállt; azonban a Dabanah olajkutat még mindig a terrorszervezet uralja.

A forrás hozzátette, hogy az ISIS terroristák támadó kontingense megközelítőleg 15 kilométerre van a Khanasszer-országúttól és az úton közlekedőket nem fenyegeti veszély.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑