Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 11. 23.

Hét év terror után esély van a szíriai konfliktus lezárásának

2017. 11. 23.

Van „valódi esélye” a szíriai konfliktus lezárásának – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Szocsiban Recep Tayyip Erdogan török és Hassan Rouhani iráni elnökkel tartott találkozóján.

A dél-oroszországi üdülővárosban – az ENSZ égisze alatt tartott genfi Szíria-tárgyalások újabb fordulója előtt néhány nappal – összehívott minicsúccsal az orosz elnök, Szíria legfőbb támogatója már a konfliktus utáni időszakot kívánta előkészíteni, mivel a damaszkuszi kormány az orosz hadsereg támogatásával Szíria területének nagy részét visszafoglalta a lázadóktól és a dzsihadistáktól – jegyezte meg az AFP francia hírügynökség.

„Megjelent a valódi esélye, hogy véget vessünk ennek a több éve tartó háborúnak”

– jelentette ki Putyin.

„A szíriai népnek saját magának kell meghatároznia a jövőjét. (…) Egyértelmű, hogy ez a folyamat nem lesz egyszerű, és kompromisszumokat igényel valamennyi fél, közöttük a szíriai kormány részéről – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Moszkva, Teherán és Ankara

”a legaktívabb erőfeszítéseket teszi meg annak érdekében, hogy ez a munka a lehető legeredményesebb legyen„.

Az orosz elnök méltatta Erdogan török és Rouhani iráni elnök fontos szerepét az asztanai Szíria-közi tárgyalási folyamatban, hangsúlyozva, hogy nélkülük nem lehetséges politikai rendezés Szíriában.

A kazah fővárosban Irán – Damaszkusz térségbeli szövetségese – és a szintén a szíriai kormányzatot támogató Oroszország védnöksége alatt tartják a szíriai felek közötti tárgyalásokat, amelyek eredményeképpen létrehoztak négy ”feszültségmentesítési övezetet„ a térségben.

Az asztanai folyamat keretében sikerült csökkenteni a feszültséget az adott térségekben és tárgyalóasztalhoz ültetni katonai kérdések megvitatására a rendszer és az ellenzék képviselőit, míg a politikai rendezést célzó genfi tárgyalások továbbra is holtponton vannak.

A 2005. szeptemberi orosz katonai beavatkozás megfordította a háború állását, a kormányerőknek sikerült kiűzniük Palmürából az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadistáit, majd Aleppóból a lázadókat. Vasárnap este visszavették Bukamalt, az IÁ kezén lévő utolsó várost is.

”Oroszország, Irán és Törökország erőfeszítéseinek köszönhetően meg tudtuk akadályozni Szíria szétesését, azt, hogy a nemzetközi terroristák kezére jusson„

– mondta Putyin a csúcstalálkozó megnyitóján.

Hassan Rouhani iráni elnök Szocsiban kijelentette: a nemzetközi közösség feladata, hogy segítséget nyújtson a szíriai népnek. ”Csökkenteni kell a szíriai nép szenvedéseit, hogy a menekültek visszatérhessenek„. Hangsúlyozta azonban, hogy véget kell vetni a szíriai konfliktusba történő külföldi beavatkozásnak, és csak a szíriai kormány felkérése alapján fogadható el külföldi katonák jelenléte az arab országban.

”A szír nép nem engedi meg külföldiek beleavatkozását az államügyekbe, és szembeszáll minden olyan lépéssel, amely sérti Szíria integritását, függetlenségét és egységét„

– fogalmazott Rouhani.

Iráni katonák is jelen vannak Szíriában, az orosz csapatok és a Damaszkuszt támogató, libanoni síita Hezbollah mellett, akik nem tartják magukat beavatkozónak, mert a szíriai vezetés meghívására érkeztek Szíriába.

Rouhani úgy vélte, azzal, hogy az Iszlám Állam fegyvereseit kiűzték fő erősségeiből, előkészítették a talajt a politikai rendezéshez Szíriában.

”A pont, amelyet elértünk, fontos, de nem elegendő„ – jelentette ki. Kiemelte, hogy az utolsó terroristasejtet is ki kell irtani Szíriában.

Az iráni elnök örömét fejezte ki, hogy Oroszország, Törökország és Irán szorosan együttműködik a szíriai békefolyamatban.

Valamennyi félnek részt kell vennie Szíriában a nép számára elfogadható politikai megoldás kidolgozásában – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan. A török elnök hangsúlyozta, hogy várakozásai szerint a megbeszélésen létfontossági döntéseket hoznak.

A tanácskozás után Putyin bejelentette, hogy zárónyilatkozatot fogadtak el. Mint mondta, abban meghatározták, hogy a három ország mely elsődleges területeken tud tovább együttműködni a szíriai rendezés ügyében, és áttekintették a jövőbeli konkrét feladatokat.

A három elnök megállapította, hogy jelentős sikereket értek el a terrorszervezetek elleni harcban, megerősítették eltökéltségüket az Iszlám Állam, a Nuszra Front és más terrorcsoportok végső megsemmisítésre.

”A teljes szíriai terület felszabadításának közeledtével minőségileg új szakasz nyílik a válság globális rendezésében, reális esélyt látok a szíriai helyzet hosszú távú, átfogórendezésére„ – mondta az orosz elnök.

A három államfő egyetértett abban, hogy Oroszországban tartsák a szíriai vezetés és az ellenzék képviselőinek következő ”kongresszusát„ – jelentette be Putyin. Hozzátette, hogy egy ilyen találkozónak ösztönző hatása lenne a Genfben az ENSZ égisze alatt folyó Szíria-tárgyalásokra is.

A szocsi találkozó előtt, hétfőn, Vlagyimir Putyin a fekete-tengeri városban fogadta Bashar Al-Assadot is, aki 2015 óta első ízben látogatott Oroszországba. Kedd este Putyin Donald Trump amerikai elnökkel, Szalman bin Abdel-Azíz szaúdi uralkodóval, Abd Al-Fattah Al-Sisi egyiptomi elnökkel és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel is tárgyalt telefonon.

Orientalista.hu – MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑