Cadmus fordítás Cadmus
Kaukázus

2015. 12. 12.

Hétezer orosz katona érkezik az örmény-török határhoz

2015. 12. 12.

Vlagyimir Putyin orosz elnök Jereván hozzájárulásával elrendelte, hogy hétezer orosz katonát küldjön az örmény-török határhoz – közölte az arab nyelvű örmény khabararmani.com.

Az orosz médiumok szerint az Örményországba irányított katonákat az 58. hadtestből válogatták ki. A kontingens légvédelmi rendszerrel, harckocsikkal és védelmi rakétákkal van felszerelve.

Az információk szerint a döntés még november 11-én született az orosz-örmény katonai együttműködés keretén belül. A megállapodás szerint Moszkva segítséget nyújt Jerevánnak egy külső támadás, mondjuk egy Ankara felől érkező katonai agresszió elhárításához.

Az örményországi orosz kontingens külön információs csatornát tart fenn a Szíriában állomásozó S-400 orosz légvédelmi rendszer személyzetével.  Így az orosz légelhárítás több mint 85%-ban tudja ellenőrizni a török légteret.

Az elmúlt hetekben az orosz-török kapcsolatok mélypontra kerültek, miután egy török F-16-os vadászgép Szíria légterében lelőtt egy SZU-28-as orosz vadászbombázót. A katapultált pilótákat a török támogatást élvező szíriai türkmén fegyveresek a levegőben támadták meg, az egyiküket le is lőtték. A mentésükre érkezett orosz helikopterek közül szintén egyet lelőttek a türkmén terroristák. A mentőalakulat egyik orosz tagja is életét vesztette.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑