Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 04. 18.

Helyzetjelentés Szíriából

2015. 04. 18.

Sikeresen előretörések A török és a libanoni határok mentén.

A Szíriai Arab Hadsereg és a Hezbollah előretört Al-Zabadaniban

Hezbollah egységei a szír-libanoni határnál

A Szíriai Arab Hadsereg 1. Páncélos Hadosztálya együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF) és a Hezbollah önkénteseivel folytatta agresszív offenzíváját Al–Zabadani üdülővárosában, megtámadva vahabita fegyveresek és az Al-Kaida Szírián élősködő szervezetének, a Dzsabhat Al-Nuszrának nagy kiterjedésű állásait a déli magaslatokon.

A harcok csütörtök hajnalban kezdődtek, amikor az 1. Hadosztály és a szövetségesei megrohamozták a Dzsabhat Al-Nuszra fegyveresei által ellenőrzött Tal Abdullah magaslatot, heves 3 órás harcot követően visszafoglalva a térséget.

A Tal Abdullahnál vívott ütközet idején a Hadsereg 1. Hadosztályának egy másik egysége megtámadta a Dzsabhat Al-Nuszra és a Liva Szukkur Al-Zabadani terrorista szervezeteknek a Szindajaan erődben beásott harcosait észak-keletre Zabadanitól; ez a művelet 22 ellenséges vahabita megszálló halálát eredményezte, közöttük volt két libanoni állampolgár: Dzsasszem Nuressz Al-Shibli és Abdel Walid Bashir Farhat.

Az “iszlamista” (értsd: vahabita terrorista) erők elleni délelőtti harcokat követően, a Szíriai Arab Hadsereg 1. Hadosztálya képes volt teljesen átvenni az ellenőrzést a Szindajaan erőd felett arra kényszerítve a Dzsabhat Al-Nuszra és a Liva Al-Szukkur Al-Zabadani fegyvereseit, hogy visszavonuljanak a város déli negyede felé.

Al-Zabadaniban a Szíriai Arab Hadsereg, Köztársasági Gárda 103. Dandárának egy előretolt harccsoportja elfoglalta az Egyesület-negyed nagyobbik részét a város keleti szektorában a Harakat Ahrar Al-Sham terrorszervezettel (a szaúdi, katari és török támogatással létrejött “Iszlám Front” nevű koalíció tagszervezetével) vívott heves harcokat követően.

Az ISIS támadása Asz-Szuwejda tartományban katasztrófához vezetett számukra

Emblem_of_the_Palestine_Liberation_Army.svg

Palesztin Felszabadítási Hadsereg címere

Péntek reggel a “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet meglepetésszerű támadást indított a Szíriai Arab Hadsereg és a Palesztin Felszabadítási Hadsereg (PLA) ellenőrző pontjai és a Khalkhalah légi támaszpont ellen, Asz-Szuwejda tartomány észak-nyugati részén.

Kezdetben az ISIS terroristáknak sikerült áttörni a PLA által birtokolt egyik ellenőrző pontot észak-keletre a légi bázistól, végezve 17 katonával és megsebesítve 11 másikat mielőtt megérkezett a Hadsereg erősítése és visszaverte a támadókat, megakadályozva ezzel a továbbnyomulásukat.

A Szíriai Arab Hadsereg beérkező alegysége súlyos csapást mért a légi bázist fenyegető ISIS terroristákra, miközben a Szíriai Légierő MI-24-es harci helikopterei megtámadták a fegyvereseket letörölve őket a Föld színéről.

Egy katonai forrás szerint a Hadsereg és a PLA igazoltan 86 ISIS fegyveressel végzett, közöttük külföldi állampolgárok voltak Tunéziából, Egyiptomból, Kuvaitból, Szaúd-Arábiából, Szudánból, Irakból, Libanonból, és Csecsenföldről.

Az ütközet összesen 8 órán át tartott, de súlyos vereségnek bizonyult az ISIS terrorszervezet számára, köszönhetően a Szíriai Arab Hadsereg ellentámadásának, amiben átvette az Al-Lidzsatból a Khalkhalah légi támaszpont felé vezető utat Daraa tartomány határán.

A Szíriai Arab Hadsereg előretört a török határig Lattakia tartomány északi részén

Szíriai Arab Hadsereg

A Szíriai Arab Hadsereg Különleges Erői együttműködve a Nemzetvédelmi Milíciával (NDF) és a Mukkawama Szurii (Szíriai Ellenállás) önkénteseivel jelentős előrehaladást értek el miután áttörték a Dzsabhat Al-Nuszra terrorszervezet védelmi állásait az Al-Zahija-hegységben a török-szíriai határ közelében

Az Al-Masdar News hírújsághoz közeli források nyilvánosságra hozták, hogy a nyugati magaslatok, amelyek a vahabiták által megszállt Al-Rabija település felett magasodnak, Szíriai Arab Hadsereg által történt elfoglalása lehetővé teszi, hogy a Hadsereg és a szövetségesei három év óta először elérjék a falu dél-nyugati bejáratát.

A források ezenkívül még közölték, hogy a Hadsereg és a hazafias erők most már ellenőrzik a Kesszabtól Al-Rabijáig vezető főútvonalat; ez elsődleges fontosságú ahhoz, hogy a Szíriai Arab Hadsereg elzárja a tartományt a vahabita terroristák nagyobb csoportjaitól, akik eddig ezen a határátkelőn keresztül léptek be Szíria felségterületére az erdoganista-vahabita Muszlim Testvériség uralta Törökországból

A szíriai-török határig történő előrenyomulásával egy időben a Hadsereg szintén támadta “Partvidéki Dandár” és a Dzsabhat Al-Nuszra terrorszervezetek fegyvereseit Nabi, Al-Mir, Al-Szuda, Atirat és Ghammam falvak körzetében Lattakia tartomány északi török határ menti részében.

Az elmúlt négy hónap során az Al-Kaidához tartozó terrorszervezet, a “Khoraszán-csoport” használta az Al-Rabija határátkelőt, hogy erősítést küldjön a szövetséges terroristáknak, akik Lattakia tartomány északi hegyvidékén lévő falvak körül “ásták be” magukat.

Észak-Szíriában a török-határ a vahabita terrorszervezetek gyülekező helyévé vált az elmúlt három évben, mert a Török Hadsereg cinkos módon összejátszott ezekkel az Al-Kaidához és az ISIS-hez köthető terroristákkal; ez az egyik fő oka annak, hogy a Lattakia tartományba vezető határátkelő miért vált kiemelt hadászati céllá a Szíriai Arab Hadsereg Főparancsnoksága számára.

Az Idleb városáért vívott ütközet nem ért véget

10906281_933931533292076_6693127917922566197_n

A kormányerők számos települést foglalt vissza

A Hadsereg visszaállította a szíriai állam teljes ellenőrzését Nahlia város és Kafr Nadzsd falu felett dél-nyugatra Idleb városa mellett a tartományi fővárosnál, közölte egy forrás a Fegyveres Erők vezérkarából.

A Hadsereg tüzérsége ezenkívül lerombolta vahabita terrorszervezetek rejtekhelyeit Mantaf városban a tartomány területén.

A Szíriai Légierő légi csapásokat mért a megszálló terrorista csoportok gyülekező különítményeire és állásaikra Al-Mukbela falu körül és Kurin településen Idleb város közvetlen térségében, likvidálva sok vahabita fegyverest és megsemmisítve több nehéz géppuskával felszerelt járművüket.

A Hadsereg egységei ezenkívül végeztek több terroristával és megsemmisítették páncélozott járműveiket Kafr Nadzsd település környékén és Nahlia falu mellett a tartományi székhely közelében. A Légierő megsemmisített még nagy számú terroristák által használt járművet Szárminban és Marat Maszrinban a tartomány északi részén, a légi támadások során sok vahabita fegyveres meghalt.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (Forrás: almasdarnews.com)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑