Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 03. 08.

Három orosz halt meg a szíriai összecsapásokban (videó)

2017. 03. 08.

Az Orosz Honvédelmi Minisztérium hivatalosan megerősítette, hogy Artyjom Gorbunov, egy orosz szerződéses katona életét vesztette Palmyra felszabadításakor a vahhabita terroristák elleni harcban.

Korábban a „Konfliktus Kutató Csoport” jelentette egy katona halálát a felesége szavait idézve. Egy videót kommentált a „Vkontakte” közösségi oldalon, amely a Palmyra körüli harcokat mutatta, azt írta, hogy a férje március 2-án halt meg a városért indított rohamban.

Az Orosz Honvédelmi Minisztérium szerint az incidens szintén március 2-án történt, amikor az „Iszlám Államnak” nevezett terrorszervezet fegyveresei megpróbáltak áttörni a szíriai csapatok állásai. Abban az időpontban ott orosz katonai tanácsadók szintén jelen voltak. Gorbunov az őreik közé tartozott. A 24 éves katona harcba szállt a vahhabita terroristák ellen és ők találták el.

Az Orosz Honvédelmi Minisztérium közleményében az áll, hogy a parancsnokság poszthumusz állami kitüntetésre terjesztette elő a bátor katonát.

A Dozhd TV-csatorna szerint Gorbunov a 96. Önálló Felderítő Dandárban szolgált, Nyizsnij-Novgorodban. Ezt a tényt a barátja által 2016 novemberében az interneten közzétett fotó erősíti meg. A kép Gorbunovot az említett katonai szervezet alakulóterén ábrázolja.

Hétfőn több orosz médium szintén azt jelentette, hogy egy másik 23 éves orosz katona, Ivan Szlishkin halt hősi halált Szíriában. A temetésére március 2-án Ozerszk városában került sor, a cseljabinszki területen.

Azonban Szlishkin hivatalosan nem volt a Szíriában szolgáló orosz katonai állomány tagja. Az Orosz Honvédelmi Minisztérium szintén nem igazolta a halálának megtörténtét Szíriában. A minisztérium szerint Szlishkin szolgált a fegyveres erőkben, azonban 2013-ban tartalékos állományba helyezték. Az RBC internetes hírportál azt közölte, hogy Szlishkin a „Vagner” nevű fegyveres biztonsági magánvállalat (PMC=Private Military Company) alkalmazottjaként volt Szíriában.

Kedden az ún. „Konfliktus Kutató Csoport” szintén egy újabb orosz katona haláláról számolt be Szíriában, akit Vaszilij Jurlinnak hívnak és Togliatti városból származik. Jurlin édesapja megerősítette a fia halálhírét az RBC hírportálnak.

A riport szerint Jurlin február 20-án halt meg. A „Konfliktus Kutató Csoport” azt állítja, hogy a katona az Orosz Légideszant Csapatok állományába tartozott, azonban a kutató csoport nem tudott semmilyen bizonyítékot találni, hogy az utóbbi években szolgált volna az Orosz Fegyveres Erők bármelyik haderőnemében. Ez mind arra utal, hogy Jurlin valószínűleg az úgynevezett „Vagner” fegyveres biztonsági magánvállalat alkalmazottja volt, akárcsak Ivan Szlishkin, aki február 12-én esett el, vonta le a következtetést a kutató csoport. A „kutatók” szintén megjegyezték, hogy az Orosz Honvédelmi Minisztérium nem fogja megerősíteni Jurlin halálhírét.

A katona (vagy biztonsági alkalmazott) halálának körülményei nem ismertek. A „Konfliktus Kutató Csoport” szerint a temetése március 8-án lesz az oroszországi Togliatti városában.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑