Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2018. 09. 10.

Hét templomot gyújtottak fel Etiópiában

2018. 09. 10.

Az afrikai ország keleti részén megszaporodtak a keresztények elleni atrocitások.

Etnikai zavargások törtek ki Etiópia keleti részén a Szomáliával határos Ogaden (Szomali) tartományban. A muszlimok utcai zavargásokba kezdek és több mint egy tucat etióp keresztényt öltek meg.

Az ogadeni iszlamisták hét templomot is felgyújtottak elűzve több ezer keresztény hívőt a térségből.

A muszlim többségű területeken gyakran érni bántalmazás az amharai kisebbséghez tartozó keresztényeket. Mi nem menekültünk el, de veszélyben van az életünk. – mondta egy amharai keresztény.

Amharai néphez tartozom, családommal együtt elüldöztek az otthonunkból. Mindent felgyújtottak, aminek keresztény a tulajdonosa az összes templomot, házat, üzletet, szállodát – mesélte egy keresztény menekült Linga.org hírportálnak.

A zavargások kitörésére az etióp hadsereg gyorsan reagált, és csapatokat küldött Ogadenba, hogy elejét vegye az etnikai és vallási tisztogatásnak. A helyi források szerint súlyos összecsapások zajlanak az etióp hadsereg és az iszlamista milíciák között.

Az etióp honvédelmi miniszter nyilatkozata szerint a hadsereg hamarosan visszaállítja a rendet a tartományba.

Az etióp-szomáli konfliktus több mint fél évszázados. Afrika gyarmatosításnak következményeként a hat szomáli népcsoportból csak egy került az 1960-ban függetlenné vált Szomália államhatárán belül. A többi Etiópiában, Dzsibutiban és Kenyában élt. Így az ország jelentős konfliktusba került a szomszédos államokkal. Etiópiával két háborút is vívott a szomáliai vezetés mindegyik alkalommal az etióp hadsereg került ki győztesen.

Az Ogaden területén élő szomáli törzsek 1975-ben megalapították a Nyugat-szomáli Felszabadító Frontot és gerillaharcot kezdeményeztek az etióp erők ellen. A szervezet 1976-1977-ben jelentős segítséget kapott Szomáliától.

Az évtizedek óta elhúzódó konfliktust kihasználva iszlamista ideológiát képviselő csoportok jöttek létre a tartományban. A szélsőséges szervezetek anyagi támogatásban részesítették a helyi muszlimokat ezzel maguk mellé állítva őket. A mostani zavargásoknak mögött is iszlamista csoportok állnak akik felbőszítették a többségi muszlim lakosságot a keresztény kisebbség ellen.

S4C.news – Kassab Adonis

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑