Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 07. 08.

Harcok Észak- Szíriában az ISIS ellen

2015. 07. 08.

A Szíriai Arab Hadsereg és a damaszkuszi kormányhoz hű fegyveres erők, folyamatos  szárazföldi harcot vívnak a terrorszervezet ellen. Az USA vezette terrorellenes koalíció légitámadásainak hatásai jelentéktelen a szírek által likvidált terroristák számához. Sőt érdekes módon ha a koalíció repülőgépei valahol megjelennek, ott az ISIS napokon belül előretör és területeken foglal el.

Az ISIS kiszorul Al-Haszakah városából

A Szíriai Arab Hadsereg visszafoglalta Al-Nishwa keleti körzetét. Az első alkalommal az elmúlt héten a Szíriai Arab Hadsereg 4. Gépesített Hadosztály 154. Dandára és szövetségesei vissza nyomultak az Al-Nishwa-kerület keleti részébe és visszaverték az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS/Daesh) terrorszervezet fegyvereseit a kerület nyugati peremén lévő arcvonalig.

A Hadsereg 154. Gépesített Dandárának támadása szombat reggel 08.30 órakor kezdődött al-haszakah-i idő szerint, amikor a dandár és a lojalista milíciák nagy űrméretű aknavető gránátok sorozatait lőtték ki az Al-Nishwa kerület keleti részére az Al-Haszakah villáknál lévő állásaikból.

A reggel elkezdett megállás nélküli tűzcsapásaikat követően a hadsereg 154. Dandára együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF), a 123. Dandárral és a Sootoro Dandár (Asszír keresztény milícia) megrohamozták az ISIS terroristák állásait az Al-Nishwa-kerület keleti szárnyán, ahol szétverték a terrorista csoportokat és átvették a kerület egész keleti szektorának az ellenőrzését.

Az ISIS fegyveresei arra kényszerültek, hogy visszavonuljanak Hosh Al-Baer, az al-haszakah-i elektromos művek és a bevásárló központ felé az Al-Nishwa-kerület nyugati szektorába átengedve az egész keleti szektort.

Az Al-Nishwa-kerületben végrehajtott sikeres tisztogató akciót követően a Szíriai Fegyveres Erők mélyen benyomultak az Al-Lilijah-kerületbe miután erőteljes támadásokat hajtottak végre az elbarikádozott ISIS terroristák ellen, likvidálva 40-nél több ellenséges harcost, miközben megsemmisítettek 3 páncélozott járművet, amelyek 23 milliméteres légvédelmi gépágyúkkal voltak felszerelve.

Az Al-Lilijah kerülettől délre az ISIS terroristák újra megrohamozták a Szíriai Fegyveres Erők védelmi állásait az Al-Ahdath Ifjúsági Büntetés-végrehajtási Intézet létesítményénél, a két fél közötti intenzív összecsapásokat követően az ISIS fegyveresei képtelenek voltak áttörni a Szíriai Fegyveres Erők arcvonalát.

A tartományi fővárosban állomásozó katonai forrásunk szerint, több ISIS terroristát fogtak el, akik a Szíriai Arab Hadseregben rendszeresített hadi gyakorló ruházatot viseltek, korábban ezzel tévesztették meg a lojalista erőket és így tudtak közülük többen beszivárogni a nyugati arcvonalon (Al-Nishwa).

Rakkára mért légicsapásokat a terrorellenes koalíció

Légicsapások sorozatát mérte vasárnap az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció az észak-szíriai Rakkára, az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet fellegvárára. A támadásokban legkevesebb tíz dzsihadista meghalt és sokan megsebesültek.

Helyi aktivisták arról számoltak be, hogy helyi idő szerint szombaton késő este és vasárnap kora reggel legkevesebb 16 légicsapás érte Rakkát, a robbantások megrázták a várost és pánikot okoztak a lakosok körében.

Ez volt az egyik leghevesebb légitámadás, amelyet a Washington vezette terrorellenes koalíció végrehajtott – mondta Thomas Gilleran alezredes, a szövetség szóvivője. Hozzátette, a légicsapások célja az volt, hogy hátráltassa az Iszlám Államot az utánpótlás eljuttatásában Irakba és egész Szíria területére.

Egy rakkai, a dzsihadista ideológiát ellenző aktivistákat összefogó hálózat arról számolt be, hogy a légicsapások nyolc polgári lakos életét követelték, közöttük egy tízéves kisfiúét.

Egy másik helyi szervezet arról adott hírt, hogy az egyik légicsapás az Iszlám Állam szervezetnek a városközpontban gyülekező tagjait, egy másik a terrorszervezet egyik ellenőrzőpontját, egy harmadik pedig egy rakkai téglagyárat ért.

USA bombázz ISIS területeket foglal vissza

Az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet fegyveresei visszafoglalták a szervezet szíriai fellegvárának számító Rakkához közeli Aín-Issza várost és a környező településeket, annak ellenére, hogy a hétvégén az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció légicsapások sorozatát mérte Rakkára – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű emigráns civil szervezet hétfőn.

A Rakkától mindössze 50 kilométerre fekvő Aín-Isszát és a környékbeli településeket két hete foglalták el a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) fegyveresei. A város stratégiai jelentőségét az adja, hogy az északnyugat-szíriai Aleppót és az észak-iraki Moszult összekötő országúton helyezkedik el.

Helyi aktivisták Rakkában vasárnap még arról számoltak be, hogy legkevesebb 16 légicsapás érte a szélsőségesek szíriai “fővárosát”, a robbantások megrázták a várost és pánikot okoztak a lakosok körében. Ez volt az egyik leghevesebb légitámadás, amelyet a Washington vezette terrorellenes koalíció végrehajtott – mondta Thomas Gilleran alezredes, a koalíció szóvivője. Hozzátette, a légicsapások célja az volt, hogy hátráltassa az Iszlám Államot az utánpótlás eljuttatásában Irakba és egész Szíria területére. Az OSDH közlése szerint a csapások egyebek közt hét hidat pusztítottak el.

A szélsőséges szunnita Iszlám Állam tavaly júniusban villámhadjáratot indított, és elfoglalta Szíria és Irak jelentős részét. Később kalifátust kiáltott ki az általa ellenőrzött területeken, és Rakkát nevezte meg “fővárosának”. A nemzetközi terrorellenes koalíció tavaly augusztus óta támadja légicsapásokkal az IÁ iraki hadállásait, s a katonai műveletet szeptemberben kiterjesztette Szíriára is.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg  (MTI, sana.sy, almasdarnews.com)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑