Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2018. 12. 14.

Három évet kapott az iszlámot megsértő egyiptomi keresztény

2018. 12. 14.

Az International Christian Concern tudomására jutott, hogy november 27-én a kopt Abd Adel Bebawyt elsőfokon három év börtönre ítélték az iszlám megsértése miatt. Az ICC írását szemlézzük.

Bebawy ügyvédje december 6-án fellebbezett az ítélet ellen, melynek tárgyalására a hónap végén kerülhet sor.

Abd Adel Bebawyt eredetileg Minbalban tartóztatták le (egy kisebb faluban Észak-Egyiptom Minya kormányzóságában), július 6-án. Egy képet tett közzé a Facebookon, mely Istent ábrázolja, Gábriel arkangyalt és a Korán egy versét. A letartóztatását követő napon tömegek gyűltek össze Minbalban és számos keresztény otthonát megtámadták.

Általános reakció ez az egyiptomi szélsőséges iszlámhívők körében, hogy a keresztény közösséget kollektíve büntetik az egyén vélt hibája miatt.

“A tömeg minden (minbali) keresztény otthonát megdobálta kővel. A keresztények féltek és magukra zárták a házaikat, és még a fazsalukat is bezárták”- osztotta meg a történteket az ICC-vel kevéssel a támadás után egy keresztény nő, Mariam.

A támadók továbbra is egyértelműsíteni kívánták: Bebawyt és családját nem várják vissza a faluba. Ő továbbra is – július óta – büntetését tölti.

A mostani ítélethozatalra reflektálva Bebawyék egyik közeli rokona elmondta, hogy “várható volt, hogy első fokon ez fog történni. De azt remélem, hogy a fellebbezést követően kiengedik.” Később hozzátette, hogy nem érdekli, elhagyják-e a falut, vagy akár az országot is, csak Abd Adel kapja vissza a szabadságát.

Az ügyet közelebbről ismerők úgy vélik, a bíró azért hozott ilyen nagy volumenű ítéletet, hogy megelőzze a helyi közösség újabb önszerveződő, erőszakos demonstrációját. A mostani helyzetet figyelemmel kísérő egyik ügyvéd, Hakem elmondta, hogy

“általában a bíró a lehető legnagyobb büntetést szabja ki első fokon, bebiztosítva magát, hogy a törvény szerint járt el, tudva, hogy a másik bíró másodfokon csökkent majd az ítélet mértékén, vagy szabadon engedi az alperest.”

Az Egyesül Államok Nemzetközi Vallásszabadsági Bizottsága szerint Egyiptom – többek közt Indiával és Irakkal együtt – a másodvonalba sorolt országok közé tartozik. Az állam alkotmánya alapján a hivatalos vallás az iszlám, a jogalkotás elsődleges forrása pedig a saría.

S4C.news – Varga Gergő Zoltán, Forrás és kép: ICC, Al Bawaba

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑