Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 09. 02.

Helyzetjelentés Szíriából

2015. 09. 02.

A kormányerők visszaverték az ISIS támadásait az Eufrátesz mentén, délen több települést visszafoglaltak az FSA-tól.

A Szíriai Arab Hadsereg több területet foglalt vissza Daraa tartomány észak-keleti részén

A Szíriai Arab Hadsereg 15. Különleges Műveleti Dandára együttműködve a Palesztin Felszabadítási Hadsereggel (PLA) és a Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF) nagy erejű támadást indított a “Szabad Szír Hadsereg” (FSA) és a Dzsaish Al-Jarmuk megszálló vahabita terrorszervezetek állásai ellen az Al-Ladzsat-síkságon, ahol heves összecsapásokat vívnak a terroristák ellen Daraa és Asz-Szuwejda tartományok határán.

A reggeli kemény harcokat követően a Szíriai Fegyveres Erők áttörést értek el Tal Wardat településen, ahol elfoglalták azt a stratégiai fontosságú magaslatot, amiről belőhető és átlátható az Al-Ladzsat-síkság még terroristák ellenőrzése alatt lévő része.

Végül a Szíriai Fegyveres Erők teljesen elfoglalták és megtisztították Tal Wardat települést miután az FSA és a Dzsaish Al-Jarmuk terrorszervezet fegyveresei visszavonultak az Al-Ladzsat síkság déli területére; ez a hirtelen visszavonulás a Szíriai Légierő súlyos csapásainak is köszönhető volt hétfő délután.

Idén a Szíriai Fegyveres Erők viszonylag sikeres időszakot tudnak maguk mögött az Al-Ladzsat-síkságon, mert ki tudták használni a vahabita terrorszervezetek és az ISIS terroristák egymás közötti harcát Damaszkusz tartomány dél-keleti részén.

Az Al-Ladzsat-síkság megtisztítása egy kiemelten fontos célkitűzése a Szíriai Fegyveres Erőknek, mert közvetlen hozzáférést biztosít Izra városához (5. Páncélos Hadosztály Parancsnokságának ad otthont, a kormányerők ellenőrzik) és Asz-Szuwejda tartomány fővárosához, ezek teszik létfontosságúvá a térséget a Szíriai Arab Hadsereg Főparancsnokságának hadműveleti terveiben a háború mostani szakaszában.

Az ISIS terrorszervezet újra megtámadta a Deir Ezzor Katonai Repülőteret

Az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet újra felbukkant a Deir Ezzor Katonai Repülőtér keletei bejáratai mentén, egy hosszabb szünetet követően miután a Szíriai Arab Hadsereg 17. Tartalék Hadosztály 137. Gépesített Dandára felszámolta a terroristák blokádját az Al-Dzsurah-kerületben, ami lehetővé tette, hogy majdnem 20 ezer polgári lakos jutott hozzá a Szíriai Vöröskereszt segélyszállítmányához.

Hétfőn reggel a terrorszervezet kihasználta a jelenlétét Al-Murrijah falunál és nagy erejű támadásba kezdett a Deir Ezzor Katonai Repülőtér keleti védvonala ellen. Ez két hét óta az első alkalom, hogy az ISIS terroristái megpróbálták áttörni a Szíriai Fegyveres Erők védelmi állásait ezen az arcvonalon.

A Deir Ezzor Katonai Repülőtér keleti oldalát támadó ISIS terroristák balszerencséjére a hadsereg 137. Gépesített Dandára és a Köztársasági Gárda 104. Dandára nehézfegyverek és aknavetők tüzét zúdította a vahabita fegyveresek nyakába, ezzel majdnem 6 órás harc után megállították a terrorista csoportok előretörését.

Meg kell említeni, hogy az ISIS fegyveresei nem csak a Deir Ezzor Katonai Repülőtérre korlátozták támadásukat, hanem nagy erejű rohamot intéztek a régi repülőtér és az Al-Ruszafa-kerület ellen a tartományi fővárosban, annak érdekében, hogy meggyengítsék a Szíriai Fegyveres Erők védelmi állásait az Ipari-negyedben (Al-Szina-kerület).

Az előbb említett kerületek elleni támadásokon kívül a terrorista csoport aknavető gránátokat és sorozatvető rakétákat lőtt ki a nem rég megtisztított Al-Dzsurah kerületre, a lövések során fél tucat civil sebesült meg.

Harctéri jelentések szerint a Szíriai Fegyveres Erők szembeszálltak az ISIS terroristákkal a tartományi főváros Al-Kanamat, Al-Dszubejleh, Shejkh Jasszin és Al-Husszeinijeh kerületeiben.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑