Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Irán

2017. 11. 13.

Hatalmas földrengés rázta meg az iraki-irán határvidéket (képek, videók)

2017. 11. 13.

A 7,3 erősségű földmozgás epicentruma a két ország határán, az iraki Halabdzsa közelében volt.

Emelkedik az áldozatok száma Iránban, miután a szomszédos Irak határvidékén földrengés pusztított vasárnap. Idáig több mint 200 halálos áldozatról és több mint 2500 sérültről érkeztek jelentések a két ország határa mentén fekvő iráni Kermanshah tartományból.

Az iráni állami tévé legfrissebb adatai szerint a halálos áldozatok száma 210 ezen túl legalább 2504-en megsérültek a Halabdzsa iraki várostól 31 kilométerre éjszaka bekövetkezett 7,3-es erejű földmozgásban, amelyet egész Irakban és még Izraelben is lehetett érezni.

Irakban ennél jóval kevesebb, a legutóbbi adatok szerint négy halálos áldozatról és körülbelül ötven sérültről tudnak a hatóságok. A földmozgás Törökországban is érezhető volt, de ott nem érkeztek hírek áldozatokról.

A földrengést, amelynek epicentruma Irak északkeleti részén, a kurd autonómia területén, Szulejmánijja és Halabdzsa közelében volt, az amerikai földtani intézet (USGS) 7 egész 3 tizedes erősségűnek mérte a Richter-skálán.

A rengés középpontja 23 kilométerrel a földfelszín alatt volt, ami kis mélységnek számít, és az ilyen rengés nagyobb kárt szokott okozni.

 

 

A természeti katasztrófa az eddigi információk szerint leginkább Irán észak-nyugati részét, Kermánsáh tartományt sújtotta, ott követelte az összes iráni áldozatot.

Az első jelentések még csak néhány áldozatról szóltak, ám az idő előrehaladtával a hatóságok folyamatosan egyre többre tették az elhunytak és a sérültek számát.

A Reuters hírügynökség kiemelte, hogy Iránban vidéken sok ház vályogból épül, és így kevésbé képes ellenállni egy földmozgásnak, mint más építőanyag.

A helyiek beszámolói szerint több kisebb utórengés is volt. A teheráni egyetem geofizikai intézete közölte, hogy három utórengés meghaladta a 4,3-as erősséget is.

.

A földrengés Iránban 14 tartományt érintett, ami miatt két várost is ki kellett üríteniük a hatóságoknak.A földrengés érezhető volt a egész Közel-Keleten.

Orientalista.hu – Sinoda  (Euronews, MTI, Russia Today)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑