Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2016. 03. 23.

Hezbollah: A terrorizmus nem ismer határokat

2016. 03. 23.

A libanoni ellenállási szervezet mélységesen elítéli a tegnapi brüsszeli támadássorozatot és őszinte részvétét nyilvánítja a hozzátartozóknak. – áll a párt közleményében.

A Hezbollah közleményében kifejtette, hogy a terrorizmus nem ismer határokat és hamarosan behálózza a világot. Az ellenállási mozgalom elítéli a brüsszeli támadásokat és felszólítja a térségbeli és a nyugati államokat, hogy állítsák le a szélsőséges csoportok támogatását és csatlakozzak a terrorizmus elleni harchoz.

A Hezbollah főként libanoni síiták által alkotott politikai és katonai szervezet. Az utóbbi időkben szunnita muszlimok és keresztények és csatlakoztak a szervezet katonai szárnyához.

A Hezbollah évekig harcolt a Dél-Libanont megszálló izraeli hadsereg ellen, míg 2000-ben a megszállók kénytelenek voltak kivonulni az országból.

A 2006-os libanoni háborúban, ami Izrael és a Hezbollah között zajlott, az ellenállási szervezet szintén megfutamította a cionista állam hadseregét, ezzel történelmi győzelmet aratott, amit az elmúlt évtizedekben nem éltek át az arabok. Tíz évvel ezelőtt a világ muszlim közösségei – szunniták és síiták – egyaránt a Hezbollahot éltették.

Az arab tavasz kitörése után a párt, mint Szíria egyik szövetségese csapatokat küldött, hogy támogassa a Szíriai Arab Hadsereget a terroristák elleni harcában. A gerillaharcra kiképzett Hezbollah elit alakulatok főként a Libanonnal határos Qalamun hegység térségében tevékenykedtek, elvágva a szélsőséges vahabiták utánpótlását. A határ libanoni oldalán a Bekka völgyben Libanon biztonságát védték a terroristák beszivárgásától.

A szervezet fegyveres szárnya több tucat települést szabadított fel Szíriában, köztük a stratégiai helyen fekvő Al-Qusayr várost.  Az arámiak által lakott Maloula falu is a Hezbollahnak köszönhetően szabadult fel a Nuszra Fronttól.

A párt katonai szárnyának elit alakulatai Szíria több térségében is jelen vannak, főként frontvonalak első soraiban harcolnak az Iszlám Állam és más terrorszervezetek ellen.

Hezbollah harcosok részt vesznek Aleppo, illetve Palmyra város felszabadításában, de Hama, Homsz és Damaszkusz tartományok frontvonalain is jelen vannak.

Orientalista.hu  – Sinoda

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑