Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2016. 11. 11.

Hétezer új lakás épülhet Jeruzsálemben

2016. 11. 11.

A jeruzsálemi városháza illetékese közölte, hogy Donald Trump amerikai elnök megválasztása nyomán várhatóan több mint hétezer kelet-jeruzsálemi új lakás megépítéséről döntenek – jelentette az izraeli közszolgálati rádió pénteken.

Meir Turdzsemán, a jeruzsálemi városháza építési bizottságának elnöke kijelentette, hogy hamarosan több ezer olyan kelet-jeruzsálemi építési terv kerül a bizottság elé, melyeket az elmúlt években az izraeli kormány politikai nyomására, a nemzetközi tiltakozás miatt befagyasztottak.

“Marionettként bántak velünk minden alkalommal… Trump megválasztása után remélem jó útra lépünk, megvalósulhatnak a már legalább két éve váró tervek” – tette hozzá.

Az új lakások közül háromezer Gilóban, kétezer-hatszáz a Betlehem felé vezető út mentén fekvő Givát Hamatoszban, ezerötszáz pedig a Betlehem és az óváros között felépített Ramat Haslomó nevű lakónegyedben épülhet meg, már amennyiben megvitatják és elfogadják a terveket.

Ezek a lakónegyedek az 1967-ben Jordániától elfoglalt földeken, a város keleti felében épültek fel, amelyek a nemzetközi jog szerint megszállt területnek számítanak, s ahová a megszálló hatóságok nem telepíthetik saját országuk lakosait.

Barack Obama elnöksége alatt Amerika élesen ellenezte az Izrael 1967-ben elfoglalt területeken folytatott terjeszkedést, mert az Washington szerint aláásta a kétállami megoldás, vagyis Izrael szomszédságában egy palesztin állam létrehozásának az alapjait. Izrael ezzel szemben egész Jeruzsálemet egységesen saját területének tekinti, ahol a zsidó lakosság szabadon építkezhet, és amely egy jövendő rendezés során is az ország területét gyarapítja majd.

Jason Greenblatt, a megválasztott amerikai elnök vezető tanácsadója csütörtökön úgy nyilatkozott az izraeli katonai rádiónak, hogy Donald Trump az 1967-ben elfoglalt területeken létrehozott izraeli településeket nem tekinti a palesztinokkal megkötendő béke akadályának. Hozzátette, hogy Trump választási ígéreteinek megfelelően Jeruzsálembe költözteti Tel-Avivból az amerikai nagykövetség épületét, és Washington ezzel elismeri majd a várost Izrael fővárosának.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑