Cadmus fordítás Cadmus
Ázsia

2018. 05. 10.

Hatvan év után ellenzéki győzelem Malajziában

2018. 05. 10.

Óriási meglepetés a malajziai választáson: az ellenzéki koalíció legyőzte az országot több mint hatvan éve irányító kormánypártot. Az ellenzéki pártokat a 92 éves Mahathir Mohamad vezette győzelemre. Ő egészen 2016-ig még a kormánypárt tagja volt, 22 két éven keresztül ő volt az ország miniszterelnöke.

A Mahathir Mohamed vezette ellenzéki tömörülés aratott győzelmet a szerdán közzétett hivatalos eredmények szerint a malajziai parlamenti választásokon: a 92 éves volt miniszterelnök közölte, hogy kormányfői beiktatására egy napon belül sor kerülhet – mint mondta, az új kabinet a jogállamiság helyreállítására fog törekedni, és nem készül megtorlással a korrupciós botrányba keveredett, hivatalban lévő Najib Razak miniszterelnökkel szemben.

— Nem akarunk elégtételt venni a legyőzött kormányfőn. Szeretnénk visszaállítani a jogállamiságot. Ha bárki megszegi a törvényeket, legyen akár újságíró, a bíróság előtt kell felelnie – mondta Mahathir Mohamad, az ellenzéki tömörülés vezetője.

Mohamed ugyanakkor hozzáfűzte: eljárást indítanak azokkal szemben, akikről kiderül, hogy törvényt sértettek. A választási bizottság egyik tisztségviselője sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Mohamed vezette Pakatan Harapan (PN, a Remény Szövetsége) 112 képviselői mandátumot nyert, míg a Najib Razak miniszterelnök vezette, az országot 61 éve kormányzó Barisan Nasional (BN, Nemzeti Front) 76 helyet szerzett a 222 fős parlamentben.

Mohamed 22 éven keresztül, 2003-ig volt az ország miniszterelnöke. Bár visszavonult a politikától, később visszatért, és csatlakozott az ellenzékhez. Állítása szerint azért, mert felháborította az egykori pártfogoltjával, Razakkal kapcsolatosan kirobbant korrupciós botrány.

A BN először veszített azóta, hogy Malajzia 1957-ben függetlenné vált Nagy-Britanniától. A 31 millió lakosú délkelet-ázsiai országban több mint 14 millió szavazásra jogosult embert vártak az urnákhoz.

Elfogadom az emberek döntését, a Barisan Nasional pedig tiszteletben tartja parlamentáris demokrácia alapelveit – mondta Najib Razak miniszterelnök, a vesztes párt vezetője.

Najib Razak miniszterelnökről 2015-ben derítették ki, hogy egy kormány ellenőrzése alatt álló pénzalapból saját bankszámláira utalt több mint két és félmillió dollárt, de a malajziai ügyészség felmentette.

Orientalista.hu – Sinoda (MTI, Euronews)

 

 

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑