Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Keresztények

2017. 01. 08.

Hilarion Capucci – Egy modern hős emlékére

2017. 01. 08.

2017 január 1. Ezen a napon távozott az élők sorából Hilarion Ibn Bashi Capucci atya, az aleppoi származású melkita katolikus pap, Jeruzsálem püspöke. Személyében egy igazi modern hőst tisztelhetünk, Isten igaz szolgáját. Életében megtapasztalta a harcot, az üldöztetést, személyes jóbarátja volt Bashar al-Assad szír elnöknek, és elkötelezett támogatója a palesztin népnek.

Hilarion Capucci 1922. március másodikán született a szíriai Aleppo városában. 1947-ben, 25 éves korában szentelték az Aleppoi Bazilita Rend papjává. 1965-től 1988-a nyugdíjazásáig Jeruzsálem püspökeként szolgálta az Urat és a katolikus egyházat.

A palesztinok elkötelezett támogatója

Capucci atya a kezdetektől ellenezte az izraeli megszállók tevékenységét, számtalanszor felszólalt az elnyomott palesztinok érdekében. Együttérzését azonban nem csak szavakban, hanem tettekben is kifejezte: támogatta a palesztin függetlenedési mozgalmakat, többek között fegyvert is csempészett sajátkezűleg a megszállt területekre.

hilarion-capucci-elitelik

Hilarion Capucci az izraeli bíróság előtt

Természetesen, az izraeli hatóságok mindent megtettek azért, hogy a palesztin felszabadulási törekvéseket még csírájában elfojtsák. Végül az püspököt is letartóztatták: 1974 augusztus 18-án tettenérték, mikor Mercedesében épp egy fegyverszállítmányt csempészett be az országba.

A papot azonnal előzetes letartóztatásba helyezték, majd az Izraeli Katonai Bíróságon tárgyalták ügyét, ahol végül 12 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, amiért fegyvert szállított a Palesztin Felszabadítási Hadseregnek.

Capucci atya letartóztatása nemzetközi vihart kavart, s nem csak egyházi berkekben. Leghevesebben saját főnöke V. Maximosz, a Melkita Egyház pátriarkája védelmezte, aki egyszersmind felhívta a világ figyelmét arra is, hogy Izrael illegálisan, az ENSZ határozata ellenében szállta meg Kelet-Jeruzsálemet.

„Felelősségre lehet-e vonni egy püspököt azért, mert úgy gondolta, hogy az a feladata, hogy fegyvereket szállítson? Ha visszanézünk a történelemben, számos püspököt láthatunk, akik fegyvert csempésztek, mártírhalált haltak, vagy egyéb illegális dolgokat cselekedtek, hogy megmentsék a zsidókat a náci megszállóktól. Nem látom, hogy miért kéne azt a férfit, aki arabokat ment [hasonló módon], elítélni.”

– nyilatkozta a pátriárka az ügy kapcsán.

hilarion-capucci-palesztina

Hilarion Capucci a palesztinok hőse

A palesztinok maguk sem tűrték szó nélkül, hogy a tiszteletre méltó papot bebörtönözték: neve ott szerepelt azok között, akiknek szabadon engedését követelték azok a palesztin csoportok, akik felelősek voltak a 1975-ös Kfar Yuval-i túszdrámáért, valamint az Air France 139-es járatának eltérítéséért ( Entebbe-i túszdráma, 1976).

Végül az izraeli hatóságok 4 év börtön után a Vatikán közbenjárására szabadon engedték, de Rómába száműzték. A hős pap azonban emberjogi tevékenységét továbbra sem fejezte be: immár Rómából harcolt tovább a palesztin népért.

hilarion-capucci-abbasz

Hilarion Capucci és Mahmud Abbas palesztin elnök

Hilarion Capucci később kétszer is próbált visszajutni a palesztin területekre: 2009-ben ő is rajta volt azon a libanoni hajón, mely megpróbálta áttörni az Izraeli Haditengerészet Gáza köré vont blokádját. A kísérlet sikertelen volt: az izraeli hatóságok a hajót elkobozták.

2010-ben az atya újra próbálkozott: ekkor a Szabad Gáza Mozgalom segélyflottája MV Mavi Marmara nevű hajójának utasaként érkezett a Közel-Keletre, melyet az izraeli hadiflotta megtámadott, s lefoglalt 2010 május 31-én. Az incidens következtében a segélyszállító hajó utasai közül tízen meghaltak.  Az idős papot ekkor újra bebörtönözték: ezúttal a Beér-Shebai börtönbe zárták, majd rövid idő után 2010 nyarán Törökországba deportálták a megrongált utasszállítóval együtt.

hilarion-capucci-mavi-marmara

Hilarion Capucci a Mavi Marmara fedélzetén

Az iraki háború ellenzője, a szír kormány támogatója

hilarion-capucci-assad-2

Hilarion Capucci és Bashar Al-Assad

Capucci atya ellenezte Irak megszállását, melyet 2003-ban indult, mikor az Egyesült Államok megtámadta a Szaddam Husszein által vezetett országot, arra hivatkozva, hogy a közel-keleti diktátor veszélyes kémiai-, biológiai- és nukleáris fegyverek birtokában van – mint azóta kiderült, valójában ez csak a propaganda része volt, a háborút előkészítők közül mindenki tudta, hogy semmilyen ilyen jellegű dolgot nem tárolnak Irakban.

Az iraki háború néven ismert esemény anarchikus állapotot hozott Irakban, valamint gyakorlatilag teljesen elpusztította az addig virágzó iraki keresztény közösséget: az országban a Krisztus-hívők aránya drasztikusan megzuhant, korábban betöltött egzisztenciájukat elvesztették és a mai napig is üldöztetéseknek vannak kitéve.

A melkita püspök szintén felszólalt Bashar al-Assad szír elnök mellett is – akinek egyébként személyes jóbarátja –és elítélte a Nyugatot azért, amiért a keresztényellenes, szélsőséges  iszlamista„lázadó” szervezeteket támogatják a kereszténybarát, szekuláris államrendet kiépítő damaszkuszi kormány ellenében.

A muszlimok között is népszerű volt

Capucci atya a palesztinoknak nyújtott segítsége miatt Mohamed próféta követői között is rendkívül nagy népszerűségnek és tiszteletnek örvendett. Öt ország (Irak, Egyiptom, Líbia, Szudán és Szíria) kormánya tisztelete jeléül elrendelte olyan levélbélyegek nyomását, melyen a melkita pap arcképe látható.

capucci

Hilarion Capucci püspök arcképe iraki levélbélyegeken

A hős püspök az újév első napján 94 évesen szenderedett örök álomra, Rómában, a Katolikus Egyház székhelyén. Emlékére 2017. január 10-én tartanak szentmisét a budavári Mátyás-templomban.

Requiem aeternam dona eis Domine, et lux perpetua luceat eis!

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑