Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2018. 10. 05.

Három évnyi közvetlen támogatás és több évtizedes szövetség

2018. 10. 05.

Az 1967-es háborúban, miután a marokkói király kiszivárogtatta a haditerveket a cionistáknak, egy megelőző csapást mértek az arab hadseregekre és ennek eredményeként a cionista erők betörtek szíriai és egyiptomi területekre. Ekkor a Szovjetunió a csapatai Haifaba történő küldésével fenyegette meg Izraelt, ha nem állítja meg az előrenyomulását.

1973-ban szovjet-orosz elektronikai zavaró alegységek akadályozták meg, hogy az ellenség lelőjön egyetlen egy szíriai vadászgépet is az első szíriai csapásmérések során, nem említve a szovjet katona segítség összes vonatkozását.

Az 1983-as libanoni háborúban szovjet-orosz tengeralattjárók készek voltak rá, hogy beavatkozzanak, ha az USA kiterjeszti támadó műveleteit és megtámadja a szíriai csapatokat és beszélni kell a “szovjet turistákról”, akik szovjet katonaállomány voltak és Szíriába érkeztek és döntés született az oda vezénylésükről, még akkor is ha nukleáris háború lesz a következménye.

Az 1990-es években nyugati hatalmak és még néhány arab ország (főleg wahhabi rabszolgatartók) képviselői repültek Damaszkuszba, hogy megpróbálják elszakítani Moszkvától az utolsó megmaradt közel-keleti szövetségesét. Próbálkoztak ígéretektől a fenyegetésekig mindennel, amelyeket a Szíriai Arab Köztársaság kormánya egyaránt elhárított.

Ma emlékezzünk minden fentebb említett tényre: Damaszkusz és Moszkva közötti baráti kapcsolatok erősebbek, mint bármikor és még tovább erősödnek.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑