Cadmus fordítás Cadmus
Izrael

2014. 11. 23.

Hitelminősítés – Megvonta Izraeltől a pozitív kilátást a Fitch Ratings

2014. 11. 23.

 Megvonta Izrael államadós-besorolásának eddigi pozitív kilátását a Fitch Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a nyári gázai hadműveletek visszavetették az izraeli államháztartási konszolidáció folyamatát.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az osztályzatjavítás lehetőségére utaló pozitívról stabilra módosította a devizában és a hazai valutában fennálló hosszú lejáratú szuverén izraeli adósság-kötelezettségek egyébként elsőrendű, “A/A plusz” szintű osztályzatainak kilátását. Ez azt jelenti, hogy a cég egyelőre levette a napirendről Izrael felminősítését.

A Fitch az izraeli osztályzatokat ugyanakkor megerősítette.

A kilátás stabilra módosításának indoklásában a Fitch Ratings londoni elemzői kiemelik, hogy a Gázát uraló palesztin szervezet, a Hamász elleni idei harmadik negyedévi izraeli hadműveletek miatt visszaesés tapasztalható az államháztartási hiány csökkentésének folyamatában.

A Fitch előrejelzése szerint a deficit 2014-ben az izraeli hazai össztermék (GDP) 3,3 százaléka lesz a költségvetésben szereplő 2,8 százalékos cél helyett, és a növekvő katonai kiadások a hitelminősítő várakozása szerint jövőre még tovább, 3,4 százalékra emelik a hiányt.

Mindeközben az államadósság-ráta is meglehetősen magas: a Fitch Ratings prognózisa 2014 végére 67,4 százalékos GDP-arányos adósságrátát valószínűsít. Az Izraelhez hasonló besorolású szuverén adósok mediánértéke 48,9 százalék.

A hitelminősítő kiemeli, hogy a gázai konfliktus miatt az adósságcsökkentési folyamat is megakadt.

A Fitch Ratings hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy Izraelnek jelentős finanszírozási rugalmasságot adnak a mély és likvid hazai piacok, a hozzáférés a nemzetközi tőkepiachoz, a diaszpóra által folytatott kötvényvásárlási program, valamint a piaci zavarok esetére vállalt amerikai kormánygaranciák. Emellett az izraeli államadósság lejárati szerkezete is kedvező.

A konfliktus a Hamásszal, valamint a békefolyamat stagnálása mindazonáltal kiemeli az izraeli adósbesorolásokra nehezedő geopolitikai kockázatokat. A Fitch Ratings e kockázatok között említi a szíriai polgárháborút, bár a hitelminősítő szerint ennek eddig csak elhanyagolható közvetlenül átszűrődő hatásai vannak.

A cég 2014-re 2,3 százalékos, 2015-re és 2016-ra évi átlagban valamivel 3 százalék feletti reálnövekedést vár az izraeli gazdaságban. A gyorsulást valószínűsítő előrejelzést a Fitch Ratings szerint az a várakozás támasztja alá, hogy a gázai konfliktus után fellendülés valószínű mindenekelőtt a turizmusban és a beruházásokban.

A hitelminősítő által a jelenlegi izraeli adósbesorolások fenntartásához figyelembe vett feltételezések között szerepel, hogy a jelenlegi regionális konfliktusok folytatódnak, de Izraelre gyakorolt hatásuk várhatóan nem súlyosbodik érdemben.

A Fitch Ratings nem számol azzal, hogy katonai konfliktus robban ki Izrael és Irán között, és azzal sem, hogy a szíriai polgárháború közvetlenül átterjedne Izraelre.

A Hamásszal viszont a cég szerint nem zárható ki újabb konfliktus, annak ellenére sem, hogy a palesztin szervezet katonai kapacitásai komoly mértékben meggyengültek. A jelenlegi izraeli adósbesorolás és az osztályzati kilátás fenntarthatósági tűréshatára attól függ, hogy milyen gazdasági és költségvetési hatásai lennének egy esetleges újabb konfliktusnak – áll a Fitch londoni elemzésében.

 (MTI) orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑