Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2017. 09. 17.

Hazatérhetett egy francia újságíró 51 napi törökországi fogva tartása után

2017. 09. 17.

Hazatérhetett vasárnap Loup Bureau francia újságíró, akit 51 napig tartottak fogva Törökországban. A 27 éves férfi Isztambulból érkezett a párizsi Charles de Gaulle repülőtérre, ahol hozzátartozói és Francoise Nyssen francia kulturális miniszter fogadta.

Loup Bureau azt mondta, hogy megkönnyebbült, ugyanakkor meglepődött, hogy pénteken szabadon engedték a török hatóságok.

“Természetesen megkönnyebbültem, hogy hazaértem. Kissé meglepődtem, amikor elengedtek, mert semmi nem utalt arra, hogy szabadon engednének” – mondta francia újságíróknak a repülőtéren.

A szabadúszó újságírót, a TV5 Monde és az Arte televízió, valamint a Slate online magazin külsős munkatársát július 26-án állították elő az iraki-török határon, miután több olyan fényképet találtak nála, amelyeken az Ankara által terrorszervezetnek tekintett Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia több tagjával együtt volt látható. A török hatóságok “fegyveres terrorszervezethez való tartozással” gyanúsítják.

Az újságíró tagadja a vádat, és azt állítja, hogy a fotók 2013-ban készültek, amikor szíriaiak életkörülményeiről készített egy riportot, amelyet a TV5 Monde azóta sugárzott is.

Elmondása szerint eleinte “bonyolult” körülmények között tartották fogva, de “miután Emmanuel Macron köztársasági elnök nyilvánosan bejelentette (augusztus közepén), hogy kérte a szabadon engedésemet (Recep Tayyip Erdogan török államfőtől), változások történtek. Az őrök például kezdték megérteni, hogy nem vagyok terrorista” – fogalmazott az újságíró. Apja ugyanakkor azt mondta, hogy a fiát “úgy kezelték, mint a kurd foglyokat, fizikai és pszichológiai bántalmazásoknak tették ki”.

Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter múlt héten hivatalos látogatást tett Ankarában, ahol többek között az államfővel is találkozott, akitől személyesen kérte Loup Bureau elengedését.

Francia sajtóértesülések szerint a vádakat ugyanakkor nem ejtették a francia újságíró ellen, akit “továbbra is terrorizmussal gyanúsítanak, de szabadon védekezhet”. A BFM hírtelevízió szerint az eljárás folytatódik ellene Törökországban, ahol az ügyvédjének kell magyarázatot adnia a bíróságon, de neki nem kell megjelennie.

Emmanuel Macron pénteken a Twitteren üdvözölte az újságíró elengedését.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑