Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2014. 11. 30.

Helyzetjelentés Szíriából

2014. 11. 30.

A Szíriai Arab Hadsereg keményen támadja a terrorszervezeteket az ország több tartományában.

A Hadsereg alegységei folytatták a csapásmérést a külföldi hatalmak által támogatott terroristák ellen több körzetben országszerte.

 • Haszaka: A Hadsereg alegységei elpusztítottak több az “iraki és levantei iszlám állam” (ISIS) nevű terrorszervezethez tartozó fegyveresekkel teli járművet, valamint velük közlekedő motorkerékpárokat Al-Szaba Szkur térségében Haszaka várostól keletre. Egy katonai forrás közölte a SANA-val, hogy a Hadsereg még megsemmisített 3 darab nehéz géppuskákkal felszerelt járművet, tele vahabita fegyveresekkel abban a körzetben.
 • Homsz: Egy katonai forrás közölte a SANA-val, hogy a Hadsereg alegységei semlegesítettek és megsebesítettek több terroristát, akik megpróbáltak megtámadni egy katonai ellenőrző áteresztő pontot Om Al-Tababirban, Homsz város közelében, eközben más alegységeink vahabita fegyveresekkel végeztek és többet megsebesítettek Om Sharshuhban, Tallet Al-Rasztanban és Wadi Al-Szamarmrban Haszijától dél-keletre a tartomány vidéki körzeteiben. A Hadsereg egyik kijelölt különleges egysége terrorista csoportokat támadott az Al-Shaer gázmezőktől keletre, megsemmisítve fegyverzetüket. Az Al-Shaer mezők fontos nyersanyag lelőhelyek, ahol földgázt termelnek ki az ország központi területein fekvő hőerőművek ellátására. A Hadsereg egységei november 7-én foglalták vissza a gázmezőket az Irak és Al-Rakka felől beszivárgó terrorista csoportoktól. Emlékeztetőül: az ISIS fegyveresei augusztus elején már megkísérelték elfoglalni a fontos nyersanyag lelőhelyeket.
 • Daraa: Egy katonai forrás közölte, hogy katonai alegységek terroristákat likvidáltak és sebesítettek meg, valamint megsemmisítették azok fegyvereit Al-Habbarijeh város környékén, Tal-Maszih és Atman-Tafasz közötti úton Daraa tartományban.
 • Deir Ezzor: a Köztársasági Gárda harcban az ISIS ellen
 • A Szíriai Köztársasági Gárda 104. légi deszant dandára többször rajtaütött az “iraki és levantei iszlám állam” (ISIS) nevű terrorszervezet búvóhelyein a Szakkr-sziget központi parkjában, a katonák megsemmisítettek és foglyul ejtették a szervezet sok tagját. A rajtaütések kifejezetten az ISIS hadianyag lerakatait célozták, amikből sok féle fegyvert és lőszert osztanak ki az elbarikádozott vahabitáknak a szigetnek ezen a részén. Habár a 104. dandár sikeresen megsemmisítette a sziget nyugati részén lévő fedezékeket egy forrás megerősítette, hogy a katonai felderítés szerint egy alagút hálózat van a föld alatt, amit el kell pusztítani.

 Azonosított ISIS fegyveresek akiket a Köztársasági Gárda ezen a héten likvidált a Szakkr-szigeten (a nevek angol átírásban):

 1. Ahmad ‘Abdel-Rahman Saleem (egyiptomi)
 2. Karam Al-Taban
 3. Ahmad Riad Al-Salaam
 4. Bassam Yousefaldeen
 5. Yasseen Ahmad Al-As’ad
 6. Nawaf ‘Anaad
 7. Hatem Ahmad Al-‘Abdullah

Azonosított ISIS fegyveresek, akik fogságba estek (a nevek angol átírásban) :

 1. Yaqoub Nabhaan
 2. Nizar Ramadan
 3. Manaf Rabaah
 4. ‘Ayyash ‘Abdel-Wahhab
 5. Joudat Mustafa ‘Ali
 6. Suleiman Mohammad Taha’
 7. Saadiq ‘Umar
 8. Kamaal Hussein
 9. Rami Noufal
 10. Younis ‘Abdullah
 11. Izzat Saalem
 12. Majid Tamaam
 13. Bashaar Aleewi
 14. Ja’afar Sultaan
 15. Mayzar Al-Hameedi
 16. ‘Aseeb Saami ‘Abboud
 17. Tayseer Al-Hajj Hammoud
 18. Shaker Hayyan
 19. Bara’a ‘Alloush
 20. Bassam Al-Sheikh
 21. Wassaam Al-Sirra
 22.  Safwan Mahi-aldeen
 23. Zabeer Al-Khodor
 24. ‘Aymen ‘Akeel
 25. Dahaam Al-Mousaleh
 26. ‘Aslan Mahmoud Al-‘Amari

Deir Ezzor város Dzsubejleh kerületében a 104. dandár végzett az ISIS 2 orvlövészével, akik folyamatosan lövöldöztek a régi repülőtéri kerületbe vezető úton közlekedő katonákra. Az orvlövészek tüzelő állását polgári személyek fedezték fel, ez vezetett el egy fegyveres összecsapáshoz az ISIS harcosok és a 104. dandár katonái között. Mind a 8 ISIS fegyveres meghalt a hirtelen lezajlott tűzharcban, közöttük a két orvlövész, akiket Abbasz Szuheil Al-Dzsarad és Ijjad Al-Kabiszi néven azonosítottak.

Tegnap a 104. dandár az ISIS 4 líbiai származású tagjával végzett Deir Ezzor város Al-Arfi kerületében egy fegyveres összetűzés során a kora délutáni órákban. A likvidált líbiaiak név szerint a következők: Abu Akvaba Al-Libi, Ijad Hakamat, Letih Abdel-Ghani és Ahmad Szalim.

Az ISIS vahabita fegyveresei megpróbáltak beszivárogni Deir Ezzor város régi repülőtér környéki kerületébe, ami súlyos veszteséget okozott nekik. A 104. dandár képes volt gátat szabni az ISIS betörésének és a megerősített hírek szerint végzett 21 vahabita terroristával és megsebesített 15 véglényt az összecsapás során.

Azonosított ISIS harosok, akik a régi repülőtéri városnegyedből kerültek a pokolra (a nevek angol átírásban):

 1. Hamza Yasseen ‘Abdel-Rahman
 2. Jamaal Khaled Al-Taba’an
 3. Hazim Safeef
 4. Talib Al-Turki
 5. ‘Umar ‘Ali Shahaab
 6. Fayaz Ta’an
 7. Ghassan Khaarouf
 8. ‘Ali Suleiman
 9. Taha Al-Ridha
 10. Tamer Al-Ahmad

Szíriai Arab Hadsereg 

orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑