Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2018. 02. 04.

Hazatérő szíriai menekültek

2018. 02. 04.

Egy Aleppoba Németországból visszatért férfi szerint menekültként élni olyan, mint a börtönben.

A szíriai konfliktus 2011 márciusi kitörése óta mintegy ötmillió szíriai hagyta el hazáját, de vannak olyanok, akik azóta visszatértek.

A 13 éves Adeeb Ayoub 2015-ben a nagybátyjával menekült Németországba abban a reményben, hogy ott majd újraegyesítik a családot. Mivel ez nem sikerült, Adeeb a hazatérés mellett döntött, így tavaly szeptemberben két év távollét után ölelhette magához édesanyját a damaszkuszi repülőtéren.

Mint sok más menekült beilleszkedését, úgy Adeebét is megnehezítették a nyelvi korlátok és a szokatlan időjárás, ezért a fiú biztos abban, hogy nem tér vissza Németországba.

„Itt maradok. Nem megyek vissza, mert ez a mi országunk. Ha más országba megyünk, például Németországba, az emberek ott nem olyanok, mint mi. Nekik mások a szokásaik” – mondja a fiú, aki másodszori kérelmére 500 eurót kapott a német hatóságoktól, hogy Düsselforfból haza repülhessen.

Tinédzser fiukat szülei kérték, hogy térjen haza, mivel 2016 decembere óta Aleppó biztonságosabbá vált. Szíria második legnagyobb városába visszatért egy autógumi üzlet tulajdonosa, Ammar Maarawi is, mert Németországban nem talált munkát.

„Menekültnek lenni megalázó, lealacsonyító. Ha lenne munkaszerződésem, mennék, de menekültként nem. Menekültként élni olyan, mint a börtönben” – foglalta össze tapasztalatait a 36 éves férfi.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑