Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 03. 26.

 Hassan Rouhani iráni elnök Pakisztánba látogatott

2016. 03. 26.

Első alkalommal látogatott Pakisztánba pénteken Hassan Rouhani iráni elnök: a kétnaposra tervezett utazás első napján helyi sajtóértesülések szerint a kétoldalú egyeztetéseken terrorellenes küzdelemről, a közös határok védelméről és gazdasági projektekről esett szó.

Az iráni delegáció, amelynek tagja Mohamed Dzsavád Zaríf külügyminiszter és Bijan Zanganeh olajipari miniszter is, a pakisztáni felekkel hat megállapodást írt alá.

A két ország igyekszik szorosabbra fűzni gazdasági kapcsolatait. A megbeszélések középpontjában egy régóta tervezett, az Irán ellen a közelmúltig érvényben lévő gazdasági szankciók miatt azonban csupán részben megvalósított gázvezeték kérdése áll, amely évente 2,5 milliárd dollár értékű gázt szállítana Pakisztánba.

Tavaly Teherán és Iszlámábád ötéves tervet fogadott el, amelynek alapján egyről ötmilliárd dollárra akarják emelni a két ország közötti kereskedelem volumenét.

A sajtótájékoztatón kerülték ugyanakkor azt – a Rohani látogatását megelőzően iráni források által fontosnak nevezett -témát, hogy Pakisztán közvetítőként lép fel a szaúdi-iráni diplomáciai viszályban.

Január 2-án Szaúd-Arábia negyvenhat más elítélttel együtt kivégezte az ellenzéki mozgalmakat támogató és az országban élő síita kisebbség jogaiért szót emelő Nimr al-Nimr síita főpapot, akit terrorizmus miatt ítéltek halálra. A kivégzés hatalmas felháborodást váltott ki Iránban. Szaúd-Arábia nagykövetségét tüntetők támadták meg és dúlták fel, válaszul Rijád és több szövetségese megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

Iráni források korábban közölték: a diplomáciai vita kapcsán jelenleg minden reményük Iszlámábád.

Teheránnak érdekében áll a szaúdi-iráni viszony rendezése, mert az iszlám köztársaság álláspontja szerint a szíriai háborút a közös regionális stratégia hiányában lehetetlen rendezni.

A több mint öt éve dúló, több mint 250 ezer halálos áldozatot szedő konfliktusban Irán a Bashar Al-Assad szíriai elnök vezette kormányt és hadsereget, Szaúd-Arábia a magukat szíriai felkelőknek nevezett terrorszerveteket támogatja.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑