Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2019. 07. 28.

Hatvan napon belül megnyitják az iraki-szíriai határt

2019. 07. 28.

A Sputnik News hírügynökség arab nyelvű oldala interjút készített az iraki Anbar tartományban lévő Al-Qaim körzet katonai parancsnokával Ahmad Jadayan-nal aki az orosz híroldalnak elmondta, hogy hatvan napon belül megnyitják a Szíriai Arab Köztársaság és az Iraki Köztársaság közötti határátkelőt.

Jadayan elmondta, hogy erről egyezmény született amikor is az iraki nemzetbiztonsági tanácsadó Kazhem Al-Fayadh tárgyalásokat folytatott szíriai kollégájával. A két fél megegyezett arról, hogy újból megnyitják a határátkelőt a szíriai Albu Kamal és az iraki Al-Qaim városok között.

Múlt héten a libanoni Al-Akhbar híroldal beszámolt arról, hogy Irak korábban már elutasította a kurd ,,Szíriai Demokratikus Erők,, (SDF) nevű csoport hasonló kérését a határ nyitással kapcsolatban. Irak azonban ezt elutasította és elmondták, hogy ragaszkodnak ahhoz, hogy a Szíriai Arab Köztársaság lobogója lobogjon a határátkelőn.

Habár az iraki kormány bizonyos mértékben az Egyesült Államok szövetségese, mégis jó kapcsolatokat ápol Szíriával és Iránnal, mely Washingtonnak nem tetszik. Az amerikaiak többször tiltakoztak ez ellen, azonban az iraki kormány kijelentette, hogy jó kapcsolatokra törekszik a Szíriai Arab Köztársasággal és az Iráni Iszlám Köztársasággal.

A három ország ezen kívül tagja az orosz vezetés alatt álló RSII (Oroszország, Szíria, Irak, Irán) terrorizmus elleni koalíciónak, vagyis az ún. ,,4+1 szövetségnek,,. A szövetségnek ugyanis plusz egy megfigyelő tagja van, mely a Hezbollah nevű hazafias szervezet Libanonból.

Oroszország számára ugyanis fontos az Irakkal való szövetség, mivel az orosz szállító gépek használják az észak-iraki légteret. Irán számára is fontos a határ újra nyitása, ugyanis így újra megnyílik számukra a híd Teherán és Damaszkusz között.

Orientalista.hu- Al-Isfahani (fort-russ.com)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑