Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2018. 09. 01.

Hassan Nasrallah a libanoni ellenállás vezéralakja

2018. 09. 01.

Augusztus 31-én ünnepelte 58. születésnapját Hassan Nasrallah a libanoni ellenállás vezéralakja és a Hezbollah nevű libanoni hazafias szervezet főtitkára.

Sayyed Hassan Nasrallah 1960-ban született Bejrút egyik külvárosában vallásos síita családban. Általános iskolai tanulmányait egy vallásos iskolában kezdte Tyre városában. 1975-ben azonban kitört a libanoni polgárháború és a család elhagyta a lakóhelyét és visszatért Bejrútba. Nasrallah a középiskola befejezése után csatlakozott az Amal Mozgalomhoz, mely egy még ma is működő libanoni síita politikai mozgalom.

Politikai tevékenysége mellett a síita vallási szemináriumban (hawza) tanult Baalbek városában a Beqaa-völgyben. Az oktatási intézmény az iraki születésű Mohamed Baqir Al-Sadr sejk tanításait követte aki az 1960-as években Irakban megalapította a Dawa politikai mozgalmat. Nasrallah egy rövid ideig az iraki Najaf síita vallási felsőoktatási intézményében is tanult. Azonban 1979-ben az iráni forradalom után Szaddam Husszein nagyon sok síiták elküldött az országból és ekkor Nasrallah is visszatért Libanonba és még abban az évben az Amal Mozgalom politikai bizottságának az elnöke lett a Beqaa-völgyben.

Nasrallah 1982-ben, a Libanon elleni izraeli agresszió évében csatlakozott a Hezbollah nevű hazafias ellenálló szervezethez. 1989-ben az iráni Qom városába utazott befejezni vallási tanulmányait azonban 1991-ben visszatért Libanonba, ahol az 1992-ben a cionisták által meggyilkolt Abbas Al-Musawi helyére lép a Hezbollah élén. Családjával együtt Bejrútban telepedett le, ahol is 1997-ben az egyik fia mártírhalált halt a cionista ellenség elleni harcban.

A cionisták több háborút is vívtak a Hezbollah ellen. 1993-ban és 1996-ban is többször megtámadták a szervezetet, mely az akkoriban Dél-Libanonban illegálisan állomásozó izraeli hadsereget támadta. Azonban 2000-re az izraeli vezetés is megértette, hogy nem tudja legyőzni a Hezbollah harcosait így kivonultak a megszállt területekről és a területek visszakerültek a libanoni néphez. Ez volt az a mozzanat, ez volt az az év amikor is a Hezbollahot ünnepelték az egész arab és iszlám világban. A megszállt területek felszabadításával jelentős tekintélyt vívott ki magának és harcosai akkor váltak először hőssé a libanoni nép szemében.

A Hezbollah és Hassan Nasrallah legnagyobb politikai és katonai sikere a 2006-os libanoni-izraeli háború volt. Egy határ menti incidens után Izrael bombázni kezdte Libanon egyes városait és bevonult dél-libanoni területekre. A 33 napos háború során jelentős veszteségeket okoztak a cionista megszállóknak és a libanoni városokat ért támadásra válaszolva a Hezbollah rakétái elérték Tel Avivot és Haifát. A háborúnak tűzszünet vetett véget és az izraeli megszállók elhagyták Libanon területét. A harcok során és az elért eredmények fényében a Hezbollah jelentős katonai tényezővé vált a térségben. De főleg azért mert 75 ezer harcosával megvédte a libanoni népet, melyre akkor a libanoni hadsereg nem volt képes.

A Hezbollah jelenleg is fontos katonai tényező hiszen 2013-ban Hassan Nasrallah bejelentette, hogy a libanoni ellenállás is részt vesz a szíriai háborúban és támogatja a szíriai kormányt a terroristák elleni harcban. Azóta jelentős sikereket értek el a háborúban és egészen a végső győzelemig jelen lesznek a harctéren.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑