Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2015. 09. 03.

Három év után új törvényhozása lehet Egyiptomnak

2015. 09. 03.

Az egyiptomi  kormány október 18.-19.-re írta ki a parlamenti választások időpontját.

Az arab tavasz következményeként Houszni Mubarak egyiptomi elnök rendszerének bukása után  az illegalitásból előbukkant Muszlim Testvériség nyerte a választásokat, és Mohamed Murszit lett az ország elnöke. Hatalmát nem tudta stabilizálni, a szélsőséges iszlamista nézetek egyre nagyobb teret hódítottak.  A kopt keresztény közösségek elleni atrocitások megsokasodtak.

Egyiptomban 2012 júniusa óta nincsen parlament, amióta egy bíróság feloszlatta az azóta betiltott Muszlim Testvériség által dominált törvényhozást.

2013 tavaszán tüntetések robbantak ki Kairóban és a legtöbb egyiptomi városokban.

2013 július 3.-án Abd Al-Fattah Al-Sisi tábornok vezetésével az Egyiptomi  Hadsereg megdöntötte a feloszlatott Muszlim Testvériség által uralt parlamentet és ideiglenesen Adli Mansour tették meg államfőnek.

A hatalmat később a puccsot lebonyolító Al-Sisi lett az elnök, aki számos új intézkedéssel korlátozta a szélsőséges szervezetek működését. A Muszlim Testvériséget ismét törvényen kívül helyezte, illetve a terrorizmussal kapcsolatos törvényeket is szigorította.

A választásoknak idén márciusban kellett volna kezdődniük, de a folyamatot elhalasztották, mert a választási törvény egyes részei alkotmányellenesek voltak. A parlamenti választások második fordulójára november végén kerül sor.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑