Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2017. 09. 01.

Hivatalosan is elrendelték az afgán csapatnövelést

2017. 09. 01.

James Mattis amerikai védelmi miniszter hivatalosan is elrendelte az afganisztáni csapatnövelést. A miniszter csütörtökön írta alá az erről szóló parancsot.

A tárcavezető újságírók előtt erősítette meg az erről szóló korábbi sajtóértesüléseket.

Ez még nem az

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ez még nem a Donald Trump elnök által felvázolt új afganisztáni stratégiában említett csapatnövelés. Nem közölte azt sem, hogy most hány katona kivezényléséről döntött.
“A teljes csapatnövelés mértékét még pontosan meg kell határoznunk” – fogalmazott a miniszter.
Leszögezte: most mindenekelőtt tanácsadók és nem aktív katonai szolgálatot teljesítők küldéséről döntött. Ami a csapatnövelés végleges létszámát illeti, a miniszter közölte, hogy erről néhány napon belül megszületik a döntés.

Támadni fognak?

Donald Trump elnök két héttel ezelőtt, az arlingtoni Fort Myer katonai támaszponton elmondott beszédében vázolta fel az amerikai kormány új afganisztáni és tágabb, dél-ázsiai stratégiáját. Az elnök akkor nem közölt konkrét számokat és dátumokat, a részleteket a védelmi minisztériumra bízta.

A beszéd után James Mattis újságíróknak azt hangsúlyozta, hogy a végső döntés előtt még bekéri az Afganisztánban lévő parancsnokoktól a helyzet részletes elemzését, s a kapott információkra és adatokra támaszkodva hozza meg a döntést a csapatnövelés mértékéről és idejéről.

Szerdán a Pentagon bejelentette: a korábban közöltekkel ellentétben nem 8400, hanem 11 ezer amerikai katonai teljesít szolgálatot Afganisztánban.

Vegyesen fogadták Trump stratégiáját

Republikánus párti politikusok dicsérték, demokrata pártiak hiányosnak vélték Donald Trump amerikai elnök két hete felvázolt afganisztáni és dél-ázsiai stratégiáját.

Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor a beszéd után percekkel elégedettségét fejezte ki a felvázolt afganisztáni és dél-ázsiai stratégiával. “Büszke vagyok az elnökre” – mondta a Fox televíziónak a Trumpot többnyire éles kritikával illető politikus.

Graham szenátor kijelentette, hogy szerinte az elnöknek “megvan a bölcsessége és az erkölcsi bátorsága ahhoz, hogy a tábornokaira hallgasson és az ő tanácsaikat fogadja meg”.

Ismétlődő hibák?

A nyilatkozó demokrata párti politikusok az egyértelmű tényeket és a részleteket hiányolták. Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata frakciójának vezetője közleményében leszögezte, hogy a részletek hiánya “komoly kérdéseket” vet fel.
Kirsten Gillibrand, New York állam szenátora szerint a beszédből “szörnyen hiányoztak” a konkrétumok és a részletek, egy arizonai demokrata párti képviselő, Ruben Gallego pedig úgy vélte, hogy Donald Trump “az előző kormányzatok hibáit ismétli meg”.

Orientalista.hu – Tőzsdefórum

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑