Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2017. 05. 14.

Helyi választásokat tartanak Ciszjordániában

2017. 05. 14.

Palesztin helyhatósági választásokat tartanak Ciszjordániában. Az Izrael által megszállt területeken évek óta ez az első demokratikus folyamat.

Mivel sem törvényhozási, sem elnökválasztást nem rendeznek Palesztinában, a mostani voksolás az igazi erőpróba a Mahmud Abbász vezette Fatah Mozgalom számára, az iszlamista Hamásszal szemben.

– Szükség lenne rá, hogy minél többen részt vegyenek a választáson, mert akkor megmutathatnánk a világnak, hogy Palesztinában is működik a demokrácia. Sajnos Gázában most nincs választás, de imádkozunk azért, hogy legközelebb Palesztina teljes területén legyenek választások – mondta Maher Kanavati, a Fatah egyik jelöltje.

A becslések szerint mintegy 800 ezer ember szavazhat a helyi tanácsok jelöltjeire Ciszjordániában. A voksolás közben tovább növeli a feszültséget a két palesztin szervezet, a Fatah és a Hamász között.

– A ciszjordániai választások a biztonsági erők és ellenségünk, Izrael közreműködésével zajlanak. A választások célja, hogy megerősítsék a Fatah pártot. Az eredmény csak erősíti a megosztottságot Gáza és Ciszjordánia között – mondta Favzi Barum, a Hamász szóvivője.

Utoljára 2006-ban tartottak törvényhozási választásokat a palesztin területeken, akkor a Hamász győzött. Egy friss felmérés szerint, ha ismét törvényhozási választásokat tartanának, akkor megint a Hamász győzne, Gázában és Ciszjordániában is.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑